Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: Tamron 90/2,8

Domyślnie

@kubekch, N85 jest IMHO zdecydowanie lepszy do portretu, ale była kwestia, czy T90 daje radę. Daje i to całkiem nieźle, natomiast N85 w makro nie da rady
    Co do N60, to Zbyszek robi nim portrety, kilka razy pozytywnie się wypowiadał.

Domyślnie

Ja z Tamronem nie miałem żadnych problemów z ostrzeniem - AF co prawda wolny, ale bardzo celny.
    To, że w Tamronie nie można ustawić f/2.8 na małych odległościach (w tym makro) to nie błąd konstrukcyjny jak pisze Cichy - przecież tak samo zachowują się Nikkory
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Tak ma być, wszystko jest w porządku. Nawet Nikkor 105 VR zachowuje się w ten sposób
    Choć o ile dobrze pamiętem, to w Tamronie przy skali 1:1 największy otwór przysóony był chyba poniżej 5.
    Z tego co wiem jedynie Nikkor pokazuje oficjalnie/realnie spadek przyslony.
    Reszta: Canon, Tamron (Tokina nie jestem pewien) trzyma (teoretycznie) F2.8 ale w rzeczywistosci wydluza czas naswietlania ale nie pokazuje tego "w przyslonie" - wiec wychodzi na to samo - praw optyki nie oszukasz.
    Bylo juz o tym na forum - jak znajde ten watek to wrzuce link.
    Ostatnio edytowane przez MARTINK ; 22-01-2008 o 00:43

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Używałem 60/2.8 i nie mogę powiedzieć na to szkło złego słowa. Pomimo że śrubokręt to zawsze trafiał w punkt, nawet przy słabym oświetleniu i bocznym AF. Żeby nie być gołosłownym wrzuciłem 100% cropa ze zdjęcia.

Jest to surowy plik, wywołany RAW do PS, wycięcie i save as jpg, bez wyostrzania itp.
    Mogę o nim mówić jedynie pozytywnie, nigdy mnie nie zawiódł. Jeśli ktoś myśli o nim, to nie trzeba się zastanawiać tylko brać

PS. Zapomniałem dodać, że 60/2.8 też sama się domyka przy ostrzeniu z bliska, tak więc przy macro przysłonę 2.8 raczej się nim nie uzyska.
    Ostatnio edytowane przez piwkoo ; 22-01-2008 o 00:43
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Jak miałem tamrona 90 to też pokazywał realny spadek przysłony, ale tak jest w sumie we wszystkich szklach macro.. Jak zapniesz pierscien posredni do obiektywu to też światło Ci zabierze ale korpus nie pokaze inne przysłony niż nominalna...

Ja mam za to inny dylemat: Mam 50/1.8 i 85/1.8 - obydwu uzywam do portretu i sie zastanawiam gdzie tu jeszcze wcisnąć jakieś szkło macro i jeszcze nie dublować ogniskowych.. Wlasnie jakąś 60-tkę zamiast 50-tki ale nie wiem czy to dobry pomysł... W sumie fajne macro gdzie nie wchodzi sie z przednią soczewką w obiekt to jakieś 150mm 180mm jak u Sigmy czy Tamrona..
    D800E | MB-D12 | N 24-70/2.8 | N 50/1.8G | N 70-200/2.8G VR | SB-700 | Manfrotka 190 PROB|

Domyślnie

Wygląda super.. Musze poważnie przemyslec zakup 60tki
    D800E | MB-D12 | N 24-70/2.8 | N 50/1.8G | N 70-200/2.8G VR | SB-700 | Manfrotka 190 PROB|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARTINK Zobacz posta
    Z tego co wiem jedynie Nikkor pokazuje oficjalnie/realnie spadek przyslony.
    Reszta: Canon, Tamron (Tokina nie jestem pewien) trzyma F2.8 ale w rzeczywistosci wydluza czas naswietlania ale nie pokazuje tego "w przyslonie".
    Bylo juz o tym na forum - jak znajde ten watek to wrzuce

To nie jest tak jak piszesz - dzieje sie tak w systemie canona, w nikonie tamron, tokina zmienia przyslone wraz z "wysięgiem". Co do uzycia potretowego - mam tokine 100 nie tamrona i na pewno blizej temu szklu do portretowki niz nikonowi 50tce, zreszta w "glamurze" i nie tylko duzo jest zdjec portretowych robionych wlasnie macrami (tamron, nikkor 60). To tylko moje zdanie amatorskie.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubekch Zobacz posta
    Wygląda super.. Musze poważnie przemyslec zakup 60tki
    Mam nadzieje ze 105 nie jest gorsza....

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Wg mnie (i nie tylko) do portretów z obiektywów macro najbardziej nadają się Tamrony (90 i 180), co nie oznacza, że są idealne. W swoim czasie miałem T 90/2.8 i N85/1.8 i zostawiłem (jak jeden z przedpiszców) oczywiście N, bo to jednak inna bajka. Bardzo nie podobał mi się do portretu N 105, natomiast bardzo mi się podoba (ale tylko z sampli, bo nie miałem) N 105 VR.
    Z krótszych ogniskowych Nikona miałem MFy 55/2.8 i 55/3.5 (ten ostatni do sprzedania).
    To obiektywy wybitne, jak powiedział Czornyj, dające obraz z niesamowitym nasyceniem barw, które jednocześnie nie drażni. Młodszy brat tych obiektywów (60/2. jest, jak zauważyłem, z powodzeniem używany np. przez Zbigniewa i Andy_O
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Załóżmy, że mamy T90/2.8 w korpusie Nikona, który w pewnej odległości pokazuje f5.6 i dalej się nie otwiera (znaczy przesłona rozsunięta na max).
    Ten sam obiektyw w tej samej odległości, też na max rozsunięta przysłona ale w innym korpusie pokazuje nam f2.8

Pytanie brzmi: co z GO ? W tym pierwszym jest większa ?

Znam odpowiedź ale jestem ciekaw Waszej opinii

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów