Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Domyślnie

Nie wiem czy zniekształcenia są duże. Wdaje mi się, że obiektyw ultraszerokokątny przydaje się najczęściej wtedy, gdy nie ma gdzie się cofnąć - w przeciwnym wypadku możemy wybrać dłuższą ogniskową (z mniejszymi zniekształceniami). Ważną kwestią jest to, czy występujące zniekształcenia poddają się korekcie w programie graficznym - z moich doświadczeń wynika, że w przypadku Sigmy ewentualne problemy z korektą występują w sytuacji “ukośnego” kadrowania danego obiektu np. budynku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ratan Zobacz posta
    Dziekuje za informacje. Zastanawiam sie nad Nikorem bo podobno jest o niebo lepszy nizli pozostale. A moze lepiej kupic Sigme lub Tokine i do tego jakas stalke? Co sadzisz Niedzwiedziu? Art Ty uzywasz Sigmy? moze bys pokazal jakies zdjatko.
    Witaj, miałem SIGMĘ, a teraz mam NIKKORA. Tylko żeby była jasność: zmieniłem NIE DLATEGO bym miał zastrzeżenia do SIGMY, bardzo porządne szkło. Zmieniłem, bo pojawiła się szansa na (stosunkowo) tani import z USA i to zadecydowało. Ja generalnie jestem fanem Nikkorów, gdy będę miał chwilę i pogoda będzie odpowiednia, to mogę pstryknąć kilka zdjęć z Nikkora, jeśli chcesz.
    Jedyne za czym trochę tęsknię to te 10mm SIGMY, kto robi pejzaże i lubi szeroki kąt, moim zdaniem powinien się nad tą SIGMĄ poważnie zastanowić. Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art44 Zobacz posta
    Co masz na myśli mówiąc, że Nikkora zostawia zostawia daleko w tyle?!
    Skonkretyzuj proszę, bo z tego, co słyszałem, to Nikkor jest mimo wszystko
    najostrzejszy z tych trzech (Nikkor, Sigma, Tokina). SIGMA jest za to najszersza,
    mam ją i jestem generalnie zadowolony, tylko jakość obrazu na brzegu kadru...
    no własnie. I swoje 5.6 ma szybciutko po 10mm, a Nikkor w całym zakresie 4.0.
    Jeżeli więc masz doświadczenia z obydwoma, to będę wdzięczny za konkrety.
    Pozdrawiam, Art
    Chodzi o caloksztalt ,a szczegolnie abberacje (nie widzialem takiej jeszcze nigdy)
    ,budowa tego obiektywu nie zasluguje na nazwe Nikon. Przypomina raczej Tamrona z produkcji
    sprzed 10 lat.
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art44 Zobacz posta
    O tym właśnie mówię . Niezależni mogą bardziej lub mniej ZBLIŻYĆ SIĘ do Nikkorów. Mówienie, że SIGMA jest tej samej jakości, co Nikkor jest już ryzykowne... a już ocena, że "zostawia daleko w tyle"?!
    Dlatego pytam, czym poparte jest to twierdzenie, bo mam nóweczkę SIGMĘ, mam pewne możliwości pozbycia się jej i dopłaty do Nikkora, a tu nagle okazuje się, że (no własnie!) mój obiektyw jest LEPSZY .
    Skoro moje szkło jest takie REWELACYJNE, to chciałbym wiedzieć dlaczego. Art
    Nie kumam ,jezeli jestes zadowolony ,to po co chcesz zmienic ?
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów