Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie Nikon d3 - dylemat.

Witam kolegow

W najblizszych miesiacach planuje zmienic system. Prawdopodobnie bedzie to Nikon, problem w tym ze nie wiem jeszcze, ktory model. Dlatego zwracam sie do Was z mala prosba o doradzenie mi w wyborze.

Mam pare opcji do wyboru:
    a) kupic Nikona D3 - prawdopodobnie uzywanego, jeszcze na gwarancji
    b) kupic Nikona D700 - nówke
    c) poczekac na nastepce D700 albo na D4

Oczywiscie juz od razu mowie ze na D3s lub D3x mnie nie stac. Oprocz samego body chcialbym kupic Nikkora 70-200 f2.8 oraz 24-70 f2.8

Co byscie mogli mi polecic w tej sytuacji?

Domyślnie

Ja miałem taki dylemat tj nowe D700 vs używane D3 i wybrałem D3 jeśli Cię stać i rozważasz taki zakup to tak właśnie bym zrobił czekanie ma sens tylko wtedy kiedy coś jest pewne - równie dobrze możesz czekać rok a nic się nie pojawi...
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matti2 Zobacz posta
    Witam kolegow

W najblizszych miesiacach planuje zmienic system. Prawdopodobnie bedzie to Nikon, problem w tym ze nie wiem jeszcze, ktory model. Dlatego zwracam sie do Was z mala prosba o doradzenie mi w wyborze.

Mam pare opcji do wyboru:
    a) kupic Nikona D3 - prawdopodobnie uzywanego, jeszcze na gwarancji
    b) kupic Nikona D700 - nówke
    c) poczekac na nastepce D700 albo na D4

Oczywiscie juz od razu mowie ze na D3s lub D3x mnie nie stac. Oprocz samego body chcialbym kupic Nikkora 70-200 f2.8 oraz 24-70 f2.8

Co byscie mogli mi polecic w tej sytuacji?
    ja z kolei jestem w podobnej sytuacji z tym, że systemu nie zmieniam
    biorę również te dwa szkiełka (nowe), razem z nowym D700 i PDK-1

wyznaję zasadę, że co nowe to nowe.... lubię nowe samochody, lubię dziewice i lubię nowy sprzęt takie zboczenie
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Stałem przed takim samym dylematem.
    Wybrałem D700 i szkła 14-24-70.
    Myslę, że lepiej mieć optykę inż trochę lepszy aparat.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Ja nie przemogłem się do zmiany żadnego z moich d700 na d3, bo zawsze tę różnicę w cenie wolałem dołożyć do czegoś innego To nie Canon, gdzie między 5d i 1ds jest kolosalna różnica. Tu różnice są kosmetyczne. Jak nie potrzebujesz gripa, fps i dwóch kart - bierz nówkę d700. Na następcę czekasz nie tylko ty. Widoki marne

Domyślnie

Dziekuje bardzo za komentarze Niestety wlasnie potrzebuje gripa i fps :P interesuje sie fotografia reporterska, a w szczegolnosi fotografia sportowa.
    Jak wyglada np rzeczywista roznica w szybkosci pracy AF no i oczywiscie w ilosci szumu miedzy D700/D3? Jezeli chodzi o tabelki i testy wszystko juz sprawdzilem. Szukam teraz kogos kto pracuje badz pracowal na tych apratach i bedzie mogl mi powiedziec cos z wlasnego doswiadczenia.

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ogólnie, paskudny moment na zmiany mz
    D700 lada chwili stuknie 2 lata, na tą chwilę pozostaje jedynym korpusem profi Nikona bez liftu "filmowego" (d300s,d3s)
    Coś na pewno wyjdzie na jego miejsce, pewnie jakieś 700s - mz zdecydowanie w tym roku.
    Pytanie tylko kiedy dokładnie, czy warto czekać i szykować 20% więcej kasy?

Domyślnie

W sumie masz swój dylemat z głowy: skoro potrzebujesz fps i gripa to da Ci to D3. Dostaniesz używany egzemplarz za około 10tys. Byleby przebieg był poniżej 100tys, to jest to sprzęt praktycznie nowy. Poza tym aparaty z najwyższej półki nie tanieją w nieskończoność, czyli nawet po latach dobijają do ceny kilku tys.zł i się tam zatrzymują. Komfort pracy zdecydowanie inny, ergonomia o wiele lepsza itd. Ja przez długie lata ciągnąłem przyzwyczajenia z czasów filmu, gdzie optyka się liczyła i można było zrobić identyczne zdjęcie korpusem F5 jak i F-401. Jednak od momentu przesiadki na najwyższą półkę już wiem, że mój następny zakup to będzie D4 i nic poniżej. Różnicy tej nie dostrzegasz gdy kupisz D3, różnicy nie dostrzegasz gdy fotografujesz D3, jednak różnicę dostrzegasz, gdy na moment ktoś da Ci jakiś inny aparat.

Domyślnie

Ja miałem taki dylemat w sprawie korpusu jak ty. Wybrałem używanego D3 - ergonomia i komfort użytkowania zdecydowanie lepsze niż w serii trzycyfrowej nawet z gripem . W połączeniu z możliwością konfiguracji pod siebie jakie oferuje to body używana D3 to jest sprzęt przy którym na prawdę nie chce się wracać do użytkowania innych puszek .
    N D3 S17-35HSM N50 F1,4 N85 F1,4 N80-200 F2,8 SB800+900

Domyślnie

Michał Jędrak
    Dostaniesz używany egzemplarz za około 10tys. Byleby przebieg był poniżej 100tys, to jest to sprzęt praktycznie nowy.
    Dokładnie... a z tego co już wiem z doświadczenia to za 10k zł znalezienie puszki z przebiegiem poniżej 100k to jest kwestia paru minut mi np udało się kupić jeszcze sporo taniej i z przebiegiem 11,5k zł a miałem jeszcze kilka ofert na puszki z przebiegami 15,25 albo 49k który był najwyższym przebiegiem w puszce której ofertę dostałem na allegro też widywałem i widuję sporo D3 z niskimi przebiegami więc...

D700 + PDK-1 to jest łącznie ok 9000zł a MZ 9k za ten komplet a 10k za D3 to... no dobra - powstrzymam się od głupich komentarzy
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów