Nie bardzo wiem, gdzie ten temat umieścić, więc może tutaj...
Mam skaner Epson V750 i skaner wygląda ładnie. Jednak póki co mogę się nacieszyć jedynie jego wyglądem. Mam do dyspozycji trzy programy do skanowania i każdy zdaje się być do kitu.
1. Firmowy program epsona 'Epson Scan'.
Miałem kiedyś taki program do Epsona 2450 i w sumie byłem zadowolony bo były podstawowe suwaczki do kontrastu i jasności, przez co mogłem zeskanować negatyw tak, że był bardzo mdły, ale zawierał maksymalną ilość szczegółów do wykorzystania przy późniejszej obróbce. Obecny program też to posiada, chociaż widzę pewne braki. Jednak program wypluwa jedynie TIFFy a nie DNG.
2. Silverfast Ai
Za czasów filmu miałem ten program w jednym palcu, jednak wtedy nie istniał lightroom a photoshop był dość prymitywny, więc tysiące opcji skanowania miało sens. Obecnie ten program to porażka, bo aby zrobić dobry skan, trzeba się naklikać jak wariat nad każdym zdjęciem. A wszystko na nic, bo nie znalazłem opcji zapisywania w DNG. Strata czasu.
3. Vuescan
Hurra, w końcu zapis w DNG. Jednak interfejs popaprany. Bardzo grube linie zakreślające klatki, nie wiem jak zaznaczyć kilka klatek i kliknąć jakiś 'batch scan' i ogólnie znowu masa suwaczków od szumu, ostrości, kolorów itd...
Kombinując w ten sposób można tylko sobie spaprać zdjęcie, a ja szukam jakiegoś programu robiącego właśnie surowe skany z negatywu. Czyli maksymalna rozpiętość tonalna cały czas, suwaczek do ekspozycji, aby się dostosować do tego jak został naświetlony negatyw, wybór rozdzielczości i zapis DNG. Całą resztę (USM, redukcja ziarna, kontrast itd.) wolę robić w LR.
Takie proste a takie trudne. Zna ktoś jakiś inny program?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami