Używam garminów od lat mam 3 szt stary Nuvi 360, nowszy ale bardzo prosty (tani) Nuvi 200 zabieram go na piesze i rowerowe wypady (wkładam w plecaka, słuchawkę do ucha, tryb pieszy i jazda) teraz kupiłem Nuvi 1490T 5'' do auta i w zasadzie nie mogę powiedzieć złego słowa o tej Firmie. Oczywiście jak ze wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek, a nie ślepa wiara w urządzenie. Nawigacji trzeba umieć używać, dobrze skonfigurować i oczywiście mieć aktualne mapy i oprogramowanie.Jak kupujemy Garmina z mapą to otrzymujemy dostęp do map komputerowych i planowanie tras można i powinno się robić na komputerze, gdzie dokładnie widać jak nas poprowadzi i czy nam to odpowiada. Zaplanowane trasy w kompie przesyłamy do urządzenia i jest tak jak chcemy, w tańszych urządzeniach nie można wysłać tras tylko same punkty i im więcej sobie zrobimy tych punktów pośrednich tym mamy dokładniejszą trasę.
(tak robiłem kiedyś w przypadku trudnych tras, punkty nazywałem 1,2,3,.... i jechałem od punktu do punktu).
Często trafiamy na remonty lub inne utrudnienia na drodze i to właśnie wtedy GPS (dobry) jest niezastąpiony bo zawsze wyprowadzi, zaproponuje objazd i dalej kontynuuje podróż.
Na mapach TOPO są naniesione szlaki turystyczne, schroniska i miejsca widokowe tak że spokojnie można się wspomagać Garminem podczas wędrówek górskich.
Powodzenia na szlakach.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami