Szukaj
co do 3. napiszę - koleżanka sobie zapamięta - nie kadrujemy modela tak by "ucinać" rączki/nogi w "przegubach-stawach"
Tak nam wyjdzie zawsze ... kalekaa chyba nie o to chodzi - prawda ?
Ostatnio edytowane przez Polsar74 ; 01-04-2010 o 20:00
tak jest zapamietam![]()
Dwójka mnie zamiotła.
„Inteligencja kilku osób nigdy się nie sumuje. Głupota zawsze.” Docentx.
--EIZO--
..śliczna modelka...niestety tylko tyle...
Z dziewczyny można wycisnąć naprawdę piękne zdjęcia. Tu poległaś z kretesem. Zastanów się, zapytaj, czy te zdjęcia się modelce podobają. Jeśli tak, to jeszcze nic nie znaczy, ale jeśli nie, to znaczy już bardzo dużo. Jeżeli masz taką możliwość *wydłuż* znacznie ogniskową, nawet jeżeli będziesz musiała odejść o wiele dalej od modelki, otwórz maksymalnie przysłonę. Tutaj tło to jeden z wielu, ale mocno znaczący element, przeszkadzający w odbiorze. Druga rzecz, to wydaje mi się, że nie starasz się pokazać modelki jak najkorzystniej. Spójrz na szczegóły - dwójka pod tym kątem fatalna. O kadrowaniu i kompozycji warto doczytać trochę. Ale ogólnie zastanowiłbym się kilka razy przed publikacją. Zadaj sobie pytania pomocnicze:
- czy mi się to zdjęcie naprawdę podoba?
- czy modelce to zdjęcie się spodoba/ło?
- czy można by to zdjęcie zrobić lepiej i jak?
- co mi przeszkadza na zdjęciu, a co się podoba?
- gdzie są mocne punkty zdjęcia, gdzie wzrok kieruje się najpierw
- załóżmy, że na zdjęciu jest nieznana mi osoba - co mnie w nim zainteresuje?
gdyby mi i modelce sie nie podobaly to nie dalabym ich tutaj do oceny, co do kadrowania i calej reszty nie widze w tych zdjeciach czegos zlego...........no chyba ze plamki ale to matryca prosi sie o czyszczenie....3 moze za bardzo ja przychlastalam ale 1 i 2 to kadry sa w porzadku ogladalam mase zdjec i przeczytalam juz pare ksiazek
Skontaktuj się z nami