Close

Strona 15 z 223 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 2222

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    Całkowicie się nie zgodzę D200 zostało tak zestrojone fabrycznie iż najlepiej oddaje kolor skory tzw. kaukaski czyli śniadej karnacji. Powszechny jest problem z prawidłową ekspozycją jasnej skóry i pojawiających się żółtych plam (opisywany niejednokrotnie na forum). Niestety nie daje się on (ten problem!) zlikwidować w puszce, a jedynie podczas "wywoływania" zdjęć. Służą do tego specjalne filtry tłumiące delikatnie odcień (HUE) i nasycenie koloru (chroma) żółtego.
    BDW. zainteresowanym mogę podesłać taki filtr który drogą wielu prób stworzyłem dla programu Nikon Capture NX (NX2)
    Inna sprawa to krzywa kompensacji tonalnej w aparacie D200 która jest daleka od idealnej, dlatego jak wszyscy wiedzą i opisują tutaj "normalne" zdjęcia z D200 są jakby blade i mydlane. Panaceum na to jest zmiana tej krzywej w body z pomocą programu Camera Control Pro. Można wprowadzić własny indywidualny profil który będzie najlepiej opowiadał indywidualnym potrzebom. Ba, dla miłośników analogowych aparatów można wprowadzać profile "symulujące" barwy np filmów celuloidowych, ale najrozsądniej aby body miało po prostu uniwersalny i najbardziej naturalny profil. Ja testowałem wiele profili NTC i dobrałem do mojego D200 idealny profil. jakby kto chciał również mogę wysłać ten profil, choć nie gwarantuję że w każdym aparacie będzie tak samo dobry.

Reasumując. D200 to normalny aparat, ale ma duże możliwości regulacji i tkwi w nim spory potencjał. Jak się chce można z tej puszki wycisnąć naprawdę profesjonalne zdjęcia nie ustępujące jakością innym modelom DX Nikona!
    To skorzystam z Pana pomocy i czy mógłbym prosić o podesłanie profilu do nikona d200 do kompensacji krzywej tonalnej i mała poradę jak to uczynić ?
    z góry dziękuje i pozdrawiam
    D200/ T 12-24 4/ N 35 1.8/ N 50 1.8/ N 85 1.8/ SB 900

http://www.facebook.com/photografia2011

Domyślnie

email dembiec91(małpa)gmail.com
    D200/ T 12-24 4/ N 35 1.8/ N 50 1.8/ N 85 1.8/ SB 900

http://www.facebook.com/photografia2011

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    Koledzy to może nikt się nie obrazi jak wrzucę dla Was wielbicieli filmik z d200 dla nie lubiących canona po prostu nie zwracajcie uwagi
    http://www.youtube.com/watch?v=H_H8TOKcfjg&translated=1
    http://www.youtube.com/watch?v=2QzP8...eature=related i pozniej zobaczcie odpowiedz na odwieczne pytanie www.CanonVsNikon.ru
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Gdyby tak w *.jpg dało się robić
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Gdyby tak w *.jpg dało się robić
    Tak jak w NEFach? O To Ci chodziło?
    Jeśli robisz zdjęcia w typowych warunkach. studio, flesz w pomieszczeniach, botanika. Innymi słowu jeśli warunki ekspozycji są dość powtarzalne, można sobie predefiniować własne banki ekspozycji. Dzięki temu zdjęcia są bliższe naszemu ideałowi a niekiedy można w ogóle zrezygnować z obróbki i od razu robić w JPG

Domyślnie

Tak jak w NEFach? O To Ci chodziło?
    Jeśli robisz zdjęcia w typowych warunkach. studio, flesz w pomieszczeniach, botanika. Innymi słowu jeśli warunki ekspozycji są dość powtarzalne, można sobie predefiniować własne banki ekspozycji. Dzięki temu zdjęcia są bliższe naszemu ideałowi a niekiedy można w ogóle zrezygnować z obróbki i od razu robić w JPG
    Mam nadzieję, że wiesz co piszesz Muszę spróbować zacząć focić w *.jpg, bo powoli zaczynam odczuwać brak cierpliwości w obróbce NEF.
    Pozdrawiam i dziękuję za słowa otuchy!

Domyślnie

Mam nadzieję, że wiesz co piszesz Muszę spróbować zacząć focić w *.jpg, bo powoli zaczynam odczuwać brak cierpliwości w obróbce NEF.
    Pozdrawiam i dziękuję za słowa otuchy!
    Tak. dokładnie TO miałem na myśli. Często robię zdjęcia na jakiś imprezach gdzie potem muszę rozesłać zdjęcia do ludzi i ... po prostu nie chce mi się obrabiać zdjęć quasi amatorskich. Więc ustawiłem sobie setup bank na pracę w JPG i dostosowałem parametry do zdjęć w pomieszczeniach z fleszem. np. ISO 250, WB Cloudy +2, HUE +3, Sat. +.
    I wychodzą zdjęcia które beż żenady mogę od razu kopiować znajomym

Domyślnie

Tak. dokładnie TO miałem na myśli. Często robię zdjęcia na jakiś imprezach gdzie potem muszę rozesłać zdjęcia do ludzi i ... po prostu nie chce mi się obrabiać zdjęć quasi amatorskich. Więc ustawiłem sobie setup bank na pracę w JPG i dostosowałem parametry do zdjęć w pomieszczeniach z fleszem. np. ISO 250, WB Cloudy +2, HUE +3, Sat. +.
    I wychodzą zdjęcia które beż żenady mogę od razu kopiować znajomym
    Dzięki. Spróbuję Twoich ustawień. Sharpness też chyba na +?
    Pozdr
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 12-05-2010 o 12:27

Domyślnie

Dzięki. Spróbuję Twoich ustawień. Sharpness też chyba na +?
    Pozdr
    Taaaak! Nie napisałem tego, gdyż wydawało mi się to oczywiste. Niestety D200 przy ustawieniu neutralnym ostrości daje zdjęcia zdecydowanie nieakceptowalne. Nawet w NEFach jak robię na high (+2) często dodatkowo wyostrzam podczas wywoływania funkcją "Unsharp Mask" oraz "High Pass"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków\Frankfurt am Main

Domyślnie

A ja powrócę do idei wątka
    Dziewczyna moja powiedziała mi po zmianie z D50 na D200, że ten nowy aparat jest brzydki, bo ma takie brzydkie gumy i jest ciężki, a tamten był fajniejszy
    A co do puszki to w moim mniemaniu rzeczywiście same ochy i achy! Fajnie się trzyma, szybki i celny AF, świetne kolorki etc. etc.!
    Nieogarnione jeszcze D200 + niewykorzystywane w pełni szkło.

Strona 15 z 223 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów