Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: WB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekmajcher Zobacz posta
    Witam na forum

Sory ale to co piszesz mija się z rzeczywistością. Weź sobie np papier POL speed oraz papier POL lux i połóż obok siebie. Zobaczysz ogromną różnicę w barwie (speed jest żółty). Równie dobrze można ustawiać WB na zęby modelki/modela.
    Sorry kolego, ale jest na odwrót. Mijam się z teorią, ale jestem w zgodzie z rzeczywistością.

1. W praktyce zmiany w kolorze papieru są tak małe, że tego zupełnie nie zauważysz na zdjęciu, chyba że położysz dwa zdjęcia obok siebie i będziesz je skrupulatnie porównywał.

2. W praktyce takie same wahania WB masz średnio co metr. Ustawisz modelkę bardziej z lewej i dostanie ona trochę więcej zieleni z drzew i już jest inny WB. Potem przesuniesz ją w prawo i będzie więcej światła z nieba i już WB jest inne. O kościołach nie wspomnę, bo masz tam witraże, zmieniający się kolor podłogi, czerwony dywan itd... Para młoda idzie sobie po 'pasie startowym' i co metr mają inny WB. Zmiany nieduże, ale porównywalne z tymi różnicami w papierze.

3. Poza tym prawie zawsze dokonuje się korekty WB po to, aby zdjęcie wyglądało dobrze, więc takie wahania nie mają znaczenia

4. No i na koniec dodam, że nawet jak się robi na JPG, to wystarczy się zbliżyć do zakładanego WB i to już pozwala na bezproblemową korektę. Jak potrzebujesz 5000K a ustawisz 8000K to spokojnie to ustawisz.

A więc pedantyczne mierzenie WB to strata czasu. Biała kartka wystarczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    1. W praktyce zmiany w kolorze papieru są tak małe, że tego zupełnie nie zauważysz na zdjęciu, chyba że położysz dwa zdjęcia obok siebie i będziesz je skrupulatnie porównywał.
    Nie będę się upierał przy tej TEORII. Sprawdzę na 2 papierach jak wrócę do domu.

2. W praktyce takie same wahania WB masz średnio co metr. Ustawisz modelkę bardziej z lewej i dostanie ona trochę więcej zieleni z drzew i już jest inny WB. Potem przesuniesz ją w prawo i będzie więcej światła z nieba i już WB jest inne. O kościołach nie wspomnę, bo masz tam witraże, zmieniający się kolor podłogi, czerwony dywan itd... Para młoda idzie sobie po 'pasie startowym' i co metr mają inny WB. Zmiany nieduże, ale porównywalne z tymi różnicami w papierze.
    Mówimy o studiu.

3. Poza tym prawie zawsze dokonuje się korekty WB po to, aby zdjęcie wyglądało dobrze, więc takie wahania nie mają znaczenia
    Ja również tak robię. Ustawiam czasem +/- temperaturę w K a resztę poprawiam na etapie ACR. WB nie trzeba koniecznie ustawać na czymś białym. Może to być zarówno szare jak i czarne (np tło papierowe). Ważne aby było neutralne.

A więc pedantyczne mierzenie WB to strata czasu. Biała kartka wystarczy.
    Zgadzam się z pierwszą częścią. Idealny WB jest tak na prawdę potrzebny tylko do zdjęć do katalogu farb gdzie ważne jest prawidłowe oddanie barw. Osobiście ustawiam WB tak aby zdjęcie na skalibrowanym monitorze spełniało MOJE oczekiwania. Co do drugiej części to sprawdzę jak wrócę

Domyślnie

Jak robię produkty w studiu to najczęściej są one na białym tle. WB ustawiam na auto i robię zdjęcia. Potem tylko w lightroomie klikam próbnikiem na tło na pierwszym zdjęciu i program mi nadaje prawidłowe WB na wszystkie zdjęcia z sesji...

Domyślnie

Różnica pomiędzy 2 kartkami tego samego producenta (lux i speed) to od 100 do 300 K. Teoretycznie niezauważalna. Różnica jest natomiast w jasności i dlatego moja percepcja została zaburzona Przyznaje Ci racje.

Domyślnie

No widzisz... I jak jeszcze połączymy to wszystko z jakimś źródłem światła, które ma niskie CRI to może się okazać, że różnica w ogóle nie ma znaczenia. Słońce na najwyższe CRI, czyli pewnie koło 100% a cała reszta ma mniej. Żarówki o dużej mocy i temperaturze około 3200K mają też prawie CRI 100%, gdyż zachodzi w nich świecenie wywołane temperaturą, czyli prawie jak słońce. Jednak jarzeniówki czy świetlówki mają około 60-75%. Lampy sodowe mają zaledwie CRI 5%, więc na dobrą sprawę mógłbyś odczytać WB z papieru toaletowego a i tak trzeba by robić ręczną korekcję. Albo inaczej... Aparat nie będzie w stanie zmierzyć WB. Miałem tak parę razy podczas zdjęć w halach magazynowych. Aparat nie mierzył WB, bo nie mógł rozróżnić kolorów, ale potem na kompie wszystko się udało...

A więc najlepiej mierzyć z czegokolwiek białego i sobie nie zawracać głowy, bo jest tak wiele czynników wpływających na WB, że kupowanie specjalnych kartek i nasadek nie ma sensu. Ja nawet nie wożę ze sobą żadnej kartki, bo wiem, że na którymś ujęciu z sesji z pewnością pojawi się coś białego. Albo rejestracja samochodu, albo brzoza w lesie, albo jakiś biały element ubrania itd... Kiedyś nawet brałem WB z gałek ocznych, chociaż jak ktoś ma żółtaczkę to nie polecam

Domyślnie

Jestem w ciężkim szoku jak podchodzicie do sprawy WB w studiu, ale co tam. Widać kazdy robi tak jak sie przyzwyczaił.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jestem w ciężkim szoku jak podchodzicie do sprawy WB w studiu, ale co tam. Widać kazdy robi tak jak sie przyzwyczaił.
    a jak Ty to robisz?

Domyślnie

Michał Jędrak - kartki papieru ksero są zwykle zbyt "niebieskie" od tzw bieli "wzorcowej" różnią się nawet o 500-1000K (przy świetle dziennym )- piszę to z praktyki nie z teorii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekmajcher Zobacz posta
    a jak Ty to robisz?
    PRE na wzorzec szarości.
    Praca na AWB uważam za olanie tematu WB na etapie robienia zdjęcia i jest typowe dla ludzi, którzy zaczynali albo siedzą w reporterce. To wiem tak z praktyki, z tego co wypytuje ludzi na kursach i z obserwacji jak wynajmuje studio. Robia to też często osoby mające kłopty z ustawieniem aparatu, a podciągające wszystko w obróbce. Łącznie z niestaranna ekspozycją o 1,5 EV i tym podobnymi kwiatkami. Jak widzę AWB to mi się to źle kojarzy.
    Wiele osób wchodzących do studia nie wie w ogóle jak się ustawia AWB (kłania się czytanie instrukcji), bywa, że miewają AutoISO itd, pytają jaki pomiar światła - matrycowy czy punktowy itd itd. Jednym słowem - na AWB ustawionym w studio mam uczulenie, bo najczęsciej jest powiązane z niezrozumieniem specyfiki pracy studyjnej. Studio to inny świat, trzeba zapomnieć o nawykach "z ulicy".
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

za Jackiem
    szara karta + ustawienia PRE
    30 sekund i po sprawie (choć czasami jeszcze minimalnie koryguję w ACR)
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów