d200 jest miłym i przyjemnym aparatem, sam jego widok koi nerwy.
Szukaj
d200 jest miłym i przyjemnym aparatem, sam jego widok koi nerwy.
rock and roll all night and party every day
jestem tylko obserwatorem...
Gdyby nie ISO nadal bym go używał
Świetny sprzęt, który można kupić teraz za świetne pieniądze.
Swojego nie sprzedam nawet za 2,5k![]()
Witam,
A jaki charakter mialy te szumy z D200? Wychodzily moze takie okropne pasy jak na D70? Czy raczej tylko ziarno?
Pozdr,
A ja powiem tak. Właśnie przesiadłem się z mojego ulubionego 40D więc mam świeże spojrzenie :P
Mam d200 bo brat się pozbywał, a ja kiedyś bardzo chciałem mieć to body, ale przede wszystkim miałem ci ja kiedyś d50 i do dziś jak patrzę na fotki z niego to wiem co to kolor![]()
Ale do rzeczy, na plus:
- kolory
- wizjer (wielkość i jego linie)
- solidność wykonania (poza gumą :P)
- uszczelnienie
- w miarę bez bólu przesiadka na wolniejsze zdjęcia seryjne
- współpraca z lampami
- lepsza wbudowana lampa
- bdb pomiar światła
na minus:
- przełącznik trybu autofokusa to jakaś porażka (umiejscowienie), już niechcący przełączyłem nie raz
- iso (przypominam wcześniej canon)
- trochę gorsza ergonomia (niektóre rozwiązania), niby sprawa indywidualna+ przyzwyczajenia, ale np. przednie kółko do Canona nie ma podejścia :P
- zasilanie
- waga i tu znowu- lubię solidne, ale lubię też chodzić po górach, a tu waga ma znaczenie
- malutki wyświetlacz (cóż to już dziadek, jak wychodził był duży)
o braku LV nie piszę bo go nie ma
Czy jestem zadowolony z przesiadki? Generalnie tak bo te kolory.....![]()
hehe generalnie może miałam popsutą puszkę bo nie miałam z tym specjalnych problemów, ale czytałem, że powinienem się tym martwić :P
emge
- przełącznik trybu autofokusa to jakaś porażka (umiejscowienie), już niechcący przełączyłem nie razjeszcze w żadnej puszce jaką miałem w rękach nie udało mi się kiedykolwiek niechcący przełączyć tego przełącznika... niezależnie czy to było body Dxx, Dxxx czy Dx...
![]()
nie gorsza ergonomia tylko nawyki z Canona gdzie wszystko jest odwrotnie- trochę gorsza ergonomiabo np mi w jego ergonomii niczego nie brakuje
Ja zdecydowanie wolę rozwiązanie Nikonowskieale np. przednie kółko do Canonamoże to kwestia preferencji a może już też przyzwyczajeń
Yyyy to wada czy zaleta? Bo chcesz mieć i solidne ciężkie body, które ma się kurczyć jak idziesz w góry?- waga i tu znowu- lubię solidne, ale lubię też chodzić po górach, a tu waga ma znaczenieto tak się da?
Całe szczęście że go nie mao braku LV nie piszę bo go nie manigdy mi to nie było, nie jest i nie będzie potrzebne
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
a mnie się jakoś udaje przesunąć ten pipsztak bo jest tam gdzie trzymam lewą dłoń, czyli w okolicach obiektywu
Być może przyzwyczajenie, chodzi generalnie o drobiazgi jak przełączanie ISO jednym palcem z okiem przy wizjerze ( w D200 trzeba użyć lewej ręki), szybsze powiększanie podglądu podczas przeglądania fotek, duże kółko na "plecach" body itp.nie gorsza ergonomia tylko nawyki z Canona gdzie wszystko jest odwrotniebo np mi w jego ergonomii niczego nie brakuje
![]()
Przednie kółko naprawdę jest bardzo logicznie umiejscowione w Canonie i moim skromnym zdaniem lepiej niż w N
no właśnie tu jest problem, wiadomo, że nie da się tych dwóch cech połączyć i biorę tą "wadę" z całym inwentarzemYyyy to wada czy zaleta? Bo chcesz mieć i solidne ciężkie body, które ma się kurczyć jak idziesz w góry?to tak się da?
![]()
no widzisz nie miałeś to nie wiesz, że czasem się przydajeCałe szczęście że go nie manigdy mi to nie było, nie jest i nie będzie potrzebne
![]()
![]()
raz- zdjęcia makro robi się o wiele wygodniej
dwa- zdjęcia z poziomu gleby nie wymagają sprawności akrobaty, lub kładzenia się na mokrym podłożu
trzy- "ciche chlupnięcie" bo w C można tak właśnie zrobić fotkę by właściwie nie było słychać zbyt wiele
cztery- strzały z biodra np. tam gdzie fotek robić nie można
pięć- histogram na żywo
Generalnie nie jest moim zamiarem udowadniać, że D200 jest beee. Przeciwnie, przecież się przesiadłem i jestem zadowolony, ale nie mogę znowu milczeć, kiedy mam coś do powiedzenia
W stopce masz napisane "od początku system Nikona" więc specjalnie chyba nie masz porównania i nie mówię o potrzymaniu body kolegi?
Ps. czy u Was też lampa po "zaryglowaniu" ma niewielki luz na połączeniu z sankami?
Ostatnio edytowane przez emge ; 18-03-2010 o 10:57
Skontaktuj się z nami