Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Problem z D50 (matryca?)

Witam,
    Przeglądając dzisiaj zdjęcia zauważyłem na nich to co poniżej (zdjęcia bez lampy), czyli u góry zdjęcia mały czerwony punkcik i jakby biegnącą od niego w dół cieniutką linię. Jak się przyjrzę, to jest to widoczne praktycznie na wszystkich zdjęciach. Najbardziej na ciemnym tle. Jak robię zdjęcia z lampą, trzeba się mocno przyjrzeć żeby to zauważyć, ale jednak istnieje.
    Body ma przebieg ok. 7 000 zdjęć, cały czas był podpięty kitowy obiektyw 18-55, ostatnio zakupiłem 35 mm 1.8D, założyłem go i do tej pory nie był zdejmowany. Nie było nigdy żadnej ingerencji w matrycę, nie była też nigdy czyszczona.
    Czy te objawy mogą sugerować uszkodzenie matrycy? Warto oddać do serwisu?

Pozdrawiam.
    D90 + 18-105VR + 35 mm 1.8D + Metz 44 AF-1

Domyślnie

Czy ten "czerwony punkcik" jest cały czas na tym samym miejscu w każdym zdjęciu?
    Napisałeś, że zmieniłeś obiektyw, czy od tego czasu właśnie pojawiła się na kropka?
    NikonD90+Grip
    Nikkor18-105VR3.5-5.6|Nikkor60mm2.8macro|NikonSB-900|26GB kart
    Panasonic Lumix TZ-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amstil Zobacz posta
    Czy te objawy mogą sugerować uszkodzenie matrycy? Warto oddać do serwisu?
    sprobuj zmienic szklo pozniej przedmuchac (specjalna gruszka) a na koniec pomysl czy warto wydac kase na matryce ktora prawdopodobnie bedzie warta pol uzywki zawsze mozna to usunac chociazby w gimpie i co to za iso 800?
    F50 | D80 | D100
    Krytykując podaj wskazówki żeby inni robili lepsze zdjęcia
    Tesknie za D90/D50 | N 50 1,8 | T 28-75 2.8 | Nissin Di622 | Gripem Nie tesknie za: T 75-300 4-5,6

Domyślnie

Niestety uszkodzona matryca. Jeśli masz aparat na gwarancji wymienia Ci ją za free. Jeśli już po gwarancji, niestety, albo trzeba się przyzwyczaić i stemplować, albo na własną rękę wymieniać, choć średnio się to opłaca.
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

Ten punkcik jest cały czas na każdym zdjęciu na tym samym miejscu.
    Teraz wykonałem zdjęcia kitem 18-55 (iso 400, bez lampy, f5.3, WB Auto) i tak to wygląda (zaznaczyłem zielonym kolorem i dodatkowo dopatrzyłem się jeszcze dwóch hot (badpixeli), które zaznaczyłem na żółto:

Czy da coś czyszczenie (ewentualnie mapowanie) matrycy?

Domyślnie

Czyszczenie nic nie da bo to walnięty piksel jest. Niekiedy zdarzają się takie kwiatki jak u Ciebie, że od takiego walniętego piksela leci pionowa linia. Mapowanie pomoże o tyle, że pozbędziesz się punkcika, linia niestety zostanie.
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

Niestety chłopaki mają rację, pewnie już nie jest na gwarancji ;/

Domyślnie

Aparat kupiłem w 2005 roku więc już zdecydowanie nie jest na gwarancji. Zadzwonię jutro zapytam jaki będzie koszt mapowania matrycy w nieautoryzowanym serwisie, bo jeśli nie wielki to chyba warto to zrobić, aby poozbyć się tego pixela. Bo właściwie on jest najbardziej widoczny, a przy wydruku zdjęć formatu 10x15 mam nadzieję że tej linii nie będzie widać. Czy ta linia może się z biegiem czasu powiększyć?

Miałem kiedyś taki przypadek, co prawda dotyczył kompaktu Canona (Digital Ixus v2 - jeden z pierwszych modeli cyfrówek), ale aparat już miałem wyrzucić (miał jeszcze matrykę 2 mpx), bo też padła w nim matryca, a aparat miał coś koło 8 lat. Jednak gdzieś wyczytałem, że warto wysłać do serwisu, to mimo, że po gwarancji, może wymienią matrycę, a kompakcik zawsze się przyda. Tak też zrobiłem, wysłałem do serwisu, zadzwoniłem i dowiedziałem się że owszem wymienią, już zamówili i czekają na matrycę. Po tygodniu dotarła do mnie paczka i ... po jej otwarciu byłem bardzo zaskoczony (pozytywnie), bo w środku nie znajdował się aparat, który do nich wysłałem, tylko całkiem nowy aparat (kompakt) z 2 letnią gwarancją i matrycą 8mpx.

Ale w serwisie Nikona, chyba nie mam co liczyć na takie rzeczy...
    No cóź, pewnie w niedalekiej przyszłości będę zmuszony zastanowić się nad zmianą body.

Domyślnie

Masz rację co do serwisu canona - pół roku temu kolega wysłął do nich kompakta z walniętą matrycą (ze 4 lata po gwarancji!). I wymienili bezpłatnie. Matrycę a nie jak u Ciebie aparat. Ciekawy jestem czy u Nikona można się spodziewać tego samego?
    Planowałem zmianę body na 550d ale jak to wziąłem w ręce... to jest D90 + N18-200 i Ciamciag 85 f1,4 z chipem
    "mam swoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam!"

Domyślnie

Tak canon miał wadę z matrycami sony, do dziś aparaty z wykrytą tą wadą naprawiają za free. I nie ważne że gwarancja już dawno mineła. Wadą było objętych sporo aparatów marki Canon i nie tylko.

Więc Sz. P. Ghole zanim coś napiszesz, zapoznaj sie z przyczynami takiego obrotu sprawy, a nie innego. Nik za darmo nikomu nic nie robi, z małym wyjatkiem serwisu Olympusa, ale też nie są to wielkie rzeczy ale jednak maja chłopcy dobrą wolę, i podejście do klienta.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów