Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Najlepszy program dla mnie??

Witam! Od dłuższego czasu zastawiam się który program do obróbki zdjęć byłby najlepszy dla mnie. No trochę to głupio brzmi. Obecnie korzystam z lightroom'a i nie zawsze jestem zadowolony. Nie podoba mi się przede wszystkim że jak wrzucę JPG'a i zastosuje sobie z jednego z gotowych presetów w programie to zdjęcie będzie mega przepalone Jeśli chodzi o NEF'y to nie ma problemu tylko mi szkoda optymalizacji. Chciałbym łączyć obróbkę w komputerze z optymalizacja z puszki tak jak jest to w Capture NX. Tylko to jest program jak dla mnie wolny i mało rozbudowany.

Generalnie chciałbym obrabiać tak zdjęcia żeby były tak ładne jak stock'owe bo już czuje się zniewolony presetami LR.

Ostanio widziałem Apple Aperture, no chętnie bym wypróbował programik tylko z tego co mi się wydaje on jest przeznaczony tylko dla MAC'ów. Czy może jest możliwość korzystania z niego na PC'etach??? - moje główne pytanie??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krka Zobacz posta
    Nie podoba mi się przede wszystkim że jak wrzucę JPG'a i zastosuje sobie z jednego z gotowych presetów w programie to zdjęcie będzie mega przepalone
    no to jest dobry tekst

a nie wpadłeś na to, że to może być wina konkretnego presetu, a nie programu?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krka Zobacz posta
    Generalnie chciałbym obrabiać tak zdjęcia żeby były tak ładne jak stock'owe bo już czuje się zniewolony presetami LR.
    To nawet lepsze ... presety to są gotowe ustawienia ... nie ma gotowych do każdego zdjęcia.
    Sam sobie popróbuj ... w 90% lightroom to będzie dla Ciebie aż za dużo ... z tego co widzę.

wywnioskować można ze szukasz programu w którym będzie jeden guziczek : Obrób **********!
    Nie tędy droga ... oj nie tędy ...
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

no a corel niesprawdza sie do obrobki zdjec ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez onia Zobacz posta
    wywnioskować można ze szukasz programu w którym będzie jeden guziczek : Obrób **********!
    Nie tędy droga ... oj nie tędy ...
    kiedyś kolega Bombel polecał chyba Best Stock Photo Editor 2.0 (wersja pierwsza była strasznie niedopracowana) oraz Glamour Advanced Retuch 3.5 (w wersji Elite)
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Gimp + UFRaw, albo +RawTherapee
    Jedyny minus to brak możliwości pracy w gimpie na 16b..

Gimp jest o tyle dobry, że na start dostajesz podstawowe narzędzia. Doinstalować możesz sobie te, które uważasz za potrzebne. Czyli nie masz od razu pakietu załadowanego wszystkimi narzędziami dla wszystkich, a jedynie dorzucasz sobie narzędzia fotograficzne.
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaeF Zobacz posta
    Gimp + UFRaw, albo +RawTherapee
    To zdecydowanie nie jest dobra propozycja... Będzie chłopak musiał rozpracować aplikację, używać jakiś dziwnych i nieintuicyjnych narzędzi, nie ma iStockPhoto Retoucher'a... bez sensu jest ten program
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Wszystko w Gimpie jest intuicyjne. Wystarczy logicznie myśleć. Interfejs użytkowika można w 100% dostosować do własnych potrzeb. Wystarczy rozstać się z przekonaniem, że komercyjne oprogramowanie jest proste i intuicyjne, bo kosztowało ileś tam dolców, a nad ich opracowaniem siedziały setki programistów. Ja od około roku pracuję w Gimpie - na początku nie było łatwo, ale teraz za nic w świecie nie zamieniłbym go nawet na najnowszy pakiet Adobe.
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

KaeF — ironia... mówi Ci to coś?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

A mówi Ale jak przychodzę z pracy na przerwę, to już jestem nieźle wkurzony i mam wrażenie, że tutaj wszyscy się mnie czepiają:P Przy czym to uczucie mija po godzinie. Musze się powstrzymać przed natychmiastowym wchodzeniem na forum
    Pozdrawiam, Kamil

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów