Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Pierwsze...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Abstrahującod samego zdjęcia...otóż zdarza się tak i to bardzo często, wystarczy kilka minut przed burzą, przykładowo zza pleców masz resztki mocnego słońca a przed tobą nadciągają gradowe, burzowe chmury. Wiele razy to widziałem i nic nie paliłem w dodatku także zdarza się w naturze hehe
    W całej rozciągłości podpisuję się pod tą wypowiedzią!

Natomiast co do samej fotografii to - jak na pierwszy raz to widać potencjał, kadr całkiem przemyślany, jedynie brakuje mi ostrości.
    Pozwolę sobie podać prosty przepis na ostrzenie w Gimp-ie tj.:
    Używając narzędzia > Skaluj obraz ustawiany 200% końcowego rozmiaru fotografii (np. 2000px), następnie z menu Filtry > Uwydatnianie > Wyostrzanie, ustawiamy ostrość w zależności od potrzeby pomiędzy 30-60 i następnie zmniejszamy fotografię do ostatecznej wielkości. (w naszym przykładnie 1000px) to tyle
    Pozdrawiam i życzę dobrego światła
    Ostatnio edytowane przez ostrytux ; 29-03-2010 o 12:08 Powód: Literówa
    Zapraszam
    <a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>

Oszczędny w słowach Awatar sabs2key
    Miasto
    Biskupiec\Olsztyn

Domyślnie

Dzięki wszystkim za komentarze. Co do chmur i podłogi to szara połówka była i owszem a nie zdjąłem jej ponieważ chwilę wcześniej pstrykałem dokładnie w drugą stronę pod słońce, ale same chmury były niewiele jaśniejsze i po około 5 min spadł z nich deszcz. Uznałem, że nic się nie stanie jak jej nie zdejmę a nawet doda troszkę dramaturgii zdjęciu (mnie się wydaje, że mi się udało). Ostry dzięki za "tutka" na pewno się przyda chociaż wyostrzałem w PSie po zmniejszeniu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Abstrahującod samego zdjęcia...otóż zdarza się tak i to bardzo często, wystarczy kilka minut przed burzą, przykładowo zza pleców masz resztki mocnego słońca a przed tobą nadciągają gradowe, burzowe chmury. Wiele razy to widziałem i nic nie paliłem w dodatku także zdarza się w naturze hehe
    Tutaj muszę potwierdzic słowa kolegi
    Sam doświadczyłem
    D4s/D500/ 2xS 10-20/ N 70-200 2.8 FL/ N 200-500 5.6/Pentacon 50 1.8 / Helios 58 -2 /Manfrotto 055 XPRO3/Lee filters

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów