No dobra - and what ? Ja też takie zdjęcia zrobię mojej córce jak jej włosy podrosną![]()
Szukaj
No dobra - and what ? Ja też takie zdjęcia zrobię mojej córce jak jej włosy podrosną![]()
A no nothing lub prawie nothing ZbyszkuTylko co bys napisał jesli byłoby odwrotnie :P? Zostałbym zrugana, ze jak smię kopiowac pomysły Agi... Widzisz to nie w tym rzecz - staram się z siebie wykrzesać maksymalną ilość kreatywności w poszukiwaniu pomysłow na kadry. A jesli się czymś/kims inspiruję, to przy publikacji o tym piszę - podając czasem linka
![]()
Ale to Twój blog ? Bo chyba nie załapałem. OK, to zmienia postać rzeczy, bo masz stosunek do tego naturalnie emocjonalny. Dobra, w takim razie kapkę wycofuję się z poprzedniego i rzeczywiście, po przemyśleniu stwierdzam, że można było podać źródło inspiracji.
Tak to mój blog. Zdjęcią również były publikowane forum fotografii dziecięcej http://www.fotodzieci.fora.pl/dzieci...-50.html#10784. Czyjkolwiek blog by nie byl - a jakie to ma znaczenie? Nie korzystamy z nielagalnego softu, nie kopiujemy płyt, nie popieramy piractwa itp, nie kopiujemy czichś pomysłów - to kwestia etyki. Stosunek emocjonalny też nie ma nic do rzeczy to kwestia zasad, które na tym forum też propagujemy. Dlatego chyba zmienię zadanie co do publikacji czegolwiek i gdziekolwiek.
Na moje skromne niedowidzące oko, to takie zdjęcia, czy w Twojej czy tinagi formie nie noszą żadnych znamion oryginalności tematu. Fotografii z rozpuszczonymi włosami, rozdmuchanymi lub nie, w ruchu - są tysiące. Tym samym posądzanie kogoś o kopiowanie pomysłów... eh. To tak jakby zdjęcie bobaska na rękach, w wannie z kaczuszką, zdjęcie małych i dużych dłoni, były czymś oryginalnym. W prawie patentowym określa się patent na coś jako coś, co nie jest oczywiste do wymyślenia. Tutaj fotografia zabawy jest normalną, naturalną i bardzo częstą formą zdjęć. W dodatku tinaga wykonała zadanie o wiele lepiej (w dużej mierze ze względu na ciekawszą modelkę) - to masz jej za złe? Może się inspirowała Twoimi pracami, może nie. Może zainspirowały je inne zdjęcia, albo pomysł powstał samoistnie? Niemożliwe? Wykonaj prace, które będą w 100% oryginalne i unikalne, wtedy można rozmawiać - tutaj tak nie jest. Moim zdaniem.
Podam przykład z Twojego bloga - zdjęcia "anielicy" czy diablicy - no przecież to istny plagiat! Czyż nie? Ja widziałem już takich zdjęć setki! Czemu kopiujesz pomysły innych?
Moim zdaniem jest dokladnie tak jak to moSAd przedstawia. W przeciwnym wypadku to 99,99999999% zdjec nie moglibysmy zrobic bo ktos juz przed nami takie wykonal.... toż to byłby absurd
Plagiat nie plagiat, ktos juz w tym klimacie wczesniej zrobił zdjecia czy tez nie, to nie ma znaczenia - te sa naprawde swietne. Widac emocje i w połaczeniu z fajną konwersją dają ekstra rezultat. Gratuluje, mnie się podobają.
Pzdr
Piotrek
Hmmm ja widziałam zdjęcia na tym forum i pamiętam nawet, ze czepiałam się zblurowanego tła. Powiem szczerze, ze nie skojarzyłam Tinagi zdjęć z Twoimi Piekielnico. Zapewne też takie zrobię i wcale nie dlatego, że widziałam je u Was. A co można powiedzieć o tych wszystkich bobaskach w dzierganych czapeczkach, śpiących w podobnych pozach u wielu fotografów. Z stópkami trzymanymi w dłoniach czy tez zdjęciach ciążowych z dłońmi położonymi na brzuchu.
No czepialstwo zwykłe jak na moje oko. Nie ma co przesadzać.
A poza tym ja też widziałam takich mnóstwo na zagranicznych stronach i jak teraz dojść kto od kogo jaki pomysł ściągnął. No ręce opadają
mOSAd - w pełni popieram![]()
Hej hej ja takowe ostatnio focilam mojemu szkrabowi...
Mysle, ze jesli nie dochodzi do kopiowania calkowitego zdjec, to takie inspirowanie sie od innych to nic zlego.
W koncu jak juz wspomniano jest mase zdjec, ktore maja swoj niepowtarzalny klimat w takim, a nie innym kadrze i stad stanowia dla nas inspiracje, aby podkreslic i uwiecznic specyfike tego klimatu.
Pozdrawiam
Myfiend - wiem, ze robiłaś i straaasznie mi się podobają(tak podałam przykład po prostu nie mając nikogo konkretnego na myśli) Dokładnie tak jak piszesz - człowiek przegląda zdjęcia i czerpie inspiracje. Sama też tak robię. I zgadzam się, ze do póki nie ma kopiowania kropka w kropkę to osądy o ściąganie, kopiowanie nie powinny mieć miejsca
![]()
Skontaktuj się z nami