Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Portreciki

Domyślnie

Nie robiłbym przesady w drugą stronę, bo tutaj niestety wyszła teraz masakra. Jest totalnie za jasno i kontrastowo.

"Błyszczące oczy" to generalnie wynik operacji polegającej (oprócz właściwego zrobienia zdjęcia) na lokalnym zwiększeniu kontrastu. Przyciemniamy miejsca ciemne i rozjaśniamy jasne (oczywiście w ramach zdrowego rozsądku). Na ten temat był ciekawy wątek - zaraz go znajdę.

OK, znalazłem. Polecam tutaj - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1152057

I jeszcze jedna rzecz - miałem od tinagi NEFy którymi się bawiłem i generalnie po ich przemieleniu oraz obróbce stwierdziłem, że pewnych rzeczy (tonalność, itp.) nie jestem w stanie uzyskać tym, co mam. Oczywiście nie mówię, że nie da się DX-em zrobić zdjęć, czego dowodzą choćby fotografie wspomnianej koleżanki koffee, ale jednak D700 + chyba 24-70 jak u tinagi daje różnicę w ważnych detalach. No i naturalnie światło jest ważne. W sumie najważniejsze

Domyślnie

Zbyszku - oczywiście światło, ale przede wszystkim emocje i pomysł na zdjęcie - to się liczy

Domyślnie

No oczywiście, racja. Ja tylko o takich technicznych pierdółkach pisałem

Domyślnie

Dzięki za wskazówki. Skłaniam się ku wersji Pimpsa.

Domyślnie

Miło mi to słyszeć ale najlepiej skłaniaj się do tego aby wszystkie te rzeczy zapamiętać o których wspomnieli koledzy.
    Ostatnio edytowane przez Pimps ; 14-03-2010 o 19:15
    Nikon D40 | N18-55 VR | YN460-II | I JESZCZE ROWER |

La
    Gość

Domyślnie

Oczywiscie ludzi komentujacy to zdjecie maja duzo racji - zwlaszcza jesli chodzi o kadry czy focenie z ziemi chwytanie chwili i takie tam.
    Osobiscie jednak nienawidze nadmiernej postprodukcji ktora nazbyt ingeruje w obraz. Okazuje sie nagle ze bobas ma niebieskie oczy ( a do wczoraj byly szare), oswietlony byl sloncem ( mimo ze zdjecie bylo robione o 23) lub jego blond wloski wpadajace w zolte nagle robia sie... no wlasnie jakie? Ewenrualnie (Dziadek nie obraz sie) wychodzi na zdjeciu laleczka Chucky. Przesada nigdy nie jest wskazana.

Domyślnie

ależ ja się nie obrażam.
    Poprostu, jeden lubi zapach pomarańczy, drugi jak mu nogi śmierdzą - takie życie
    Szanuję tylko tych którzy szanują mnie, a reszta na kran może wskoczyć mnie.

FX | N50 1.8G | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 VR II | SB-800 | WWW | BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pimps Zobacz posta
    Miło mi to słyszeć ale najlepiej skłaniaj się do tego aby wszystkie te rzeczy zapamiętać o których wspomnieli koledzy.
    Taki jest plan zapamiętać, wykorzystać i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów