Szukaj
Powiedzcie a która strona www jest najbardziej obiektywna w testach sprzętu
Trzeba zdrowo rozsadkowo podchodzic do kazdego testu, a najlepiej sprawdzic na swoim sprzecie czy rzeczywiscie jest tak jak napisali.
SYlwan. Nie ma obiektywnej strony testującej sprzęt.
Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352
Korchez czy masz na myśli sponsorowanie stron przez poszczególne konkurencyjne firmy, czy też własne upodobania
Są tylko lepsze (tych mało) i gorsze (zatrzęsienie).
Te dobre opisują CECHY testowanego obiektu i czasem podpowiadają jak testującym służyły one podczas robienia zdjęć (pomagały, przeszkadzały, nic nie dały, zwykły bajer) a ocenę poszczególnych pozostawiają czytelnikowi. W podsumowaniu są głównie parametry i ew. ocena ich realnej przydatności (po wykonaniu testu w terenie) i ciut oceny subiektywnej.
Te kiepskie zaczynają: OOO! SONY, WOW, SONY MA DSLRA, WOW....
albo BUEEE! CANON, plastikowy, malutki, leciutki, nie czuć go w łapie, do d... z taką lustrznką, to kompakt nie lustrzanka ...
a parametry, jakość zdjęć,wygoda obsługi są stawiane na równi z jakością papieru, na jakim wydrukowano instrukcję obsługi.
Dużo sprzętu, mało czasu
Mi tylko chodziło o to, że nie ma takiej prawdziwej obiektywności gdyż:
- suche liczby to za mało do porównania
- odczucia i emocje są u każdego inne
- chyba nie ma naprawdę bezstronnych ludzi.
Nie chodziło mi o sponsorowanie testów, chociaż tak na marginesie to chyba też często się zdarza. Testy po kilku moich wtopach nie są dla mnie żadną wyrocznią.
Ale właśnie to opisałem, tylko trochę wyolbrzymiłem dla większego kontrastu.
1. Parametry to owszem za mało, ale jednak podstawa do porównania
2. Szczypta subiektywizmu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale tylko szczypta i poparta jakimiś argumentami (nie leży mi, bo 2 ostatnie palce spadają z gripa, albo jak patrzę w wizjer, kciukiem wciskam okulary na czoło) zamiast "nie, bo nie!"
3. Właśnie. Dlatego dobrze poczytać kilka róznych testów, żeby poznać opinie RÓŻNYCH ludzi. KAżdy ma inne preferencje i przyzwyczajenia, na inne rzeczy zwróci uwagę.
Sponsorowane artykuły śmierdzą na odległość, a słabe (jak przedmiot tego wątku) biją po oczach jak błyskograt w nocy.
Dużo sprzętu, mało czasu
W sumie masz rację. Filozoficznie podchodząc to żaden test nie jest obiektywny. Ale jak się racjonalnie do tematu podejdzie, oraz jeśli czytelnik testu umie zinterpretować wyniki to testy mogądać jakiś obraz.
Skontaktuj się z nami