Sigmę(Bigmę) 50-500 bez OSa kupiłem na All...kcji za 2500 i puściłem za podobne pieniądze, było to w okresie testowania szkieł którymi mógłbym robic sport i oprócz tego, że ten obiektyw "dostaje" 6.3 bardzo szybko, złego słowa nie powiem, nawet "otwaty" przy 500 dawał bardzo akceptowalny obrazek. w Twoim wypadku rzeczywiście obstawiałbym zooma 2.8+TC i jako kryterium przyjąłbym także jakośc obrazu i pracy AF we współpracy z konwerterem; Tamron nie ma swoich, a nawet bez konwertera "słynie" z zawodnego AFu (i świetnej optyki), pewnie z konwerterem nie zyskuje na celności - wątpię czy przy 400/5.6 praca będzie przyjemna, ostatnia wersja Sigmy z firmowym konwerterem, bo innego nie powinno sie stosowac powinna pracowac znacznie lepiej, Nikkor to śrubokręt (bo chyba o model DED chodzi), więc jak ktoś pisał, nie dostanie się do niego firmowego TC (jesli w tym miejscu powtarzam bzdury proszę mnie wyprostowac), więc pozostaje Kenko itp. jest jeszcze 80-200AFS, nie produkowany, obłęd na ten obiektyw lekko opadł i mozna go trafic w normalniejszych pieniądzach, sam uzywałem go sporo z 17EII i spadek jakości był marginalny, celnosc dalej swietna, ale taki zestaw może trochę przeskoczyc budżet, przy tym AFS to uzywki, często spracowane, więc istnieje pewne ryzyko.