Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Pytanie o prace

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

"Emerka, nikt nie ma ochoty pomagac komus kto psuje rynek.
    Wypytywania o prace ma uswiadomic, co by bylo gdyby w jego branzy pojawili sie hobbisci pracujacy za darmo :] "

Rozumiem to doskonale. Chodzi mi tylko o pewne zasady i kulturę. Mnie uczono, żeby nie pytać nikogo o to ile zarabia i w jaki sposób (chyba, że to wynika z dyskusji i zainteresowany sam o tym mówi).

Z psuciem rynku masz rację - nie można przecież osiągnąć poziomu "zero", bo z czasem wyrobi się norma finansowa dotycząca zapłaty za te usługi. Każdy kto będzie cenić swoją pracę (na odpowiednim poziomie jakości) będzie skazany na porażkę, bo "inni to robią za stówkę".

Pozdrawiam

Domyślnie

Emerka - nie pytałem ile on zarabia. Ciekaw jestem, jaka motywacja kieruje człowiekiem, który chce pracować za darmo. Pisząc o prawdopodobnych zarobkach wspomniałem o moich przypuszczeniach dotyczących atrakcyjności wchodzenia na imprezy gratis.
    Co do zasad i kultury - co powiesz o samym pytaniu autora wątku, który informuje, że będzie wykonywał typowo komercyjne zlecenie "za gratis" i oczekuje od innych użytkowników, z których wielu utrzymuje siebie i rodziny robiąc takie zlecenia zawodowo (za pieniądze), że powiedzą mu, jak to robić, żeby było legalnie?

Domyślnie

Dla rozluźnienia napiszę, że odradzacie koledze robienie reportaży za darmo, ale kolega ewidentnie pyta się o
    fotoreporterze
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

pytanie już jest nie aktualne teraz kwestia za ile

dziekuje za tyle odp .

Domyślnie

Moim zdaniem, niezależnie co ty osobiście sądzisz o poziomie swojej fotografii, ani jaki on jest obiektywnie na twoim miejscu bym na to nie szedł. Jeśli foty będą za darmo to po pierwsze nikt nie będzie się zastanawiał czy jest sens gdzieś cię wysyłać (czy zdjęcia będą do czegokolwiek potrzebne), skoro jest człowiek, i za darmo, to niech jedzie. Po drugie foty będą się szlajać po najdziwniejszych miejscach (co by tu na naszej stronie www wsadzić - może foty mamy gościa co za darmo robi). A prawa autorskie - jakie prawa, przecież są darmowe? No to może korytarz nimi wytapetujemy! To są oczywiście supozycje, może w tym akurat przypadku tak nie będzie, ale śmiem wątpić. A za ile - to kwestia jak się dogadasz, ilu imprez, w jakim czasie, jak daleko musiałbyś jeździć (ew. benzyna lub inny przejazd). Wydaje mi się, że jakiś ryczałt byłby sensowny, jeśli imprezy są różnej rangi a ilość zdjęć wykonanych/wykorzystanych różna.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów