Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

Obrabiasz fotkę, w tym ustawiasz/dopasowujesz Control Pointy i zapisujesz obrobione zdjęcie w pełnej rozdzielczości. Później, w następnym kroku zmniejszasz zdjęcie Size/Resolution, podostrzasz jeśli trzeba i zapisujesz. To przecież bez problemów daje się zrobić w CNX2.

Pozdrawiam, QuadMan
    No ale Upointy po zmiejszeniu Size/Resolution mi się rozjadą, czyż nie tak - przecież to już było na forum.
    Zapisanie w NEFie pare wersji obrazków, jasne fajna sprawa.
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    No ale Upointy po zmiejszeniu Size/Resolution mi się rozjadą, czyż nie tak - przecież to już było na forum.
    To nie jest tak, jak piszesz. Te U-pointy działają ok na zmniejszonym obrazku, ale CNX2 ma jakiś błąd, który powoduje, że ich położenie jest wyświetlane jakoś bez sensu ( poza obszarem zmniejszonej fotki ). Ale szczerze mówiąc, dopiero TY mi to uświadomiłeś, bo ja korzystam z U-pointów na obrazku o normalnej wielkości, a zmniejszanie robię na koniec - w przedostatnim kroku, w ostatnim wyostrzam i zapisuję do JPG-a o zadanym stopniu kompresji.
    Gdyby przyszło mi do głowy coś jeszcze rzeźbić, to zawsze wracam do pierwotnego rozmiaru ( wywalam/odznaczam krok Size/Resolution ), więc ta wada CNX2 w ogóle mi nie przeszkadza.

Pozdrawiam, QuadMan
    Ostatnio edytowane przez QuadMan ; 25-10-2010 o 16:44 Powód: lit
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

To nie jest tak, jak piszesz. Te U-pointy działają ok na zmniejszonym obrazku, ale CNX2 ma jakiś błąd, który powoduje, że ich położenie jest wyświetlane jakoś bez sensu ( poza obszarem zmniejszonej fotki ). Ale szczerze mówiąc, dopiero TY mi to uświadomiłeś, bo ja korzystam z U-pointów na obrazku o normalnej wielkości, a zmniejszanie robię na koniec - w przedostatnim kroku, w ostatnim wyostrzam i zapisuję do JPG-a o zadanym stopniu kompresji.
    Gdyby przyszło mi do głowy coś jeszcze rzeźbić, to zawsze wracam do pierwotnego rozmiaru ( wywalam/odznaczam krok Size/Resolution ), więc ta wada CNX2 w ogóle mi nie przeszkadza.

Pozdrawiam, QuadMan
    u-pointy nie działają prawidłowo na zmniejszonym obrazku - one działają prawidłowo na obrazku w tej wielkości w której były wstawionem, tylko że w NEFie masz wciąż pełną informację o pierwotnym zdjeciu + zapisany ciąg instrukcji co ma być zrobione,

rozwiązanie jakie stosujesz jest chyba najbardziej naturalne i do głowy by mi nie przyszło robić inaczej - jeżeli chcę wrócić do edycji to wyłączam ostatnie kroki typu wyostrzanie (ostatni), skalowanie (przedostatni) i ewentualne kadrowanie (trzeci od tyłu) - potem zawsze można je przeedytować (może bez kadrowania, które trzeba na nowo zrobić)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    u-pointy nie działają prawidłowo na zmniejszonym obrazku - one działają prawidłowo na obrazku w tej wielkości w której były wstawionem, tylko że w NEFie masz wciąż pełną informację o pierwotnym zdjeciu + zapisany ciąg instrukcji co ma być zrobione....
    To był skrót myślowy - miałem na myśli to, że efekt działania U-pointów na obrazie po Size/Resolution jest poprawny. Ale sposób wyświetlania mogliby poprawić - przyznasz Erie, ze teraz wygląda to głupio i moze być mylące. Zwłaszcza dla kogoś, kto po zmniejszeniu obrazka usiłuje dodawać następne U-pointy.
    To co napisałeś w poprzednim poście ( z dzieleniem modulo N liczb całkowitych w trakcie skalowania ) uprzytomniło mi, dlaczego chłopaki z Nik Software popsuli wyświetlanie tych U-pointów, dzięki.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

QuadMan, Erie sprawdziłem. Faktycznie tak jest. Kontrolpoint na czerwone oczy / zmniejszenie / wyostrzenie i .. działa. Tylko narzędzie zmienia położenie a efekt pozostaje na miejscu. Tylko że pare razy cofnąłem się i raz zgubiło ustawienie - czerwone oczy znowu czerwone - i znowu od początku ehh.
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    U-pointy wcale się nie rozjeżdżają - one sa po prostu przypisane do konkretnej lokalizacji w konkretnej macierzy - czyli jak masz niewykadrowane zdjęcie to dla nikona D80 masz macierz o wymiarach 3872 x 2592 i w konkretnym punkcie np. x=1073, y=1480 wstawiasz u-pointa.

Jak następnie przekadrujesz zdjęcie obcinając po 500 pikseli z każdej strony to w układzie pierwotnym u-point jest wciąż w punkcie 1073,1480, ale w nowym wykadrowanym jest w 573,980. Jak przeskalujesz obrazek to u-pointy zostają w układzie pierwotnym i np. mogą wyjść poza obszar nowego przeskalowanego obrazka i bardzo dobrze, bo cały czas możesz wrócić do kroku PRZED skalowaniem i u-pointy przemieścić (zachowana jest dokładna informacja o ich położeniu). W innym przypadku (np. przy skalowaniu 1:3) program musiałby umieścić u-pointa w punkcie o współrzędnej 1073/3 = 357,66 czyli byłoby to albo 357, albo 358 w zależności od konwencji. Przy ponownym skalowaniu (lub edycji pierwotnego skalowania) tym razem w górę byłoby to 1071 lub 1074. Niestety obrazek jest cyfrowy (dyskretny) ze wszelkimi tego konsekwencjami.

Jedyne co się może nie podobać to sam sposób wyświetlania tego w NX, że u-pointy lądują poza obszarem przeskalowanego zdjęcia.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Uprawnienia umieszczania postów