dziala na takiej samej zasadzie jak inne, obraz stoi w miejscu a dzwiek dziala ok, szumi ale jest, czy mozliwe ze cos z aparatem jest nie tak?
Szukaj
dziala na takiej samej zasadzie jak inne, obraz stoi w miejscu a dzwiek dziala ok, szumi ale jest, czy mozliwe ze cos z aparatem jest nie tak?
Hmmm a komputer ile ma lat , byc moze komponenty juz ma za leciwe. Jesli na aparacie odtwarzasz te filmy to z z pewnoscia nie jest popsuty. Mozesz sprawic sobie kabel mini HDMI i puszczac film prosto z aparatu na TV .
Witam
Mój pierwszy wpis. W piątek dostarczył mi kurier mojego P100. W poniedziałek będę starał się go oddać. Zdjęcia paskudne, nieostre, prześwietlone, kolory jakieś kiepskie - zdjęcia przy obecnej aurze wychodzą na zewnątrz jakby czarno-białe. Nie polecam osobą które chcą zrobić bez problemowo ładne zdjęcie.
sprawdziłeś ustawienia? jesteś pewien?
Ja też na początku byłem bardzo zawiedziony, dzisiaj trochę mi przeszło. Spróbuj na początek zresetować aparat do ustawień fabrycznych. Być może ktoś "próbując" aparat, poprzestawiał to i owo. P100 ma dużo różnych bajerów i jak na kompakt jest trudnym aparatem dla początkujących. Mi zależało przede wszystkim na "dobrych" zdjęciach robionych na automacie i tu P100 trochę sobie nie radzi. Natomiast fajne foty wychodzą na makro i duużym zoom-ie. Jeśli chodzi o filmy HD, to jest tragicznie. Nie chodzi mi o jakość (to nie jest kamera) ale o trzeszczący niemiłosiernie głośno autofokus. TRAGEDIA!!! Można oczywiście AF wyłączyć, ale i tak od czasu do czasu trzeba zrobić małe "zbliżenie" i wtedy ten chrobot jest nie do zniesienia.
Mimo wszystko, P100 można polubić. Wymaga to jednak trochę czasu, cierpliwości i tolerancji. Jak w życiu....
P.s. przy obecnej aurze, trudno o kolory inne niż czarny i biały. No, może jeszcze szary. Aby do wiosny.....
od paru dni mam ten aparat
puki co wiem ze wiele musze sie nauczyc ale warto
przede wszystkim wielkie dzieki dla paru orumowiczow ktorzy mi pomogli![]()
co do zdjec to trzeba sie troche pobawic i bedzie dobrze
a co do wpisow typu ze filmy nie dobre czy cos... litosci kochani to nie kamera
Czesc Wam
Jest to mój pierwszy post na forum a trafiłem tutaj z powodu nikona p100. W grudniu zakupiłem nikona miałem budzet do 1000zl więc starałem sie znaleźć odpowiedni sprzet zeby nie przeplacic ale zeby byc maksymalnie zadowolonym, zalezalo mi na kompakcie poniewaz lustrzanka za duza troszke. No jak sie pozniej okazalo wybor padl na nikona p100 ktory rozmiarem od lustra nie odstaje za bardzo. Ale do rzeczy... Spodziewałem się zdjec w super jakosci, no moze nie takiej jak lustro jednak miałem nadzieje ze beda naprawde ładne, ja mialem chec pobawic sie manualem ale jak to czesto bywa duzo zdjec jest robionych na auto. I powiem Wam jedno TRAGEDIA!!! Juz moj stary jak swiat OLYMPUS robił ładniejsze foty. Zdjecia są blade, czesto przeswietlone nie wyraźne. Przy kręceniu filmow w HD autofocus jest bardzo głośny!!!
Może coś robie nie tak, ale co można robić nie tak na automacie...moi rodzice kupil właśnie jakąś małą cyfróweczke samsunga i robi o niebo lepsze zdjecia, kolorowe wyraźne...bez porównania.
No cóż nasuwa sie jedno stwierdzenie - ten typ tak ma . Ale pokombinuj ze zmianą kolorystyki , nasycenia, kontrastu , ostrosci w samym menu aparatu (masz tam takie mozliwosci zmiany) . No i jedna podstawowa sprawa , ustaw ISO tak aby aparat dobierał nie wieksze wartosci niz 200 . Niedawno zrobilem tez eksperyment z nikonem S8000 i zmniejszylem rozdielczosc zdjec z 14 Mp na 8 Mp , potem porownalem 1:1 i juz nie ustawiam na 14.
Pobawiłem się troszke ustawieniami, i jest lepiej... można uzyskać fajne kolory bardzo żywe ale trzeba troszkę po eksperymentować.
Skontaktuj się z nami