Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Tele do 4 tys

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

heniuprezes
    Czy można gdzieś kupić nowego, na gwarancji N AF-S 80-200 2.8 ED. Nie są już produkowane i sam nie wiem,
    To już sobie sam przecież odpowiedziałeś na pytanie czy można go kupić na gwarancji skoro dawno go nie produkują...
    czy wydająć 4000 na starszą wersję AF 80-200 ED 2.8 nie tracę pieniędzy.
    A nie możesz go kupić taniej skoro szukasz używanego? Bo jeszcze nie widziałem chyba osoby która tyle zapłaciła za używany... za tyle to możesz faktycznie kupić w sklepie
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

heniuprezes
    Gość

Domyślnie

nie wiem, być może niektórzy się nie orientują, ale np. sprzedaje się buty adidasa, które nie są już produkowane od dawna, a jednak się sprzedaje - zapasy magazynowe, itp. dlatego pytałem o AF-S. Czy wydatek poniesiony na Sigme będzie usprawiedliwiony czy lepiej kupic starą AF 80-200 ED Nikona?

Bladyrunner*
    Gość

Domyślnie

A co się tak uparłeś na nowe szkła? Nie wiem dlaczego tak koniecznie chcesz przepłacać. Jeśli zaakceptowałbyś używki, to mógłbyś kupić np Nikkora AF 70-210 f/4, który jest wprawdzie trudno dostępny, ale za to ostry od pełnej dziury i można go kupić za jakieś 800 zł. Co do światła 2.8, to fajna sprawa, ale takie obiektywy są dwa razy cięższe (o cenie nie wspomnę), a do zdjęć na powietrzu niekoniecznie potrzebne. A kombinacja f/4 i 210 mm da ci i tak ładne rozmycie tła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniuprezes Zobacz posta
    nie wiem, być może niektórzy się nie orientują, ale np. sprzedaje się buty adidasa, które nie są już produkowane od dawna, a jednak się sprzedaje - zapasy magazynowe, itp. dlatego pytałem o AF-S. Czy wydatek poniesiony na Sigme będzie usprawiedliwiony czy lepiej kupic starą AF 80-200 ED Nikona?
    Optycznie sa to podobne obiektywy i na to pytanie musisz sam sobie odpowiedziec czy wieksza ogniskowa Sigmy jest warta posiadania F4 zamiast F2.8
    Fotografia dla zabawy nie dla zarobku!!!
    D600,Zeiss 35mm F2,N 60/2.8D,N 85mm 1.4 AI-S,N 105mm 2.5 AI-S,N 105mm DC,N 28-80mm f/3.3-5.6g,Tamron 19-35mm

Domyślnie

sensowny komis handlujący używkami też przecież wystawi fakturę. ja swojego 300/4 (bez afs) kupiłem za 2400. tyle że prywatnie, nie na fakturę.

Domyślnie

telekonwertery sigmy z obiektywami sigmy współpracują bardzo dobrze i spadek jakości nie jest duży. Nie wiem jak sprawują się pod TC nikona ale zapewne równie dobrze albo i lepiej

Domyślnie

gdzieś na forum było, że sigma ma problemy z innymi tc niż własne
    system już wybrany, kolekcjonujemy zabawki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krasnystuff

Domyślnie

200mm to mz za mało na ptaszki, nawet 300 to ciągle mało, obstawiał bym N300 + tc1,4, lub sigmę wsponianą 150-500, jak ktoś wspomniał nie jest demonem ostrości ale mz jest bardzo ok.
    jest jeszcze sigma 50-500 która to niestety nie ma stabilizacji, ale jest napawdę ostra, zdaje się kolega Nikonozaur testował ją swego czasu na forum.
    ostatnia opcja to nowa sigma 50-500 właśnie ze stabilizacją cena co prawda jeszcze troszke wychodzi poza budżet ale może warto zaczekać lub dołożyć.
    D80 N 35 1.8G T 17-50 2.8 N 70-300 VR SB-600

Domyślnie

No dobra...reasumując 200 mm to trochę za mało na ptaki - ale jednak tak jak na poczatku napisalem obiektyw ma być rowniez i przede wszytskim do reporterki i portretow - wieksze ogniskowe są zbyt drogie i ciemne. Wiec pozostaje 70/80 - 200. W związku z tym na ringu pozostaje N80-200, S 70-200 i T 70-200. Ktory z nich możecie polecić najbardziej? Ja poki co wyprobowałem (przez ok 10 min ) Sigme i milo mnie zaskoczyła. Nikona i Tamrona nie widziałem.
    Nikon D90 + N18-70

Domyślnie

zależy co jest dla Ciebie priorytetem:
    -cena(używka N80-200)
    -szybkość af (sigma)
    -jakość optyczna(Tamron)
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów