Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesiu83 Zobacz posta
    Ja właśnie się zastanawiam nad kupnem nx2 , bo jakoś mi się nie chce wierzyć , że NX3 wyjdzie w tym roku ... NX2 daje dużo lepszy obrazek od ACR I LR lecz mnie boli to , że to tak kiepsko napisany program i ciągłe problemy ..
    Idzie z nimi zyc. Przy dlugiej obrobce, co step -- Ctrl+s i po krzyku. Jak sie w koncu wylozy, to tylko jeden step do nadrobienia. Co z tego, ze inne sie nie wala, skoro nie daja takich efektow?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Idzie z nimi zyc. Przy dlugiej obrobce, co step -- Ctrl+s i po krzyku. Jak sie w koncu wylozy, to tylko jeden step do nadrobienia. Co z tego, ze inne sie nie wala, skoro nie daja takich efektow?
    bez sensu - co krok to zapis zdjęcia (za każdym razem będzie generowany podgląd JPG do NEFa i jak jest tam np. odszumianie to będzie to długotrwałe), lepiej robić zapis przekształceń do pliku .xml/ .set
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    bez sensu - co krok to zapis zdjęcia (za każdym razem będzie generowany podgląd JPG do NEFa i jak jest tam np. odszumianie to będzie to długotrwałe)
    Ja tam odszumanie robie na koncu, a wszystkie pozostale kroki zapisuja sie w try-miga.

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    lepiej robić zapis przekształceń do pliku .xml/ .set
    Ale zeby pozniej mozna bylo zapuscic batcha, coby zapisal stepy z XMLi do NEFow, wraz z JPGowymi podgladami.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ja tam odszumanie robie na koncu
    eee. Jakies uzasadnienie?

A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    eee. Jakies uzasadnienie?
    A jakies "przeciw"?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ja tam odszumanie robie na koncu, a wszystkie pozostale kroki zapisuja sie w try-miga.
    właściwie to odszumianie powinno być jednym z pierwszych przekształceń (po ustawieniu poprawnego balansu bieli), ostatnim zaś wyostrzanie pod konkretne zastosowanie (np. inne pod druk, inne na ekran)

Ale zeby pozniej mozna bylo zapuscic batcha, coby zapisal stepy z XMLi do NEFow, wraz z JPGowymi podgladami.
    byłoby fajnie - typu pobierz zdjęcie x1, zastosuj kroki z xmla x1, zapis zdjęcie x1', pobierz zdjęcie x2, xmla x2, zapisz x2', ale tak się za bardzo nie da - można to zorbić protezą zwaną watched folders, ale nie do końca to wygodne... tj. zrobić watched folder, ustawić że ma robić natychmiast, że ma pobierać xmla z konkretnego miejsca, a następnie wkopiowywać zdjęcie do folderu, wkopiowywać xmla w konkretną lokalizację - i to wkopiowywanie zrobić w batchu w Windzie, ale jak mówiłem to tylko proteza, chociaż czasem z niej korzystam
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Uprawnienia umieszczania postów