Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: WB

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętokrzyskie

Domyślnie

VIVICAP
    jest to dekielek do ustawiania manualnego balansu bieli

i powiem wam że w plenerze jak i w budynkach sprawdza się
    miesza światło widziane
    http://www.fotomaniak.pl/14456/vivic...balansu-bieli/
    http://www.swiatobrazu.pl/vivicap_po...ans_bieli.html
    nikon d90 + tamrac adventure 6 (5546)

Domyślnie

a jak słońce schowa się za chmury?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartoszkon314 Zobacz posta
    VIVICAP
    jest to dekielek do ustawiania manualnego balansu bieli

i powiem wam że w plenerze jak i w budynkach sprawdza się
    miesza światło widziane
    http://www.fotomaniak.pl/14456/vivic...balansu-bieli/
    http://www.swiatobrazu.pl/vivicap_po...ans_bieli.html
    Jest to wynalazek z gatunku "jak maksymalnie skomplikować proste rzeczy i zrobić na tym kasę".
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta
    za Jackiem
    szara karta + ustawienia PRE
    30 sekund i po sprawie (choć czasami jeszcze minimalnie koryguję w ACR)
    grunt to mieć pewność, że ta szara karta jest faktycznie szara
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Michał Jędrak - kartki papieru ksero są zwykle zbyt "niebieskie" od tzw bieli "wzorcowej" różnią się nawet o 500-1000K (przy świetle dziennym )- piszę to z praktyki nie z teorii.
    Ojej, no wiem, ale w ogóle cały wątek to dzielenie włosa na dwoje. Skoro robimy sporo czy też większość zdjęć w RAWach, to WB nie ma jakiegoś większego znaczenia skoro można dowolnie sobie to zmieniać przy komputerze. Nawet spokojnie można robić w JPG pod warunkiem, że nie odbiegamy z WB o więcej niż 2000-3000K od tego co chcemy uzyskać. Dlatego podałem taki przedział, gdyż 'Kelwiny nie idą liniowo', czyli pomiędzy 2000K a 3000K jest większa zauważalna różnica niż pomiędzy 7000K a 12,000K.

Ja mam akurat przyzwyczajenia z czasów filmu, więc fotografuję praktycznie zawsze na świetle dziennym i dzięki temu mogę spokojnie dokonywać zmian w obydwie strony, nawet przy JPG.

A te nakładki na obiektyw to tylko strata czasu, bo często przekłamują. Na przykład jesteśmy w pokoju z niebieskimi ścianami i nakładamy sobie taką nakładkę, a ona nabiera sporo niebieskich odbić i w efekcie tego temperatura jest zawyżana i mamy żółte twarze.

Domyślnie

No więc chyba nie jest tak do końca, ze możemy sobie dowolnie WB ustawiać - pamiętam (nie wiem gdzie to było zamieszczone) - były przykłady różnic - nawet dla RAW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    . Nawet spokojnie można robić w JPG pod warunkiem, że nie odbiegamy z WB o więcej niż 2000-3000K od tego co chcemy uzyskać..
    Chciałeś napisac 200-300 K (zakres w okolicach 5000 K). Ale to się już daje zauważyć, dla osób wyczulonych - nawet bardzo i taka niedokładność raczej dyskwalifikuje jpg. Kolor skóry robi się mało ciekawy (gdy za zminy) albo "opalony".
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Chodziło mi o to, że nawet jak się w JPG pomylisz o 2000K to Lightroom, Aperture i tym podobne programy spokojnie to 'wyprowadzą' na prostą. Nie miałem na myśli tego co zauważy ludzkie oko (bo wprawne oko jest czułe nawet na drobne zmiany) ale chodziło mi o to co się da naprawić programem.

Domyślnie

Dla posiadaczy D70 dobra rada - WB ustawcie na Daylight i po sprawie (i nie tylko, aczkolwiek d70 z tym ustawieniem oddaje barwy skory praktycznie bez potrzeby korekcji przy wspolpracy z wiekszoscia lepszych lamp studyjnych). Pozniej ewentualne korekty w PS (mozna sobie zapisac presety i nie trzeba ustawiac tego za kazdym razem recznie, bardziej leniwi moga puscic nawet batcha). Podobnie z innymi aparatami

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów