Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Dwa operacyjne

Domyślnie Dwa operacyjne

Witam,

czy może mi jakaś mądra glowa napisac (tak krok po kroku) jak załadować dwa systemy na jednym kompie. I błagam - bez pytań po co mi to

Chciałbym mieć Win 98 i XP. W kompie mam 2 dyski. Jak zainstalować te dwa systemy, aby sie nie gryzły i abym miał wybór przy starcie, którego chcę uzywać.

Obecnie jest tylko XP.

Domyślnie

a nie lepiej postawic 98 na wirtualnej maszynie?

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    chyba, że ktoś potrzebuje jądro DOS-a z W98 do czegoś, to nie najlepszy pomysł. Niektóre osoby ( np. ja ) używają archaicznych programów, które niestety działają tylko w "czystym" DOS-ie i nie da się ich bezproblemowo uruchomić w VM. Sposób z linka, który podał Calme jest ok, ale niestety trzeba najpierw zainstalować W98. Można oczywiście zrobić odwrotnie, ale takie proste już to nie jest.

Szuwar, jeśli potrzebujesz metody na zainstalowanie W98, a masz już XP, to mogę Ci wysłać opis jak to zrobić, który gdzieś kiedyś wygrzebałem w necie.

Pozdr, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Jeżeli masz dwa dyski , to chyba najlepiej zainstalować na jednym XP , a na drugim 98. Ja u siebie (tylko inne systemy) zrobiłem tak:
    Zainstalowany jeden dysk , drugi odpięty i instaluję system. Po wszystkim odłączam dysk z systemem , podpinam drugi i instaluję na nim drugi system. Następnie podłączam oba dyski , wchodzę do BIOSU i ustawiam z którego dysku ma się ładować system. Wybieram ten z którego częściej korzystam. Jak chcę uruchomić drugi system to przy starcie wciskam klawisz funkcyjny (u mnie F , który pozwala mi wybrać z którego dysku ma się instalować i koniec. Jest to prosty i bezpieczny sposób , a jednocześnie masz cały czas dostęp do dwóch dysków. Jeżeli chodzi Ci o uruchomienie obydwu systemów na raz to tylko maszyna wirtualna.
    Mam nadzieję , że pomogłem

Domyślnie

a ja bym postawił bez kombinacji najpierw 98 a potem Xp (kolejność istotna). Każdy na innym dysku i potem bez przełączania w biosie można spod xp wpisując msconfig skonfigurować w odpowiedniej zakładce bootowanie, który system ma ładować się jako pierwszy lub wybierać podczas startu systemu
    DX|FX|kilka szkiełek|SB600 i Yungnuo
    http://blog.foto-radom.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebwer Zobacz posta
    a ja bym postawił bez kombinacji najpierw 98 a potem Xp (kolejność istotna). Każdy na innym dysku i potem bez przełączania w biosie można spod xp wpisując msconfig skonfigurować w odpowiedniej zakładce bootowanie, który system ma ładować się jako pierwszy lub wybierać podczas startu systemu
    Dokładnie - jest to najmniej problemowe i w miarę dobrze działające rozwiązanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Dzięki Calme - to jest coś o co mi chodziło - łopatologicznie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    No ... tu już zacząłbym mieć problem z kumaniem

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    chyba, że ktoś potrzebuje jądro DOS-a z W98 do czegoś,
    Nie .. nie ... żadnych jąder nie potrzebuję

Cytat Zamieszczone przez parman Zobacz posta
    Jeżeli masz dwa dyski , to chyba najlepiej zainstalować na jednym XP , a na drugim 98.
    Mam nadzieję , że pomogłem
    Tak właśnie zrobię, dzięki.

Cytat Zamieszczone przez sebwer Zobacz posta
    Jutro ostro biorę się do roboty właśnie bez kombinacji - najpierw 98 potem XP

Wielkie dzięki Panowie, na Was zawsze można liczyć.

Pozdrawiam
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów