Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Tamron 17-50 do D90?

Witam!

Planuję zakup D90 i do tego na początek Tamrona 17-50 (podobno świetne szkło), jednak odstraszają mnie problemy z FF/BF o których wszędzie się pisze. Czy rzeczywiście warto się trudzić i przetestowywać z body nawet kilkanaście egzemplarzy, żeby trafić na ten bez FF/BF, czy kupić Nikkora 18-105 VR (jest dużo gorszym obiektywem?)

Dodam, że w perspektywie myślę o stałce do portretów N 1.4 lub N 1.8, więc może warto postawić na jasnego tamrona i mieć te 2 szkła w jednym?

Domyślnie

Duzo ludzi chwali sobie tego Tamrona. Jednak z tego co wiem, lepiej go kupic w sklepie niz wysylkowo, bo wiele z nich mydli i trzeba trafic na ten wlasciwy.

BTW, to chyba zly dzial na to pytanie.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Jak chcesz pozostać dłużej z tym szkłem, to bierz N17-55/2.8

Pzdr.

P.S.
    Dobierać Tamrona nie musisz Ty sam, zrobi to za Ciebie sprzedawca (trzeba takiego poszukać).
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

kup u sprawdzonego sprzedawcy tak jak ja i wielu forumowiczów
    bierz u cichego http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=8802635
    szkło będziesz miał przebrane i pewne bo cichy jest również i u nas na forum
    polecam najnowszą wersję VC, mam i sobie chwalę
    w chwilach zwątpienia zamierzałem zamienić go na coś szerszego (tokina 11-16/2. ale cieszę się że tego nie zrobiłem
    nikkor 17-55 jak dla mnie za drogi i bez stabilizacji
    za te same pieniążki mam dwa nowe szkła:tamrona 17-50 VC i nikkora 50/1.4 G i dobre filterki
    Ostatnio edytowane przez cheyenne ; 13-03-2010 o 20:39

Domyślnie

Czytałem gdzieś o Cichym, tylko nie było namiarów na niego, także wielkie dzięki! Jeżeli zdecyduję sie na Tamrona, to napewno skorzystam. Mam jednak jeszcze małą wątpliwość, czy za cenę Tamiego z VC nie lepiej wziąć Nikkora 18-105 oraz najnowszą Nikkorowską 50-tkę 1,4 G??? Wychodzi tylko 200 zł wiecej a będę miał znakomitą portretówkę ze świetnym bokeh i większy zakres ogniskowych, bo aż do 105. No chyba, że Tamron bije jakością zdjęć na głowę Nikkora 18-105 a dodatkowo wyższy przedział ogniskowych w praktyce bedzie rzadko wykorzystywany.
    Ostatnio edytowane przez lem77 ; 14-03-2010 o 10:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lem77 Zobacz posta
    Mam jednak jeszcze małą wątpliwość, czy za cenę Tamiego z VC nie lepiej wziąć Nikkora 18-105 oraz najnowszą Nikkorowską 50-tkę 1,4 G??? Wychodzi tylko 200 zł wiecej a będę miał znakomitą portretówkę ze świetnym bokeh i większy zakres ogniskowych
    Pewnie, że to lepsza opcja. Tamron jest kiepskim obiektywem przy obecnej cenie a do portretu w moim rozumieniu w ogóle się nie nadaje - ma okropny bokeh i światło aż 2.8 . Miałem ten obiektyw - wypada dobrze na papierze, w praktyce nie jest tak wesoło, wolny i do tego jakość jego wykonania pozostawia wiele do życzenia, poza tym trafienie naprawdę dobrej sztuki to sztuka . Zamieniłem go na 50/1.4 a potem docelowo wsiadłem na 85 1.8 i to jest prawdziwe szkło do portretu.
    D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nathaniel Zobacz posta
    Pewnie, że to lepsza opcja. Tamron jest kiepskim obiektywem przy obecnej cenie a do portretu w moim rozumieniu w ogóle się nie nadaje - ma okropny bokeh i światło aż 2.8 . Miałem ten obiektyw - wypada dobrze na papierze, w praktyce nie jest tak wesoło, wolny i do tego jakość jego wykonania pozostawia wiele do życzenia, poza tym trafienie naprawdę dobrej sztuki to sztuka . Zamieniłem go na 50/1.4 a potem docelowo wsiadłem na 85 1.8 i to jest prawdziwe szkło do portretu.
    bzdury piszesz kolego albo masz na myśli stare, przechodzone wersje bez stabilizacji, szczególnie te silnikowe
    wersja VC jest niewiele mniejsza od nikkora 17-55/2.8 (filtr 72mm)
    jest solidnie zbudowana, ma stabilizację i ładny bokeh
    wzbogacona o jaśniutką nową pięćdziesiątkę AF-S stanowi świetny zestaw
    trzeba kupić u pewnego sprzedawcy to ryzyka trafienia problematycznego szkła nie będzie
    ja nie żałuję zakupu tego szkła

co do nikkora 85/1.8 te mi osobiście to szkło nie leżało
    brak silnika, stabilizacji, marny efekt na pełnym otworze
    po dwóch miesiącach poszedł do ludzi
    wolę za te same pieniądze nowego nikkora 50/1.4 G
    jest jasno, ostro na pełnym otworze, z napędem, szybko ostrzy, mieszczę się z nim w pomieszczeniach

ja osobiście do portretu wolę coś uniwersalniejszego pokroju sigmy 50-150/2.8 lub nowej sigmy 70-200/2.8

Domyślnie

Miałem tego Tamrona i chwalę go do tej pory. Jest delikatny, ale mi to w połączeniu z plastikowym D80 nie przeszkadzało. Zestaw był malutki, leciutki - a jakość zdjęć porównywalna do Nikkora 17-55 - trzykrotnie droższego. N18-105 nawet się nie umywa do Tamrona pod względem światła i ostrości - choć kontrast ma lepszy.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Piszę swoje odczucia na temat obcowania z tamronem 17-50, to że nowa wersja wydaje Ci się solidniejsza jest zasługą większej wagi, która z kolei jest wymuszona przez stabilizację - pominę kwestię płacenie za stabilizację przy tak jasnym szkle i przy ogniskowych 17-50 . Wykonanie nowej wersji jest identyczne, optycznie jest identyczny, bokeh także identyczny - ale to kwestia gustu więc głupio się sprzeczać na tym polu - dla mnie jest słabo - szczególnie jak porównasz obrazek do 50tki nawet tej taniutkiej 1.8 - tamron niestety leży.

Ja się cieszę, że można kupić nikkora 85/1.8 za normalne pieniądze - bez tych dodatkowych bzdetów jak stabilizacja czy własny napęd. A propozycja robienie zdjęć sigmą 70-200/2.8 pozostawię bez komentarza . Kompromisem faktycznie może być sigma 50-150 - ale do portretu są lepsze szkła.
    D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nathaniel Zobacz posta
    Piszę swoje odczucia na temat obcowania z tamronem 17-50, to że nowa wersja wydaje Ci się solidniejsza jest zasługą większej wagi, która z kolei jest wymuszona przez stabilizację - pominę kwestię płacenie za stabilizację przy tak jasnym szkle i przy ogniskowych 17-50 . Wykonanie nowej wersji jest identyczne, optycznie jest identyczny, bokeh także identyczny - ale to kwestia gustu więc głupio się sprzeczać na tym polu - dla mnie jest słabo - szczególnie jak porównasz obrazek do 50tki nawet tej taniutkiej 1.8 - tamron niestety leży.
    stara i nowa wersja VC to zupełnie inne konstrukcje optyczne
    pozwolisz że zacytuję za optyczne.pl

Obecność stabilizacji obrazu wymusiła bardziej skomplikowaną konstrukcję optyczną. Wcześniejszy model składał się z 16 elementów ustawionych w 13 grupach. Nowy obiektyw ma aż 19 soczewek, które ustawiono w 14 grupach

porównanie szkieł

nowy tamron jest ostry w całym kadrze, stary ostry był tylko w centrum
    zaręczm że stabilizacja bardzo się przydaje, szczególnie w ciemnych kadrach
    bokeh jest ładny, rozmycie tła znaczne
    porównanie do stałki 50 mm jest nie na miejscu, porównuj do nikkora 17-55/2.8

reasumujac
    miałem starego silnikowego tamrona 17-50/2.8 i obecnie posiadam nową wersję VC i zaręczam Ci że to zupełnie inne słoiki jeśli chodzi o właściwości optyczne
    IMO wersja VC warta jest wydania na nią kwoty 1900 zł i nabywca nie będzie żałował tej sumy
    i wiem to z autopsji, a nie ze słyszenia
    osobiście nie widze sensu wydawania dwukrotnie wiekszej sumy na nikkora 17-55/2.8, ale mówię tu o zastosowaniach amatorskich
    do pracy wolałby jednak nikkora, ale wtedy szkło pracowałoby na siebie
    Ostatnio edytowane przez cheyenne ; 15-03-2010 o 13:08

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów