Szukaj
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Ale to chyba jedynie w przypadku gdy mamy pełną kontrolę na oświetleniem (studio), w plenerze jest dużo trudniej zapanować nad światłem wpadającym przez szyby, głownie przez szybę przednią. Do tego dochodzą różne kąty nachylenia płaszczyzn odbijających światło. Jak pisałem wyżej polara używam do niwelowania odbicia na podszybiu (głównie); zależy od modelu auta, ale przeważnie niewiele jest powierzchni o podobnym nachyleniu, więc działanie filtra jest chyba mocno ograniczone.
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
a ja myslalem ze umiejetnosc fotografii polega wlasnie w duzej mierze na zapanowaniu nad swiatlem![]()
plener czy studio - kwestia znalezienia odpowiedniego miejsca przysloniecia za jasnych czesci i doswietlenai za ciemnych
skoro wiesz to po co pytasz?Do tego dochodzą różne kąty nachylenia płaszczyzn odbijających światło. Jak pisałem wyżej polara używam do niwelowania odbicia na podszybiu (głównie); zależy od modelu auta, ale przeważnie niewiele jest powierzchni o podobnym nachyleniu, więc działanie filtra jest chyba mocno ograniczone.wg mnie polar bardzo niechetnie ale kazdy ma inne metody pracy. skoro masz doswiadczenie z roznymi modelakmi aut jak mozna wywnioskowac z tego c piszesz to nie powienienes miec problemu z uniknieciem niechcianych blikow na chromie.
z drugiej storny - jak nie bedziesz miec bliku na chromie to odbije ci sie w nim cale otoczenie.
nie napisałem tego żeby ci dogryzać bo chyba tak mnie zrozumiałeśZdjęcia do Allegro już potrafię zrobić, a może tylko tak sądzępytałem o jakie zdjęcie ci chodzi żeby może coś doradzić
jak nie masz lamp to oklej szyby czymś białym dyfuzyjnym jakiś cienki materiał papier itd i nawet światło słoneczne itd będzie robiło za lampy, a szyby za ścianki namiotu bezcieniowego
drugą fotke zrób bez oklejenia i miejsce szyb zasłoniętych wymazać tak żeby było widać lusterka widok za szybą i już
![]()
Spoko, przyjąłem to jako żart, a o moje poczucie humoru nie musisz się obawiać
Oklejanie szyb tkanina dyfuzyjną, to jest pewne rozwiązanie; jednak wymaga ingerencji w zdjęcie przy pomocy komputera i odpowiedniego softu. Póki co staram się nie ingerować w zdjęcia jakie robię, by nauczyć się je robić poprawnie przy pomocy aparatu i światła. Może trochę ascetyczne podejście na dzisiejsze czasy, ale z natury jako człowiek leniwy szybko zacząłbym pstrykać bezmyślnie, licząc na poprawianie błędów w PS-sieWięc póki co ograniczam się do minimalnych korekt w Gimpie...
Oczywiście można by taki materiał o odpowiednio większej powierzchni rozpiąć wokół samochodu, ale taki żagiel byłby wysoce problematyczny...
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
podejsice jak najbardizej sluszne i godne pochwaly
chalupniczym sposobem - jak powiesisz gesta firane na 2 statywach to bedize w miare stabilnie. jak troceh pofruwa to najwyzej bedziesz mial ciekawszy efekt za oknem. glebia ostrosci ladnie ci to co za oknem rozmyje o ile nie postawisz zbyt blisko.Oczywiście można by taki materiał o odpowiednio większej powierzchni rozpiąć wokół samochodu, ale taki żagiel byłby wysoce problematyczny...
z zaawansowanych - stawiasz bardzo duze zastawki czarne biale lub transparentne , ale to rozwaiazanie dosc kosztowne.
jak bedziesz mial wiecej pytan zawsze mozesz zagadac na privie
Skontaktuj się z nami