jestem początkujący i do tej pory robiłem zdjęcia w jpgach. ale chyba nadszedł czas na nefy i stąd moje pytanie - co polecacie na początek do obróbki nefów? chodzi o to żeby był program łatwy w obsłudze i najlepiej darmowy.
Szukaj
jestem początkujący i do tej pory robiłem zdjęcia w jpgach. ale chyba nadszedł czas na nefy i stąd moje pytanie - co polecacie na początek do obróbki nefów? chodzi o to żeby był program łatwy w obsłudze i najlepiej darmowy.
widzę że nowym się nie pomaga na forum![]()
Po co taka histeria od razu??
Przecież w dziale w ktorym zadałeś to pytanie jest co najmniej kilka szczegółowych odpowiedzi.
Wymienię tylko kilka programów, które w tej chwili przychodza mi do głowy (kolejność przypadkowa, niestety większość płatnych - taka specyfika rynku):
1. Adobe Photoshop (różne wersje wspierające ACR)
2. Adobe Photoshop Elements
3. Phase One Capture One LE/Pro
4. Nikon Capture 4
5. Nikon Capture NX
6. Adobe Photoshop Lightroom (beta - chwilowo darmowa)
7. SilkyPix
6. Pixmantec Rawshooter Essentials/Premium (niestety już nie rozwijany, RSE darmowy)
7. RawTherapee (darmowy)
8. Bibble
Co na początek? Ciężko powiedzieć bo zależy to od indywidualnych upodobań i potrzeb.
Nie wiem jakim aparatem dysponujesz - jeśli obsługuje go RSE to bez zobowiązań możesz go spróbować, a jak podpasuje to używac dalej.
Jeśli nie to kupc Sandiska III Extreme - w tej chwili do niektórych dodają kupon aktywacyjny do CaptureOne LE (program bardzo wydajny, rozwijany i chyba przyszłościowy).
Pozdrawiam
D40
nie chisteryzuję![]()
mam D50 dopiero od niedawna a wcześniej jakieś wynalazki. czy Raw Shooter mi na początek wystarczy - z tego co wiem jest darmowy?
RSE jest darmowy - RSP płatny i już nie można go kupić.
RSE chyba obsługuje D50 - ściągnij, popróbuj.
Kolory ludzkiej skóry będą raczej kiepsko w nim reprodukowane.
Pozdrawiam
D40
właśnie teraz to zauważyłem - a co można zrobić żeby nie były takie? mi zależy właśnie na kolorach twarzy. pozostaje jakiś płatny program?
Albo profil,
albo inny program (SilkyPix?),
albo kręcenie później (ale i tak ciężko).
Pozdrawiam
D40
dziękuję za rady i pozdrawiam
a skąd mogę go ściągnąć?
Skontaktuj się z nami