Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Wyostrzanie...

Question Wyostrzanie...

Jakie parametry wyostrzania proponujecie stosować do krajobrazów, architektury lub portretów? Wiem, że już było na ten temat i próbowałem różnych ustawień. Np Odella, ale tak jak już ktoś wspomniał, są trochę za ostre.
    Ja osobiście próbuję 40/4/4 i w porównaniu z LR fotki są naprawdę lepszej jakości. Ale wcąż wydaje mi się, że trochę zbyt przeostrzone. Może to kwestia przyzwyczajenia. Nie wiem. Będę musiał to sprawdzić wywołując konkretne zdjęcia na papierze.
    Aha! Jeszcze jedna sprawa. Czy parametry wyostrzania (ustawianie unsharp mask) mają duże znaczenie jeśli idzie o czułość ISO? Mam na myśli to, że im większa czułość, tym bardziej trzeba uważać z parametrami?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czyżowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Jakie parametry wyostrzania proponujecie stosować do krajobrazów, architektury lub portretów? Wiem, że już było na ten temat i próbowałem różnych ustawień. ...
    Było wielokrotnie i wniosek wychodził taki, że nie ma uniwersalnych ustawień, do każdego zdjęcia trzeba podejść indywidualnie.
    To co ja zauważyłem, to to że zdjęcia przeznaczone do labu można wyostrzyć bardziej niż te przeznaczone do oglądania na monitorze.
    X-E2, 18/2 ; benro 550EX-BH-1

Domyślnie

Zgodze się, że do labu można ciut przeostrzyć
    Ja stosuje, ustawienia Odella podczas obrobki ale wtedy wylaczam automatyczna wyostrzanie w puszce. Są to dla mnie wyjściowe ustawienia, ktore modyfikuje w zaleznosci od rodzaju zdjecia czy sily odszumiania. Zmieniasz parametry i patrzysz na ekran czy efekt Cie zadowala, ot i cala moja filozofia
    Mysle, ze ciezko o gotowce bo kazdy ma inna tolerancje na to co jest ostre a co juz nie

Domyślnie

1. Nie ma ustawień uniwersalnych
    2. Wyostrzanie całego obrazu to niepotrzebna strata jakości. Po co wyostrzać np. jednolite niebo? Lepiej zastosować np. filtr górnoprzepustowy i wyostrzyć bardziej istotne elementy - np gałęzie a resztę pozostawić bez zmian.
    3. Co do iso i wyostrzania - wyższe iso - wyższe szumy. Dalsze mocniejsze, wyostrzanie powoduje ich nasilenie.
    Ostatnio edytowane przez jarkko ; 31-03-2010 o 10:54

Domyślnie

uzywajac NX2 jako pierwszy krok w wyostrzaniu pokombinowalbym (i zawsze to robie) z wyostrzaniem w Picture Control. Picture Control dziala podczas generowania obrazu z RAWa i stad ma przewage nad algorytmami pracujacymi juz na gotowym obrazku wygenerowanym z RAWa. Nie mowie, ze ta metoda zawsze musi dac widocznie lepsze efekty, ale uzywajac NX2 warto poprobowac. Odell ma stanowisko przeciwne (sugeruje wylaczenie wyostrzania w puszce), ale goscie z Nikon-a spieraja sie z nim o to jak mowia od lat

pzdr.
    A.
    Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 31-03-2010 o 11:25

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.
    Generalnie w puszce mam wszystko na 0, więc wyostrzanie przeważnie robię na końcu. Sprawdzałem na kilku fotkach i faktycznie wszystko zależy od rodzaju sceny. Na jenym zdjęciu widać wszystko bardzo ładnie i jest akceptowalne, zaś na innym wyostrzenie powoduje lekkie rozjaśnienie pewnych partii zdjęcia i lekkie "wypranie" kolorów. Ale to oczywiście moje odczucie.
    Tak więc w przyszłości będę musiał przysiadać się do zdjęcia indywidualnie. Każde z osobna.

Pozdrowienia
    Mirek

Domyślnie Wyostrzanie.

Witam.
    Poświęć trochę czasu i sprawdź , jakie dodatkowe opcje (poza intensity,radius,threshold) oferuje zakładka Unsharp Mask.
    Możesz w niej skorzystać z opcji COLOR - dzięki temu możesz wyostrzyć wybrany kanał.
    Następną masz OPACITY - a tam wybór trybu przeprowadzenia wyostrzania (nie wiem czy właściwie sformułowałem)
    - pomiędzy ALL,RGB,L i C.
    I jeszcze jedna (o ile rozwiniesz OPACITY) - BLENDING MODE - a tam do wyboru sposób "nałożenia" (czy też wmieszania do obrazu) zastosowanego wyostrzenia.
    Wiem, że możliwa ilość kombinacji może spowodować zniechęcenie , jednak warto się zapoznać.
    Opanowanie tych opcji + dodatkowo filtra High Pass , pozwoli Ci wyostrzać obrazki bez uciążliwych efektów ubocznych.
    W "świadomej" (perfekcyjnej?) obróbce nie ma czegoś takiego jak uniwersalne ustawienia. Zawsze można znaleźć jakieś optimum - a to już zależy od konkretnego obrazu i własnych preferencji.
    Powodzenia.
    JB.

Domyślnie

Gdzieś w wątku przeczytałem, że jesli robię w RAW-ach to w puszce mogę mieć ustawione wyostrzanie, które potem mogę wyłączyć w NX. Jaki optymalny parametr zasugerowalibyście zastosować?
    Ponadto autor doradza w unsharp mask użyć najpierw suwaka Radius, a potem Intensity. Czy to dobra metoda?

Domyślnie

To zależy jaką puszka robisz zdjęcia, na moim przykładzie jak robiłem D200 ustawiałem ostrośc na maska w puszce i do odbitek nawet 60x90 było ok aktualnie ustawienia D3 to na 9 ,ax ustawiam 4 i do labu na fotki 60x90 a nawet 60x120 jest ok, na monitor odrobinę zdjęcia doostrzam.
    PS
    Dużo zależy od obiektywu po 14-24 nie ruszam praktycznie nic a po Sigmie zdarza mi się.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirko33 Zobacz posta
    Gdzieś w wątku przeczytałem, że jesli robię w RAW-ach to w puszce mogę mieć ustawione wyostrzanie, które potem mogę wyłączyć w NX. Jaki optymalny parametr zasugerowalibyście zastosować?
    Ponadto autor doradza w unsharp mask użyć najpierw suwaka Radius, a potem Intensity. Czy to dobra metoda?
    A Ty dalej swoje !

Tak trudno jest otworzyć przykładowe zdjęcie i samemu poruszać suwakami , obserwując efekt ?

A może potrzebujesz wyjaśnienia wpływu nastaw poszczególnych parametrów ?
    Znaczy się , czym skutkuje zmiana wartości liczbowej przy każdym z nich ?
    (czasami , aby móc coś dostrzec , trzeba "wiedzieć" na co i jak patrzeć).

Nie obraź się , ale odnoszę wrażenie , że nie bardzo wiesz na co wpływają "magiczne" wartości (liczby) , pojawiające się w "złotych receptach" na wyostrzanie.

Zapytaj .

Może nikt nie chce się produkować (wymądrzać?) nieproszony.
    Pozdrawiam.
    JB.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów