Close

Strona 23 z 223 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 2222

Domyślnie

No właśnie. Według mnie "to coś" nazywa się krzywa tonalna. Domyślna. I po prostu mało komu chce się poświęcić trochę czasu, by przygotować sobie domyślną dobrą krzywą wraz z odwzorowaniem kolorów do D700/D3. A używając tego, co jest domyślnie, mamy bardzo kontrastowy obraz. Zupełnie inny niż w Fuji, D2X czy właśnie w D200.
    Możliwe też, że problem jest bardziej złożony i odwzorowanie kolorów jest właściwe jedynie w jakimś tam zakresie kontrastu. Jeżeli go podniesiemy lub osłabimy, to kolory zaczynają coraz bardziej odbiegać od naszego ideału. I inaczej dzieje się to w CCD i CMOS. I stąd różnice w "obrazku".
    A z tym, że ISO100 to nie jest dokładnie ISO 100, to myślałem, że jest to tylko taka asekuracja się (Nikona). Ale widać, że nie. No to rzeczywiście słabo. Niby wiadomo, że można potem na pewno wyciągnąć tę brakującą część ekspozycji, ale mimo wszystko, w takim wypadku jest to spora wada.

No, ale odeszliśmy od głównego tematu. Przepraszam! Miło się czyta, że puszka (D200) sprzed lat nadal robi zdjęcia.

Domyślnie

D200 ma ciekawszy kolor i gdy scena zdjęciowa nie ma dużej rozpiętości, oraz gdy nie potrzebujemy rozmycia drugiego planu (te dwa warunki często są spełniane w studiu) to D200 może być ciekawszą opcją od D700. Niestety mi bardzo często wystarcza jpg z body, a możliwości konfiguracyjne jpg w D200 są fatalne (jeśli chodzi np o podstawową sprawę tzn ostrość).
    Jestem leniwy i idę po najmniejszej linii oporu. Nie przekonujcie mnie do tego, że przecież mogę pracować w RAW.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wczoraj właśnie zakupiłem sobie D200. Tak jakoś mnie naszło, że przyda się druga puszka bo latorośl zaczyna podbierać moje D300. Przebieg solidny (140k) i odłażące gumy (już zamówiłem nowe), ale z dobrych rąk więc wiem, że jeszcze posłuży... Mam nadzieję, że córka będzie zachwycona , no i ja też
    F100+MB15, D4s, N24/2.8D, N35/2.0D, N50/1.4D, N105/2.8VR, N28-70/2.8, N70-200VR/2.8, SY135/2.0MF, SY 85/1.4MF, SY14/2.8MF, Tokina ATX 300 f/4, SB900, Fuji x100s

Domyślnie

d200 to bardzo fajna pucha, a zwłaszcza z gripem, porównując do mojego d70s to spora przepaść, aczkolwiek, coś mi nie pasowało w normalnym uchwycie, był jakby za płytki albo mam za małe ręce, ale d70s leży jak ulał podoba mi się że ma duży górny lcd, i wyniesione pokrętła na tylny panel. a telewizor w porównaniu do 70 to po prostu gigant

ps. moje doświadczenie z tym aparatem nei było za długie, ale myśle że przez te pół dnia w miare go poznalem i nawet przez chwile myslalem o zmianie korpusu
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

D200 jest tragiczne z długimi szkłami od 300 mm w górę i przy dystansach fotografowania powyżej 10-15 metrów. Jeżeli dodamy do tego kiepską pogodę w sensie przejrzystości powietrza to pucha właściwie sie do niczego nie nadaje.
    A tak w ogóle to świetny aparat.

pozdrawiam
    MJ

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętochowo

Domyślnie

Witam,
    jestem posiadaczem D60, ostatnio zastanawiałem się nad zmianą puszki; w grę wchodziły: D80, D90 oraz D200; po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi w tym wątku wybór jest już jasny - pod koniec września wracam do kraju i rozpoczynam polowanie; a może któryś/któraś z forumowiczów ma namiar na niezajechaną puszkę w dobrej cenie?
    jeszcze dwa pytania do praktyków czyli wszystkich wypowiadających się w tym wątku; jak sprawny jest af w trybie ciągłym oraz jak wygląda współpraca ze szkiełkami m42?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek6902 Zobacz posta
    Witam,
    jestem posiadaczem D60, ostatnio zastanawiałem się nad zmianą puszki; w grę wchodziły: D80, D90 oraz D200; po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi w tym wątku wybór jest już jasny - pod koniec września wracam do kraju i rozpoczynam polowanie; a może któryś/któraś z forumowiczów ma namiar na niezajechaną puszkę w dobrej cenie?
    jeszcze dwa pytania do praktyków czyli wszystkich wypowiadających się w tym wątku; jak sprawny jest af w trybie ciągłym oraz jak wygląda współpraca ze szkiełkami m42?
    Ej, to był mój plan

Ostatnio jakoś mało widać D200, czy to na giełdzie czy na allegro... To chyba zasługa tego wątku
    D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800

Domyślnie

petrus33 - z tymi gumami to chyba jednak nie tak. Z moim D200 byłem na pustyniach, w dżunglii, w tropikach itd, a gumy nawet nie rusozne są, a D300 używałem wyłącznie tu, w kraju, na ślubach i do reporterki - gumy luźne jak gumka w majtkach 'jagodzianki'. Więc chba raczej to nie temperatura jest przyczyną, a w każdym razie nie główną przyczyną.
    toMash
    boog jest łysy - ma to po mnie
    blog oraz folio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek murański Zobacz posta
    petrus33 - z tymi gumami to chyba jednak nie tak. Z moim D200 byłem na pustyniach, w dżunglii, w tropikach itd, a gumy nawet nie rusozne są, a D300 używałem wyłącznie tu, w kraju, na ślubach i do reporterki - gumy luźne jak gumka w majtkach 'jagodzianki'. Więc chba raczej to nie temperatura jest przyczyną, a w każdym razie nie główną przyczyną.
    Coś w tym musi być , katowałem D200 na pustyni , za kołem podbiegunowym ścigaliśmy orki pontonem i nic , pół roku aparat przebywał w domu i odlazła połowa gum , może Nikon nie lubi marazmu ? Chociaż z drugiej strony taniej wychodzi wymienić gumy raz na rok
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Rycerz
    Gość

Domyślnie

odkopuje
    jako wielki miłośnik tej puszki muszę się przyznać, że miałem chwilę słabości i chciałem sprzedać 200 ale mi przeszło!
    to nadal świetny aparat i niewiele mu brakuje biorąc pod uwagę moje wymagania

Strona 23 z 223 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów