Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Statyw do 1000 pln

Witajcie,

Przymierzam sie do kupna statywu (mialem chinczyzne - powiedzmy, ze byl "za slaby")

Przymierzam sie do Manfrotto 055XProB
    http://www.imfoto.pl/produkty/113/055-xprob.html

oraz glowice MN498 (RC2 - jaka roznica?)
    http://www.imfoto.pl/produkty/3432/mn498.html

Mialby sluzyc do trzymania 700+24-70, 14-24 w krajobrazie, ewentualnie w przyszlosci innych szkiel ale wagowo podobnych (moze 70-200) + panorama (stad ta glowica z blokada osi) do tego makro (jesli by sie nie sprawdzily worki z ryzem).
    Do 3D nie jestem przekonany - super precyzji nie potrzebuje.
    W gory tez bym chcial go wziac (ciezar) ale wlokna weglowe, choc lekkie, sa niestety chyba zbyt drogie

Na zestaw jestem prawie zdecydowany ale chcialbym sie jeszcze ostatecznie upewnic - moze polecicie jakis inny zestaw - mam 187 cm wzrostu a statyw 178,5 (z wyciagnieta kolumna) (+glowica 11,5 cm) wiec tez powinno byc OK - choc wolalbym aby mial okolo 170 bez wyciagnietej kolumny...

Chce kupic statyw na lata ale chcialbym sie zmiescic w zalozonej kwocie.
    Z gory dziekuje za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez MARTINK ; 27-03-2010 o 23:40

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

od kilku, może nawet nastu - używam manfrotto 055CB - to chyba jakiś poprzednik i dalej go będę używał, stabilny i nie do zajechania (kiedy go kupowałem to o cyfrze się jeszcze nawet za bardzo nie mówiło ) - co do głowic to nie lubię kulowych - używam junior 3d (też starsza wersja - w pewnych sytuacjach jest po prostu nie zastąpiona, choć niedoceniana
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Mam między innymi 055 XPROB oraz starszą głowice 488. Jest to mój ulubiony zestaw.
    Posiada wystarczającą stabilność do robienia długich czasów ekspozycji na D3 z 70-200 i łączenia tego w HDR.
    Dotyczy to oczywiście sytuacji przy nie używaniu wyciągniętej kolumny, wężyku i wstępnym podnoszeniu lustra.
    Jest świetny, jeżeli będę go zmnienił, to tylko na jakiś karbon, ale tylko ze względów wagowych.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Statyw godny polecenia, a głowice RC2 od RC4 różnią się tym, że ta pierwsza ma sprężyny równoważące wagę sprzętu w jednej osi, a ta druga w dwóch. W sumie bardzo przydatne, bo ciężki sprzęt po zluzowaniu głowicy nagle nie opada. Odradzam ten statyw do lekkich zestawów, potrafi rezonować, natomiast przy ciężkim sprzęcie (np. D300 i 70-200) sprawdza się wyśmienicie.

EDIT: Na naszej giełdzie widziałem taki zestaw coś za 600 zł w stanie bardzo przyzwoitym.
    Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 28-03-2010 o 12:24
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woldemorth Zobacz posta
    Mam między innymi 055 XPROB oraz starszą głowice 488. Jest to mój ulubiony zestaw.
    Posiada wystarczającą stabilność do robienia długich czasów ekspozycji na D3 z 70-200 i łączenia tego w HDR.
    Dotyczy to oczywiście sytuacji przy nie używaniu wyciągniętej kolumny, wężyku i wstępnym podnoszeniu lustra.
    Jest świetny, jeżeli będę go zmnienił, to tylko na jakiś karbon, ale tylko ze względów wagowych.
    Mam ten sam zestaw i potwierdzam slowa kolegi.

Domyślnie

055 manfrotto jest świetny, ale w góry to raczej bym go nie zabrał (waga). Już z moją 190 mam wystarczający problem wagowy. Niby niewielka różnica w wadze ale ale zawsze...
    Jeśli chodzi o sprzęt mocowany do 190XPROB to jak w stopce 700setka + 24-70 i inne takie tam...trzyma sie to bez problemu na głowicy 804 RC2 ale jak coś trzeba szybko ustawić w jakimś dziwnym położeniu statywu to się czasem zamotam i zatęsknie wtedy za głowicą kulową. Jednak jestem z tego zestawu zadowolony i mam nadzieję być z nim razem pochowany
    D700 D80 24-70f/2,8 18-70f/3,5-4,5 105f/2,8 VR 85f/1,4 50f/1,8 Sigma 12-24f/4,5-5,6 SB800 SB900 Manfrotto 190XPROB+804RC2 MB-D10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    głowice RC2 od RC4 różnią się tym, że ta pierwsza ma sprężyny równoważące wagę sprzętu w jednej osi, a ta druga w dwóch.
    Głowice kulowe nie mają sprężyn równoważących.
    RC2 i RC4 to rodzaj szybkozłączki.

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Odradzam ten statyw do lekkich zestawów, potrafi rezonować,
    Używam F3 z manualnymi stałkami, uważam ten zestaw za lekki i nic mi nigdy na tym statywie nie rezonowało.
    Problem ten miałem tylko z MF190 na wyciągniętej kolumnie i D70 bez podnoszonego lustra.

Domyślnie

Dzieki za informacje - praktycznie utwierdzilem sie w wyborze.
    Mam jeszcze jedno pytanie w kwestii zrozumienia i zamawiam bo padlo na 055XproB +:
    1. MN498 - 310
    2. MN498RC2 - 340
    3. MN498RC4 -370

czy to tylko wielkosc plytki ? Warto brac RC4 ? Roznica nie jest kolosalna (60PLN) ale to juz 1/5 ceny.
    O co chodzi dokladnie w tych RC bo nie moge znalezc.

PS. Ten z gieldy juz poszedl... ale glowice mial 3d

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Nawet się nie zastanawiaj, tylko RC2.
    Różnica jest w wielkości płytki.
    RC4 jest do większego formatu i przy lustrzance będzie bardzo wystawać i przeszkadzać.
    Mam to przy głowicy MF 410, to ma wielkość 6,5x8,5 cm.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 28-03-2010 o 23:47

Domyślnie

Głowice kulowe nie mają sprężyn równoważących.
    RC2 i RC4 to rodzaj szybkozłączki.
    Chodziło mi o głowicę 804RC2/RC4. Źle przeczytałem.

Nawet się nie zastanawiaj, tylko RC2.
    Różnica jest w wielkości płytki.
    RC4 jest do większego formatu i przy lustrzance będzie bardzo wystawać i przeszkadzać.
    Mam to przy głowicy MF 410, to ma wielkość 6,5x8,5 cm.
    Z moim D300 nie jest wcale źle. Ale jak kto woli.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów