Ja spędziłam na służbowym "zesłaniu" na Sycylii kilka miesięcy. Moim zdaniem wiosna i wczesna jesień to właśnie optymalny okres do odwiedzenia tego miejsca. Upał już nieco się zmniejsza, a ulewne deszcze zaczynają się dopiero pod koniec października...oczywiście zawsze może nastąpić jakiś wyjątek od normy
Mieszkałam w Palermo i sporo znośnych pogodowo weekendów poświęciłam na eksplorowanie wyspy przy wykorzystaniu pociągów i autobusów (choć w niedziele to nieco trudno,bo komunikacja międzymiastowa jest ograniczona).
Palermo obrzydło mi po trzech dniach...okropny zgiełk, ruch samochodowy w natężeniu (i wykonaniu) przerastającym wszelkie wyobrażenia, brud i szczerze mówiąc mało zachwycające miasto (chyba,że ktoś lubi takie klimaty). Do moich ukochanych miejsc należał kościół San Cataldo (te chóry gregoriańskie w tle działały na mnie uspokajajaco
), oazami spokoju był też ogród botaniczny i Villa Gulia. Jest sporo ciekawych kościołów-Santa Caterina,La Martorana, San Francesco d'Assisi , San Giuseppe dei Teatini. Poza tym Palazzo dei Normanni i przede wszystkim Capella Palatina (niestety w czasie mojego pobytu trwał remont i rusztowania mocno zakłócały wrażenia) oraz oratoria (tu niestety nie można robić zdjęć). Z zewnątrz warto zobaczyć katedrę, zamek Zisa, teatry Massimo i Politeama. Dla widoków można wjechać na Monte Pelegrino, a odpocząć poza sezonem na plaży w Mondello...to tak z grubsza.
W okolicy-konieczne Monreale, katedra plus krużganki i Cefalu.
Na mnie największe wrażenie zrobiła Taormina i przede wszystkim Enna i Erice (dwa miasteczka bardzo malowniczo położone i obfitujące w zabytki), Agrigento i z racji kontrastu do Palermo bardzo mi się spodobała Mesyna. Poza tym wycieczka na Lipary (choć nietylko- Egady też podobno bardzo ciekawe). Etnę trzeba zobaczyć z bliska,tak samo Syrakuzy, przy okazji Katania, sycylijczycy też bardzo polecali mi obejrzenie Villa Romana del Casale niedaleko Piazza Amerina...Ragusa, Noto...na Sycylii jest tyle do obejrzenia,że spokojnie można obdzelić kilka dłuższych wypraw
Moje zdjęcia z Sycylii i Palermo (zresztą nietylko moje) można obejrzeć na najwięszym polskim portalu poświęconym Włochom: www.italia-italia.pl. Zapraszam![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami