Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Exclamation NX2 Tutorial - Bleach Bypass

Witam serdecznie,

Nawiązując do niedawnej dyskusji na temat filtrów Nik Color Effect Pro 3 oraz do wątku Lightroom 2 Presets postanowiłem opracować niniejszego tutoriala aby pokazać jak można zasymulować filtr Bleach Bypass w aplikacji Nikon Capture NX2 i może stworzyć zbiór "ustawień" dla użytkowników NX'a

Udało mi się osiągnąć ten efekt w kilku zaledwie kliknięciach co wskazuje, że NX2 to potężne narzędzie edycyjne.
    Nie jest zaprezentowana tutaj kompletna obróbka zdjęcia, lecz jedynie przykładowe ustawienia, które można zmieniać w zależności od potrzeb czy własnych preferencji. Tak jak powiedział everyman:"...uniwersalne ustawienia nie istnieją i wszystkie parametry są dostosowane pod daną fotografię"
    Za udostępnienie zdjęcia do tego tutka chciałbym podziękować Michałowi Jędrakowi - autorowi niniejszej fotografi

link do oryginału: tutaj

przed po

no to zaczynamy:

1. Otwieramy zdjęcie w NX2 i klikamy przycisk NEW STEP

1.1 Naszym zadaniem jest wybranie zakładli Color i dalej opcji Saturation/ Warmth . Teraz redukujemy saturacje do 0%
    Możemy ochłodzić zdjęcie (według uznania) Warmth do -57%

1.2 ważne jest aby zaznaczyć opcję Opacity i wybrać tryb krycia(Blending Mode) na OVERLAY (powoduje to podbicie kontrastu) i następnie wybieramy opcje Luminance & Chrominance, gdzie ustawiamy krycie na ok 72% w części Opacity (Luminance Channel)

Teraz zajmiemy się regulowaniem kontrastu globalnego

2. Klikamy przycisk NEW STEP i wybieram zakładkę LCH. W zakładce Master Lightning modyfikujemy krzywą według uznania. Ja zastosowałem ustawienia takie jakie na zdjęciu poniżej.
    Polecam modyfikowanie krzywej w zakładce LCH, gdyż praca na tej krzywej nie wpływa na kolorystykę zdjęcia.
    W razie konieczności regulowania kontrastu lokalnego możemy wykorzystać Upointy.

3. W celu podostrzenia zdjęcia wybieramy zakładkę NEW STEP/ FOCUS/ HIGH PASS.
    Ustawiamy żądane parametry - Radius 8.32 i zaznaczamy opcję Opacity. Wybieramy opcję Luminance & Chrominance. Zmnieniamy tryb krycia na OVERLAY, gdzie ustawiamy krycie na ok 84% w części Luminance Channel. Ostrzenie możemy powtórzyć co zwiększy nam kontrast konturów - opcja alternatywna.

4. Wybieramy opcję BATCH/ SAVE ADJUSTMENT. Nadajemy nazwę np: Bleach Bypass i zapisujemy na dysku. Da nam to możliwość kopiowania tych ustawień przy innych zdjęciach i szybką modyfikację ustawień tak jak w Nik Color Efex Pro 3.

Dla Leniuszków Bleach Bypass.set do pobrania tutaj

Mam nadzieję ,że tutorial się przyda

Dziękuję za uwagę
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 29-03-2010 o 19:28 Powód: pis. (Effect-->Efex)

Domyślnie

dzięki Ci dobry człowieku. Czyli wychodzi na to, że ten CNX2 nie jest taki wcale zły
    Mamiya + Sony

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętokrzyskie

Domyślnie

a da się to przerobić żeby dało się wrzucić jako profil na aparat ?
    nikon d90 + tamrac adventure 6 (5546)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartoszkon314 Zobacz posta
    a da się to przerobić żeby dało się wrzucić jako profil na aparat ?
    Wtedy musialbys niec wszystkie zdjecia ze sceny o podobnej tonalnosci, kontrascie, i w dokladnie takiej samej ekspozycji. To jest nierealne. Wiecej bys szkody narobil niz zyskal. Co za problem przepuscic sobie zdjecia przez podobny set, skoro w tym momencie masz nieoceniony plus -- ze kazdy detal mozesz idealnie dostosowac do zdjecia. To chyba lepsze niz paskudzenie sobie zdjec "na amen"?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętokrzyskie

Domyślnie

no niby racja
    nikon d90 + tamrac adventure 6 (5546)

Domyślnie

no i chwała koledze crisder że podjął temat i trud włożywszy udowadnia że można
    ps. moze znowu wróce do korzeni i zaczne czesciej uzywac NX niż lightroom ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elf Zobacz posta
    no i chwała koledze crisder że podjął temat i trud włożywszy udowadnia że można
    A czy ktos kiedys mowil, ze nie mozna? Osobiscie od lat krytykuje wszelkie pluginy, ktore robia dokladnie to, co mozna uzyskac w "golych" programach (najczesciej chodzi o Photoshopa). Pluginy do B&W, pluginy do wyostrzania, pluginy do kontrastu lokalnego, pluginy do zmian kolorystyki. Nasralo tego od groma, a wiekszosc tych efektow da sie wykonac rownie prosto (i z pelna kontrola) w samym Shopie -- czy jak w tym przypadku juz nawet na poziomie wolania RAWa. Ludziom poprzedstawialy sie wartosci, i faktycznie potezne narzedzia (np. wspomnianego Photoshopa), traktuja jedynie jako platforme do instalowania kolejnych pluginow, ktorych efekty pracy dubluja podstawowe narzedzia tego programu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Nie wiem, czy tylko u mnie, ale nie wyświetla mi się zdjęcie 'po'.

Edit : Nieważne, już jest ok

Uprawnienia umieszczania postów