Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Jakość Lamp studyjnych

Witam

Ponieważ potrzebował będę 3 lamp studyjnych ok 500-600 Ws, proszę o poradę.
    Jaki sprzęt do studia będę potrzebował wiem, ale nie wiem jakiej firmy.
    Stąd prośba o uszeregowanie firm od najlepszej do najgorszej (wiem, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale proszę o własne subiektywne opinie). Gdzie mniej więcej klasyfikuje się elfo?

Domyślnie

Nie potrafię sklasyfikować lamp Elfo odnośnie innych marek.
    Ale mogę powiedzieć jedno.
    Najstarsze lampy Elfo mam od około dziesięciu lamp.
    Oprócz drobnych problemów z żarówką modelująca (wystarczy wymienić żarówkę lub gniazdo żarówki) nic w tych lampach nigdy się poważnie nie zepsuło.

Kupiłem kiedyś lampy Sunbox wykonywane rzemieślniczo i sprzedawane na Warszawskiej giełdzie foto.
    To był wyjątkowy chłam i jesli sa jeszcze w sprzedaży tych z całą pewnością nie polecam.
    Cyfrowo według Nikona, analogowo według Canona.

Domyślnie

Znajomy posiadal Elfo Quanty 600tki i 1200. Jedyna na co narzekal, to drogie oryginalne akcesoria (jesli nie chcesz wyrzucac pieniedzy na elfowskie softy, da sie znalezc w PL odpowiednia przejsciowke pod bowensowy bagnet). Poza tym lampy byly pancerne, stabilne, nie przegrzewaly sie itp. Jesli dodatkowo zalezy Ci na mozliwosci pracy w plenerze, dobrym rozwiazaniem sa uzywane boweny gemini z battery packiem - na brytyjskim ebayu mozna je dorwac po bardzo dobrych cenach. Jesli zalezy Ci na nowych, warto sprawdzic oferte Calumeta

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi

A jak jest z szybkością ładowania w nowych lampach elfo?

Załóżmy przy 60% mocy odczuwalny jest czas oczekiwania na naładowanie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    A jak jest z szybkością ładowania w nowych lampach elfo?

Załóżmy przy 60% mocy odczuwalny jest czas oczekiwania na naładowanie?
    zdjęć seryjnych nie porobisz , ale to krótki czas, okolice 1 - 1,5 s.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A jaki sprzęt z tych tanich (mniej firmowy czy chiński) jest najlepszy?
    Czy to już przepaść jakościowo?

Domyślnie

Fotografowałem na "chińczykach"- dobre na początek- bo tanie, lecz na 6 zakupionych, 4 podlegały wymianie gwarancyjnej. Oczywiście popsuły się w najważniejszym momencie. Od dłuższego czasu -kilkunastu lat mam 500 "ELFO" (obecnie 12szt.) i żadnych problemów. Cena jest wysoka, lecz praca bezstresowa.

Domyślnie

Tego nie wiem Nie sadze aby odbiegaly od czasow innych producentow w tym segmencie cenowym. Jesli podaje takie dane, mozesz zobaczyc specyfikacje techniczna lamp na stronie Elfo.

Domyślnie

Ja ze swojej strony jeśli chodzi o chinole to Quantuumki polecam stabilne blyskowo, jakość wykonania identyczna jak w nie chinolach. Sam mam studio złożone na Quantuumkach R+, jeszcze mnie nei zawiodły. Nadal planuje rozbudowywać swoje osietlenie na Q.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

A do czego te lampy? Jak do nauki, zabawy, czyli bez wielkiego katowania, to ihmo chinczyki w stylu CY-K, czy powerlux VE spokojnie starczą.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów