Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Chrom :(

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

O ile jest taka możliwość (niestety nie zawsze), staram się robić wnętrze w średnio ocienionym miejscu; co do cieni rzucanych przez mój błyskograf, to chyba nie pozostaje mi nic innego jak dokupić dodatkową lampę i potrenować świecenie z 2-punktów Dziękuję wszystkim za uwagę.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Moim zdaniem nie zwróciliście uwagi na główny problem tego rodzaju zdjęć, mianowicie dużą (za dużą) rozpiętość tonalną. Błyszczące elementy w środku planu znajdują się pomiędzy "ciemnymi dziurami" miejsc na nogi. Dobre oświetlenie wnętrza auta nie polega na równym zalaniu światłem, tylko na doświetleniu miejsc za ciemnych bez rozświetlania tych za jasnych. Niestety trzeba się nagimnastykować i nie ma jednej recepty.
    Na początku lat 90 robiłem bardzo dużo zdjęć motoryzacyjnych i rzeźba była to niezła. Przypomnę tylko, że to oczywiście czasy kliszowe. Niedościgłym wzorem były dla nas ówczesne zdjęcia fabryczne, do których jakości usiłowaliśmy się zbliżyć. Okazało się, ze większość koncernów do zdjęć wnętrza używa aranżacji - specjalnie przygotowanych fragmentów aut (częste wówczas zdjęcia wnętrz z góry), co skutecznie sprowadziło nas na ziemię.
    Teraz mamy cyfrę i PS - należy oczywiście dążyć do jak najlepszego naświetlenia, jednak możliwości są nieporównywalnie większe.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Moim zdaniem nie zwróciliście uwagi na główny problem tego rodzaju zdjęć, mianowicie dużą (za dużą) rozpiętość tonalną. [...]
    Czytałem o jakiejś sesji, gdzie na potrzeby odpowiedniego doświetlenia przecięto auto na pół
    Wracając do tematu, to używam S5Pro i jestem z zakresu tonalnego bardzo zadowolony. Jak już pisałem wcześniej na tym etapie nie chcę jeszcze skupiać się na obróbce, a właśnie na oświetleniu. Zwróciłeś uwagę na bardzo ważny aspekt; muszę poszerzyć swój asortyment błyskotek i poeksperymentować
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów