Szukaj
Krzysiek.B, darmowy jest TrueCrypt - jedno z najlepszych narzędzi na rynku. Mega stabilny, etc, więc nie generalizujmy, że darmowe jest be. Niestety nie spelnia założeń autora wątku.
Masz rację.
Ja użyłem innego darmowego szyfranta i się zawiodłem.
Z TrueCrypt nie korzystałem
Cyfrowo według Nikona, analogowo według Canona.
Program nazywa się u3_tool. Nie wiem, czy jest w Hirensie
Hmm zassałem sobie to cudo http://sourceforge.net/projects/u3-tool/
Przetestowałem i faktycznie (niestety) działa.
A tak z ciekawosci zapytam, jakie skarby i w jakich okolicznosciach nosicie na penach, ze potrzebne jest wam szyfrowanie na jego poziomie?
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Pena mam zawsze przy sobie, a na nim pesele, nipy, piny, hasła i inne wrażliwe dane, zarówno moje jak i moich bliskich. Wszystko zapisane w KeePass i wrzucone w plik TrueCrypta.
Sam szukałem czegoś podobnego do autora wątku, dodatkowo soft musiał działać na linuxie i windowsie, jedyne godne uwagi programy to KeePass i TC, nic innego nie znalazłem.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Brak wyobraźni nie boli... do czasu, ale w dobie bankowych kont internetowych czasami jak się człowiek dużo przemieszcza, to dobrze jest mieć nie tylko komórkę ze sobą, ale komplet haseł - by móc zawsze i wszędzie uruchomić przelew, i nie szukać haseł na papierze. W dodatku na penie można mieć bez problemu oprogramowanie portable do obsługi poczty e-mail - gdy nie robimy tego przez stronę www w przeglądarce. A także komunikatory portable, czy nawet ulubioną przeglądarkę. No i efekty swojej pracy, a także i rozrywki - np. hasła i loginy zapisane np. w KeePass-ie.
Wystarczy więc odrobina wyobraźni, by uznać za fakt, że takie dane nie powinny w przypadku zgubienia pena być na wierzchu - ani tym bardziej na "spzętowo" szyfrowanych pendrive'ach a AES-em - który jest już bez problemu łamany - gdy komuś na tym zależy. Dlatego - jedyne słuszne i skuteczne rozwiązanie to Truecrypt, żadnego AES'a dla przedszkolaków - i długie skomplikowane hasło.
Mało osób sobie zdaje sprawę również z tego, że w Polsce obowiązuje ustawa o ochronie danych osobowych. Jeżeli więc weźmiemy przykładowo księgowego z firmy czy pracownika z banku - który w ramach wykonywania swojej pracy musi przenosić dane prawnie chronione - to one OBOWIĄZKOWO muszą być przenoszone w sposób chroniony - czyli zaszyfrowane.
Ustawa narzuca również obowiązek szyfrowania np. partycji z przechowywanymi zdjęciami z sesji klientów, gdy te nie mogą być publiczne, lub na publiczność nie wyraził zgody klient - w przypadku kradzieży komputera zdjęcia takie są wtedy zabezpieczone. W przypadku kradzieży i udowodnienia, że dysk nie był szyfrowany - fotograf może nawet odpowiadać karnie za niezabezpieczenie podlegających ochronie prawnej zdjęć z wizerunkami osób, które nie życzyły sobie dalszego nieautoryzowanego rozpowszechniania - grozi to wtedy procesem z klientem, gdy ten będzie poirytywany faktem pojawienia się jego rodzinnych zdjęć czy sesji foto w publicznym internecie.
Ostatnio edytowane przez Tok'Ra ; 28-03-2010 o 08:36
Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30
Skontaktuj się z nami