Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Exclamation CNX ustawienie profili.

Czy ktoś mógłby mi napisać jakie ma ustawienia zarządzania profilami w CNXie (gdzie to co obrabia jest równe temu co otrzymuje)??

Mam problem taki:

Zapuszczam NEFa w CNX (portret), wyjściowy JPG wychodzi mi bardziej różowy, czerwony. Pracuje na sRGB, tak w puszce jak i przestrzeni roboczej CNXa. O ile to nie jest problemem w krajobrazach to z portretem do ładu dojść nie dam rady, a nie ukrywam ze dobrze mi się w NXie pracuje. Kombinowałem w tymi profilami a za każdym razem wychodzi tak samo.

Bardzo prosze o pomoc szukałem szukajka nic konkretnego nie znalazłem. Nadal w IE, FF i przeglądarce, zdjęcie wynikowe jest bardziej w różach, czerwieniach.

W PSie poustawiane mam sRGB gdzie trzeba i wynikowy obraz mam zgodny kolorystycznie z obrazem obrabianym, a w NXie mam źle.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

1. Wybierz Adjust -> Color Profile...
    2. Zaznacz opcję Convert to Profile.
    3. Z listy dostępnych profili, wybierz profil swojego monitora.

Domyślnie

Super zajdę do domu sprawdzę czy działa, jak cos będę pisał Dzięki za radę.

Dodam że inni też te zdjecie widzą o zwiększonym nasyceniu róży i czerwienie, na swoich komputerach.

Domyślnie

chyba raczej przypisywanie na stale do pliku typu zdjecie profilu konkretnego urzadzenia jak monitor jest nieporozumieniem.

Proponowalbym sprawdzic jaki profil jest wyswietlany na dole okienka ze zdjeciem i jako ostatni krok zrobic to co sugeruje Pebal, ale wybrac jako profil docelowy sRGB.
    Jednoczesnie poczytac o sposobach konwersji oraz kompensacji punktu czerni.

pzdr.
    A.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    chyba raczej przypisywanie na stale do pliku typu zdjecie profilu konkretnego urzadzenia jak monitor jest nieporozumieniem.
    Zaproponowałem konwersję profilu a nie jego przypisywanie. To nie jest to samo.

Domyślnie

czytam i czytam a tak zabiegany jestem że nei mam kiedy sprawdzić dziś sprawdzę po 15 i zobaczymy efekty. Zdjęcia wkleję jako przykład tutaj ocenicie.

Domyślnie

Konwertowanie zdjęć do przestrzeni barwnej monitora jest praktyką złą i występną. W ten sposób to owszem - my sobie zobaczymy to samo w NX/PS oraz w IE, natomiast statystyczny użytkownik internetu najprawdopodobniej zobaczy bezecne pierdoły. Zdjęcia publikowane w internecie należy zgodnie z międzynarodowymi normami renderować/konwertować do sRGB.
    Sprawdź, czy masz włączone zarządzanie barwą w przeglądarce (ma się świecić zielone światło):

Jeśli twoje zdjęcia są nieotagowane, należy w FireFoxie wpisać w pasek adresu about:config, a następnie zmienić wartość tagu gfx.color_management.mode na "1"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Konwertowanie zdjęć do przestrzeni barwnej monitora jest praktyką złą i występną. W ten sposób to owszem - my sobie zobaczymy to samo w NX/PS oraz w IE, natomiast statystyczny użytkownik internetu najprawdopodobniej zobaczy bezecne pierdoły. Zdjęcia publikowane w internecie należy zgodnie z międzynarodowymi normami renderować/konwertować do sRGB.
    Przecież obraz po konwersji posiada profil sRGB, wiec w czym problem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Przecież obraz po konwersji posiada profil sRGB, wiec w czym problem?
    Po jakiej konwersji? Do profilu monitora, czy do sRGB? I skąd pewność że posiada? Posiada, jak plik otagujemy - jak nie otagujemy to nie posiada.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Po jakiej konwersji? Do profilu monitora, czy do sRGB? I skąd pewność że posiada? Posiada, jak plik otagujemy, jak nie otagujemy to nie posiada.
    1. Konwersja profilu do profilu monitora.
    2. Zapis zdjęcia bez profilu

lub

1. Konwersja profilu do profilu monitora.
    2. Aplikacja profilu sRGB.
    3. Zapis zdjęcie z profilem.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów