Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Domyślnie

LAB jest mało praktyczny już tłumaczę dlaczego. Osoby które lubią mieć cały projekt zapisany w poszczególnych warstwach, ładnie opisany mają problem. Przy przechodzeniu na tryb LAB, PS nakaże nam scalić wszystkie warstwy. Dla osób które scalają co krok warstwy nie będzie to problem. Dla mnie osobiście to dyskwalifikacja.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

st
    Gość

Domyślnie

Ta.... Nic nie nakaże... Pyta czy spłaszczyć czy nie...

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sturnus Zobacz posta
    Ta.... Nic nie nakaże... Pyta czy spłaszczyć czy nie...

Pozdrawiam
    Właśnie sprawdziłem w CS4, faktycznie nie trzeba, dałbym głowę uciąć że w CS2 nakazywało...
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

W CS3 też nakazuje
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbed Zobacz posta
    W CS3 też nakazuje
    U mnie CS3 pyta czy spłaszczyć.

Domyślnie

W LABie można fajnie podkrecic kolorki , i łatwo można Dodge&Burn'owac , o ostrzeniu nie wspominając, ale o tym już pisaliście wcześniej. Szukam też nowych rozwiązań, przy obróbce w tej przestrzeni.
    pozdrawiam.

Domyślnie

CS2 też pyta o spłaszczanie warstw. Przynajmniej moja
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

st
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    CS2 też pyta o spłaszczanie warstw. Przynajmniej moja
    CS i poprzednie PS też pytały o "spaszczenia" Jedynego czego nie przetrawi konwersja na Lab to adjustment layers. I te musimy spłaszczyć lub z nich zrezygnować i na nowo wstawić je już w trybie Lab. Dzieje się tak ze względu na odmienne zarządzanie chrominacją i luminacją w tym trybie. Po prostu nie ma możliwości by w Lab-ie działała np. warstwa Chanel mikser. A Lab? Zaletą jest to że przy manipulacji kolorem nie zmieniamy luminacji i odwrotnie. W przypadku RGB lub CMYK próba usunięcia dominanty może spowodować utratę szczegółów (zwłaszcza w światłach) W Lab-ie ryzyko jest mniejsze. No i kiedyś wyczytałem że tak na prawdę to większość programów w tym i PS pracują w Lab-ie i przeliczają efekt na dany model kolorów. Po to został właśnie on stworzony by zapewnić "przenośność" dokumentu bez względu na program, urządzenie czy tez platformę systemową.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sturnus Zobacz posta
    No i kiedyś wyczytałem że tak na prawdę to większość programów w tym i PS pracują w Lab-ie i przeliczają efekt na dany model kolorów. Po to został właśnie on stworzony by zapewnić "przenośność" dokumentu bez względu na program, urządzenie czy tez platformę systemową.
    Gdzieś tam dzwoni, ale nie do końca wiadomo w którym kościółku L*a*b* (jak i CIE XYZ) jest używana jako PCS (przestrzeń wykorzystywana przy konwersji) i jest jednym ze składników systemu zarządzania barwą.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 25-03-2010 o 13:35
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

st
    Gość

Domyślnie

Świder, a ty myślisz że jak PS przeprowadza konwersję z jednego trybu kolorów na inny?

Pozdrawiam

A do kościołów nie chodzę. Nawet zarobkowo

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów