Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Obiektyw

cwyku
    Gość

Domyślnie Obiektyw

Na początek się przywitam zewszystkimi hei

Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o fotografowanie ale ciągle się uczę i coraz bardziej mnie to wciąga. Mam Nikona D300s, pierwszym obiektywem jaki kupiłem był nikkor 35mm f1,8

Teraz szukam drugiego obiektywu, mam zamiar kupić tła i pobawić się trochę w portrety, akty itp. eksperymenty (oczywiście amatorsko)
    Liczę na wasze propozycje i podpowiedzi, za wszelką pomoc będę wdzięczny.
    Zastanawiam się nad :
    NIKKOR 24-70 f/2.8G
    Nikkor AF-S 17-55mm f/2.8G ED-IF DX

a może skoro mam już 35mm polecicie mi coś całkiem innego. Może jakaś Sigma czy jakaś inna firma?
    Czy są jakieś marki obiektywów, które kiepsko działają z Nikonem?

Za pomoc w stawianiu pierwszych kroków w fotografii z góry wielkie dzięki

Domyślnie

1. Do portretów dokup Nikkora 85 f1,8.
    2. Do rozebranych pań (panów) świetnie nadadzą się i 35 i 85 w zależności od tego czy będzie ci zależało na całości czy skupisz się na szczegółach
    3. Jeśli chodzi o eksperymenty to musisz napisać więcej o co by ci chodziło ale możesz spróbować jakiejś rybki.

A ponieważ piszesz o tłach (w domyśle studio) o pomyśl o jakimś dodatkowym oświetleniu.

cwyku
    Gość

Domyślnie

W tygodniu kupuję SB-900 i na stronce fotoellite chcę zamówić jakieś fotoboxy. Kolega chce kupić drugą lampę to mamy dwie

Domyślnie

Pytania o zoomy które wypisałeś były milion razy wystarczy poszukać... chyba że będziesz miał jakieś nietypowe pytanie o te szkła...
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

35/1.8 to był świetny wybór na początek i do nieco szerszych planów niż portret (choć do portretu też).
    Teraz:
    Do portretu olej wymienione zoomy, pomyśl o:
    50/1.4G, 85/1.8D, zbliżającym się podobno 85/1.4 AF-S, 135/2D DC, lub zoomie 70(80)-200/2.8.

Na marginesie: podłączanie 24-70/2.8 pod D300(s) nieco mija się z celem, bo to jest szkło pod pełną klatkę i się po prostu marnuje na takiej puszce (choćby tracisz szeroki kąt widzenia przy 24mm). Zanim mnie ktoś zastrzeli szybko dodam, że oczywiście świetnie będzie działało i na pewno niektórzy używają także na D300(s) z powodzeniem, na zdrowie. Zwłaszcza że potem przy ewentualnej przesiadce na pełną klatkę nie musisz zmieniać szkła.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

@karolt
    Ale dlaczego sie tlumaczysz? Masz oczywiscie racje.
    Naprawde warto zainwestowac w tanie staleczki. 50mm nawet f1.8 spisze sie swietnie w fotografowaniu calej postaci. Do wezszych kadrow cos dluzszego. Minimum 85mm. Mysle, ze warto samemu przymierzyc.
    A do studia mozna wyrwac tanio falcona/samyanga 85/1.4. Ladnie rysuje i jest naprawde ostry juz na f1.4.
    Z dlugich zoomow podoba mi sie tamron 70-200/2.8. W studio spisze sie dobrze. Rysuje niezle i jest bardzo ostry.

Domyślnie

Może nie zaszkodziłoby zmodyfikować tytuł wątku, "Obiektyw" to trochę zbyt ogólnie...
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=132361

Czyli na 85mm do wyboru jest 85/1.4 D, może wkrótce nowy 85/1.4 (G?), ciemniejszy 85/3.5 i nowa Sigmę 85/1.4, ewentualnie zbliżony ogniskową Tamron 90/2.8?

Uprawnienia umieszczania postów