Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Tryb LAB - jakiś tutek??

Cześć wszystkim,

Znacie może jakąś stronkę z tutkiem bądź artykułem gdzie pokazany jest proces edycji zdjęcia w trybie LAB. Chodzi mi dokładnie o proces wydobywania drobnych szczegółów z fotki (coś w stylu procesu edycji zdjęcia skały opisanego w książce "Rozwiązanie zagadki kanionu" Dana Margulisa) ewentualnie inny tutek pokazujący możliwości tego trybu (z wyłączeniem wyostrzania zdjęcia)

Z góry bardzo dziękuje za pomoc

Domyślnie

Dzięki za pomoc, ale to już widziałem. Poszukuje czegoś innego - powiedzmy bardziej zaawansowanego

Domyślnie

Dan Margulis: Rozwiazanie zagadki kanionu
    http://helion.pl/ksiazki/pholab.htm
    Jedna z lepszych ksiazek, jakie czytalem. A ogolnie ksiazki Margulisa sa wysmienite!

Domyślnie

Użycie L*a*b do edycji zdjęć jest rozwiązaniem mało koszernym, a Margulis to stary zamulator.

Zduplikuj i zdesaturuj warstwę ze zdjęciem, Filter>Other>High Pass, Desaturate, zmień tryb mieszania warstwy na Overlay - z wartością filtra musisz poeksperymentować, z warstwy możesz maseczką elegancko usuwać obszary, w których ostrzenie jest zbędne, a sterując jasnością pędzla na masce możesz uzyskać modulację siły działania efektu.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 19-03-2010 o 00:00

Domyślnie

yyyy...ale autorowi chyba chodziło o tutek z wyłączeniem wyostrzania, znaczy się że wyostrzanie nie...czy jakoś tak. btw Margulis rzeczywiście ma dość dziwny styl pisania w sensie takim, że ciężko znaleźć kolejnych kilka stron bez autopromocji, ale źle się jego książek nie czyta, znaczy mi się źle ich nie czytało.
    A co do trybu lab i wyciągania szczegółów to ja nie wiem, czy najlepszym wyjściem nie jest po prostu eksperymentowanie z krzywymi, aczkolwiek zgadzam się w całości z tekstem powyżej, że jest to rozwiązanie "mało koszerne", natomiast ma zaletę...szybkość edycji

Domyślnie

Dzięki Czornyj za pomoc, ale tak jak Look pisze, szukam przykładu edycji zdjęcia w trybie LAB, ale nie chodzi mi o wyostrzanie za pomocą tej przestrzeni. Szukam czegoś innego, czegoś co udało się osiągnąć za pomocą tej przestrzeni barw i wynik tej edycji jest znacznie lepszy (bądź łatwiejszy do uzyskania) od edycji w innych trybach.

Wiem, że ta przestrzeń daje bardzo duże możliwości edycyjne, ale nie mogę znaleźć nic o niej więcej poza tą książką
    Chyba się poddam, choć tego nie lubię ...

Domyślnie

Forsowana przez Margulisa i jego akolitów teza, jakoby za pomocą edycji w przestrzeni L*a*b można było osiągnąć bógwico jest fałszywa.
    Sama przestrzeń wogóle nie powstała jako przestrzeń edycyjna, bo wyprowadzono ją z CIE XYZ w 1976, gdy cyfrowa edycja zdjęć stosowana była jakby dość nienachalnie

Domyślnie

Co nie oznacza, ze nie mozna w niej pracowac.

Domyślnie

Wszystko można - jest tylko pytanie o sens. Profesjonalne obiegi pracy dlaczegoś oparte są na syntetycznych przestrzeniach edycyjnych RGB, a nie na L*a*b - bynajmniej nie bez powodu.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów