rozmowa o niczym...zdjęcia średnie, bo przegrałeś ze światłem...
Szukaj
rozmowa o niczym...zdjęcia średnie, bo przegrałeś ze światłem...
D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...
CIIIICHO i nie klucic mi sie tu
Lubie cie Locter wiec pozwole sobie szczerze napisac tu co mysle...
nie to zebym byl hiper mega emce.... ale do rzeczy.
widzialem juz jakies Twoje prace portretowe i powiem ci ze byly lepsze od tego setu. tu szczerze powiedziawszy spieprzyles sprawe.... kolorystycznie i oswietleniowo...
miales ladny zachod slonca super.... wnioskuje ze nie bylo osoby do potrzymania blendy, co nie oznacza odrazu ze trzeba bylo modelke w strone sloneczka pchac....
to ze byl to zachod kolorki byly fajnie cieplutkie ale po kiego diabla stawiales ja na sloncu ?
ja bym zorbil to tak:
modelka w cien!!!!! zawsze modelka w cien... nie tracisz z tego powodu koloru swiatla ktore masz ani zbytnio nie tracisz wogole swiatla.... dzieki temu nie masz cieni....
powiem szczerze ze mi wiele razy kolor zachodzacego slonca utrudnial sprawe.
masz duzo rozowego czerownego i pomaranczowego koloru podczas zachodu... i na tych kolorach powinienes obrabiac kolorystycznie zdjecia jeszcze na poziomie RAW
teraz konkretniej o zdjeciu...
1.
porownaj kolor nosa.... od koloru policzka lewego modelki zwlaszcza w okolicy kosci szczekowej...
to powinno ci powiedziec wszysko
kolor wlosow rowneiz taki troche oczojebny
2.
rozjasniales cienie na buzi.. widziales problem ok to na + a na minus ?? REKA !!!!!!! JEST TRAGICZNA I ONA DYSKWALIFIKUJE ZDECIE
3 znow to samo .. kolorystyka buzi... + DLON !!!!!!
4 a jednak masz przepal.. na policzku no i zotlawo jest
5
rozowe oliczki .. i bladosc zdjecia powoduje zly odbior...
RADY ???
zapraszam do siebie na sesje a pozniej na obrobke zdjec...
choc co niektorzy powiedza ze to bzdura bo u mnie kolorystyka jest z dupy... czyli taka jaka chce miec :P
www.facebook.com/kpaprocki
|| D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.
Heh, Konrad - i o to to mi właśnie chodzi, pomyśle nad Twoim komentarzem jutro, bo dzis jestem troche "nie tego" ale na "private lesson" jak najbardziej jestem skory, także do usłyszenia (tel twoj juz mam w komorce od tamtego roku hehe)
www.facebook.com/kpaprocki
|| D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.
Czasem jest problem, bo - np. ty sobie ustawisz autoiso do 1600 i możesz robic z tym plikiem pózniej co chcesz a i tak jakość bedzie rewelacyjna, u mnie przy iso 400 przy rozjasnianiu cieni wychodzi juz sieczka (moze nie sieczka, ale nie akceptuje tego), takze u mnie iso 100 jest podstawowym, a 200 awaryjnym. Czasem nawet swiatlo 1.8 nie pomaga.
Jeszcze raz dzięki za tak obszerny komentarz, przyjrzalem sie tym zdjeciom i widze w nich te braki o ktorych pisales, a dzis jest super pogoda na zdjecia - wlasnie nie ma cieni a jest jasno hehe.
No pewnie, że w cieniu nie ma światła
Zapytałem nie bez powodu. Kiedyś miałem okazję robić zdjęcia w zachodzącym słońcu. Piękny pomarańcz był przez chwilę i wg. mnie pięknie cieplutko opiekał twarz. Odpowiednio ustawiona głowa nie robiła właściwie cieni np. nosa.
Zdjęcie robiłem już daaawno i zapewne wiele tam było niedoskonałości ale mogę udostępnić dla zobrazowania (no chyba, że chciałbyś oryginał zobaczyć to mogę poszukać).
red light, dark room...
Skontaktuj się z nami