Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: D90 problem

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D90 problem

Wiem, że to banał, ale mam problem.

Podczas gdy zapisuje pliki w Rawie nie mogę ich otworzyć w PS-ie, plik zapisauje się nazwą "_DSC0185" a powinno być "DSC_0185", coś musiałem przestawić, a w nerwach nie mogę znaleźć w instrukcji.

Proszę o pomoc, a nie krytykę, każdy przecież kiedyś zaczyna.

Domyślnie

W "Menu Fotografowania" zmień "Przestrzeń barw" z Adobe RGB na sRGB.

Domyślnie

Już to robiłem, dalej jest problem, w PS-ie pokazuje się "could not complete our request because it is not the right kind of document"

Domyślnie

Tyle, że teraz jest właściwa nazwa "DSC_0185", jpg normalnie otwiera, ale rawów nie chce

Domyślnie

ACR w wersji większej od 4.5 masz zainstalowany? Wcześniejsze wersje nie obsłużą plików NEF z D90.

Domyślnie

Mam Camera Raw 5.0

Domyślnie

Moim zdaniem to nie wina d90 a komputera. To czy zapisuje z taką czy inną nazwą nie ma znaczenia. Ważne jest rozszerzenie pliku. Z tego co napisałeś wynika, że program nie rozpoznaje pliku jako właściwego dla danego programu. Otwierasz bezpośrednio przez ps czy klikasz na ikonkę? Jeśli bezpośrednio przez ps to powinien otworzyć jeśli tylko zgubił skojarzenie z programem. Jeżeli dziwnym, trafem pozmieniał rozszerzenia to po pierwsze nie wiem dlaczego i na razie nie mam pomysłu. Spróbuj kliknąć prawym na pliku i właściwości. Tam sprawdzisz jaki ma program domyślny do otwierania pliku i będziesz mógł go zmienić. Jeśli sprawa poważniejsza, może ktoś da radę. Pozdrawiam
    DX|FX|kilka szkiełek|SB600 i Yungnuo
    http://blog.foto-radom.pl

Domyślnie

A czym zgrywasz pliki z aparatu na kompa?
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Problem naprawiony,

dziękuję wszystkim za pomoc, przy CR 5,6 normalnie otwiera

Uprawnienia umieszczania postów