Close

Strona 5 z 27 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 270

Domyślnie

porównywałem kiedyś sx10 z p80 (na korzyść canona)
    sx20 vs p100
    canon ma możliwość mocowania filtrów i gorącą stopkę
    nie robiłem bezpośredniego porównania filmów ale na tym polu nikon zawsze zostawał z tyłu.
    jeśli są w podobnych cenach wybrał bym canona

ps. są w podobnych cenach więc dla mnie wybór jest jednoznaczny ale to twoja decyzja
    Ostatnio edytowane przez błajan ; 09-05-2010 o 21:11

Domyślnie

Tak ale ma tylko 720p i matrycę CCD i mniejszy ekranik LCD/ to akurat malutki minus/ ale na forach go chwalą.
    Tak a propo jak przegrać pliki filmowe MOV na AVCHD?

siwylbko
    Gość

Domyślnie

No wlasnie jest taka różnica że nikon nagrywa filmy full HD a canon tylko HD ale ogladajac nagrania na necie (ktore i tak pewnie sa skompresowane) roznicy nie widac w jakosci. Ekran ma mniejszy pewnie przez ten fakt obracania w kazda strone.
    Jedyna rzecz ktora mnie dreczy to własnie matryca. Czy w nikonie jest lepsza? Czy tylko nowsza?

Domyślnie

piszą,że COMOS jest trochę lepszy,szczególnie w ciemniejszych scenach ale ja jestem hmm. laikiem więc niech ewentualnie wypowie się jakiś fachura

Domyślnie

Ja się jedynie wypowiem, że jak lubisz szum i ziarno to bierz z matrycą CCD.

Domyślnie

Witam wszystkich!

Noszę się z zamiarem kupna kamery HD (zastanawiałem się głównie nad SONY HDR-CX115E). Kamera służyłaby głównie do amatorskiego nagrywania koncertów fortepianowych (mojego brata).

Ostatnio jednak doszedłem do wniosku że przydałby się aparat potrafiący zrobić przyzwoite zdjęcia (zwykły kompakt już nie wystarcza). Czy jakość dźwięku rejestrowanego przez kosztujący 1200-1700zł aparat (chodzi mi głównie o SONY HX1 albo NIKONA P100 omawianego w tym temacie) jest dużo gorsza? Może polecilibyście mi inny aparacik, który lepiej nagrywa dźwięk?

Pozdrawiam,liczę na pomoc.

Domyślnie

No nie tak chyba nie da rady. Kamera a szczególnie aparat służy do utrwalania obrazu więc przynajmniej ja nie na trafiłem na aparat który by nagrywał dźwięk z jakością profesjonalnej aparatury. W kamerach/niektórych/masz możliwość nagrywania dźwięku w systemie 5.1/Panasonic/ale jak z jakością to nie wiem. W aparatach które wymieniłeś jakość dźwięku stereo jest b.dobra i chyba nie znajdziesz w innych lepszej jakości. Chyba nie uda ci się pogodzic w tym przedziale cenowym super dźwięku i obrazu ,gdzieś musisz iść na kompromis i zdecydować co ważniejsze lub mieć wszystko w miarę dobre ale nie super.

Domyślnie

Jakość dźwięku nie musi być audiofilska, wystarczy taki żeby "dało się go słuchać"
    Nagrany dźwięk ma przede wszystkim nie trzeszczeć. Czy nic takiego nie ma miejsca?
    Nie planuję dokupować mikrofonu,nie ważne czy zdecyduję się na kamerę,czy aparat.

Domyślnie

Więc polecam Nikona - dźwięk bardzo dobry.Już Ci na innym forum pisałem,że jedyny minus to wyłapuje szumy wiatru pomimo możliwości włączenia "odszumiacza' i słychać delikatnie pracę zoomu ale do Twojego nagrywania zoom raczej nie jest niezbędny.Sam dźwięk stereo jest naprawdę niezły i ładnie łapie kierunki.O innych aparatach się nie wypowiem bo ich nie sprawdzałem.

Domyślnie

Witam.Jestem przed kupnem kompaktu (lustro odpada bo nie wykorzystam jego możliwości) dużo czytałem w necie i ostatecznie wybiore z trzech :
    1.Sony HX 1
    2.Nikon P 100
    3. Fuji FinePix HS10
    Byłem bardzo zdecydowany na P 100 ale po wizycie w sklepie i zaprezentowaniu przez sprzedawce HX 1 mam duże wątpliwości czy Nikon mu dorównuje.Zaletą Sony jest 2 letnia gwarancja z możliwością przedłużenia do 5.(nikon 1+ 1 rok ochrony w trakcie której trzeba i tak zapłaćić za części).W trakcie kręcena nikonem filmu i przybliżania obrazu niby dobrze ale jak sie odtwarza to obraz skacze jak cholera (jak zdjęcia poklatkowe) czy u Was też tak sie dzieje? A może to jakiś kruczek sprzedawcy?Jeśli chodzi o zdjęcia to jakość jak dla mnie na wysokim poziomie w obydwóch aparatach.Różnica w zoomie x20 a x26 nie byłem w stanie porównać.Nikon lepiej "leży" w dłoni.
    Fuji jeszcze nie oglądałem na żywo.Jeśli znacie jakieś plusy i minusy tych aparatów to proszę piszcie bo to mi ułatwi decyzję.

Strona 5 z 27 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów