Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Coś lata

Domyślnie Coś lata

Witam, mam prośbę do posiadaczy Nkkora 18-70, czy nic Wam nie lata w środku? Dzisiaj jak odczepiłem obiektyw i skierowałem go w dół, usłyszałem jakby coś się drobnego się przesuwało. Przy każdej zmianie pozycji coś takiego występuje, taki metaliczny szelest, też coś takiego macie?

Domyślnie

Nie przypominam sobie, żeby u mnie coś "latało", aczkolwiek szkła nie używam od paru lat. Spróbuj lekko potrząsnąć obiektywem. Jeśli stukanie będzie nadal słychać, to znaczy, że pojawiły się luzy na przednim (tym co się wysuwa) tubusie. Nie przeszkadza to w robieniu zdjęć.

Domyślnie

Nic tam nie może "latać". To przecież nie jest latawiec.
    Pewnie coś się rozkręca, rozkręciło, albo "urwło".
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Domyślnie

No to chyba mamy problem... podczas potrząsania słychać jeszcze bardziej. Takie głupie pytanie, czy on się sam rozkręci?

Domyślnie

A masz stabilizacje? Jak tak to ma latac.

EDIT:

Teraz zauwazylem o jakie szkoo chodzi W sumie aj bym sie tam nie przejmowal, niektore tak maja.
    Ostatnio edytowane przez dzej ; 25-03-2010 o 18:52
    D90 + słoik po Kieleckim

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mississauga, Ontario

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta
    A masz stabilizacje? Jak tak to ma latac.
    Ten obiektyw nie ma stabilizacji.
    U mnie nic nie "lata".

Domyślnie

Obawiam się trochę. Własnie słyszałem że w VR ma "coś tam latać" ale to jest zwykłe szkło i wydaje mi się że wszystko musi być sztywne do milimetra bo każdy luz to chyba rozkalibrowanie. Jak myślicie wpaść do jakiegoś serwisu foto i dać im do rozebrania?

Domyślnie

U mnie nic nie lata, ale ze stwierdzeniem
    wydaje mi się że wszystko musi być sztywne do milimetra bo każdy luz to chyba rozkalibrowanie
    to w przypadku tego obiektywu bym się nie zgodził. Są luzy, to normalne w 18-70. Nie przeszkadza robić zdjęć - nie przejmuj się.

Domyślnie

Przejmować się, jak najbardziej.
    To szkło ma tendencje do luzowania się. Mogło się poluzować więcej niż potrzeba. Trzeba rozebrać i sprawdzić. Były o tym szkle wątki, jest gdzieś wątek z opisem jak go rozbierać w bezpieczny sposób. To dość proste (sam to robiłem ze trzy razy).
    Jeśli coś lata to szkoda by było żeby to coś wpadło w szkło albo w mechanizm zoomowania i popsuło sprzęcior.
    nikon i nikkory oraz troszkę w:
    http://mirroo.pl/

Domyślnie

W tym szkle luzują się śrubki w środku, w skrajnym przypadku mogła się wykręcić. Jest na forum opis jak szkło rozebrać i skręcić.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów