Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28
    Zbanowany
    Miasto
    południowa część Polski

Wink Corel a PS

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Wszystko fajnie, ale jaki procent forumowiczów zajmuje się grafiką przez duże G i to profesjonalnie? Znikomy procent. Większość z nasz robi zdjęcia dla przyjemności, dla rodziny, czasem jakiś ślub, pogrzeb, czy chrzciny za trochę kasy. Po co tym ludzim PS? Nawet tym, którzy z fotografii ślubnej zrobili sobie zawód. Obróbka większości tych zdjęć kończy się na kadrowaniu, prostowaniu, stemplowaniu pryszczy (lub paprochów na matrycy) i poprawie kontrastu, czasem ktoś coś pogrzebie w krzywych i to koniec. Format zdjęć praktycznie nie wykracza poza 20x30. To wszystko potrafi zrobić każdy program: darmowy Gimp, tani edukacyjny Corel za 200 PLN i wiele, wiele innych legalnych rozwiązań. Nikt nie neguje tego, że facet, który pół życia spędza w wydawnictwie na przygotowywaniu fotek do profesjonalnego druku wysokiej jakości i w dużych formatach, potrzebuje najlepszego narzędzia jakie istnieje, odpowiedniego do tej roboty, ale też odpowiednio kosztującego. Ktoś, kto tego nie robi, wcale PSa nie potrzebuje. Potrzebuje go tylko dla szpanu, bo inni też go mają - taka moda. Ma tego PSa bo go ukradł (niestety trzeba to nazywać po imieniu), bo tylko nieliczni kupuja PSa legalnie za te drobne kilka tysięcy PLN. Dla szpanu i głupiej mody narażają się na nieprzyjemności i konsekwencje finansowe w przypadku jakiejś przypadkowej kontroli. A te konsekwencje są jeszcze szersze. Na komputerze z 512MB RAMu i Celeronem 1,2GHz można bez wiekszych kłopotów obrabiać fotki za pomocą tego Gimpa, czy Photo-Painta, ale PS nawet na tym nie ruszy. Czy warto więc używać pirackiego PSa zamiast legalnego Corela, czy darmowego Gimpa. Nie warto, bo te drobne 100-200 PLN zwróci sie natychmiast, w cenie potrzebnego sprzętu komputerowego. No, chyba że większość forumowiczów na codzień przygotowuje profesjonalne zdjęcia na bilbordy, autobusy, plakaty, okładki albo rozkładówki kolorowych magazynów.
    Cześć JK. W zupełności się z Tobą zgadzam. Taki kradziony program to przy kontroli (a kontrolę można mieć, jeśli się prowadzi działalność) kosztuje 50 tyś. i konfiskatę sprzętu. Ale jak ktoś chce - to co tam - jego sprawa. Pozdrawiam "nikonowiec"

Domyślnie

Zajmuje się między innymi grafiką reklamową. A że nie znam lepszych narzędzi do robienia projektów reklamowych kupiłem CorelDraw 9 i dostałem Photo-Painta w zestawie z knigą po polskiemu. Mi pasi, choć troszkę się zastanawiam nad szopem, to chyba jednak go sobie nie kupię. Za drogi. Wolę zainwestować w monitor. Tak na marginesie, są dobre 19 lcd do zdjęć tak powiedzmy do 1500 zł??

pozdrawiam Rafał
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Ja jestem mniej wymagający i mnie Corel wystarcza w zupełności. Każdy używa to do czego potrzebuje... Nie kupuje sie czegoś droższego z dużą ilością możliwości i funkcji, których się potem nie używa. Bo to się mija z celem. Przed kupnem softu warto porównać co może jeden, a co drugi program i wybrać ten, który spelnia nasze wymagania.
    Informatyk z Foto-Milu
    www.foto-mil.pl

Domyślnie

dla zainteresowanych ostatnio przy zakupie tabletu Wacoma (Intuos) za extra 20PLN dawali Corel Paitshop Pro X

Domyślnie

no ale co z RAW - NEF w corelu ?

Domyślnie

Photo Paint X napewno otwiera NEF z D70 natomiast napewno nie otwiera z D200.. i tu trzeba sie wspomagac czyms zewnetrzym np. zwyklym PP lub Capture`m ew. opcja zakupu laczonego CF SanDiska + Capture One

Domyślnie

czy tak samo jeśli chodzi o d 80 ? Ten model za chwilę kupuje.

Domyślnie

jesli mi ktos posle NEF`a z d80 to moge sprawdzic.... ale przypuszaczam ze na 90% nie przeczyta

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów