Szukaj
Widzę, że domagasz się komentarzyno to spełniam twoją prośbę. Zacznijmy od kadru, jest strasznie centralnie co nie sprzyja tej fotografii. Lepiej było dać małego bardziej z prawej a z lewej więcej miejsca. Do tego dochodzą długości boków, lepiej by to wyglądało w stosunku 2x3 niż tak jak jest teraz. Widać, że obcinałeś tak bo chciałeś coś może ukryć z dołu lub z góry, a raczej z góry bo na śniegu widać trzy cienie możliwe, że od wyciągu. Kolejną rzeczą jak mi się nasuwa jest kolor śniegu. Ma zabarwienie niebieskie. Auto WB nie pomaga w takiej sytuacji tylko manual. Wspomnianego w tytule zakrętu tutaj tez nie widać tylko coś nie poszło i mały się przewraca, a raczej już leży na śniegu. Jedynie ostrość się zachowała. Przykro mi, ale do usunięcia na poziomie puszki.
NIKON D300+ MB-D10+ NIKKOR AF-S 80-200 2.8
Człowieku pokazałeś świetnie, dynamicznie, to co jest bardzo ciężkie do ukazania. Tylko ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o narciarstwie może wybrzydzać. Brawo !
Akurat kolego robert117 tu się mylisz, w tym sporcie dynamikę nie jest ukazać ciężko lecz zrobić to dobrze to druga sprawa. Tutaj zabrakło tego drugiego. Proszę powiedz skąd wywnioskowałeś, że nie mam pojęcia o narciarstwie bo jak rozumiemtyczyło się mojej wypowiedzi.Tylko ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o narciarstwie może wybrzydzać.
Ostatnio edytowane przez Ozborn ; 21-03-2010 o 00:11
Moim zdaniem poszedłeś za daleko w krytyce tej foty.
Jedyna sprawa z którą się zgadzam to kadrowanie, również według mnie mało udane, ale to tylko moje subiektywne odczucie, a tak łopatologicznie rzecz ujmując to nie przepadam za kadrami centralnymi. I tyle w temacie.
Poza tym po drobnym przekadrowaniem, bardzo według mnie fajny strzał.
Pozdrawiam.
Nikon
Do autora wątku. Wstaw to samo foto, ale z poprawionym kadrowaniem i balansem bieli, a może masz strzał o ułamek sekundy szybciej??
Daj to w normalnych proporcjach nie przejmuj się wyciągiem czy co tam jest z tyłu. Balans bieli ustawiasz manualnie w aparacie poprzez opcję WB PRE i robiąc białej kartce zdjęcie w danym oświetleniu, w którym będziesz pracować. Teraz jeżeli nie wyszło pozostaje bawić się temperaturą barwową zdjęcia i odcieniem kolorów. Jeżeli robiłeś jpg to już ciężko z rawa by się więcej wyciągnęło. W tym przypadku możesz też zmniejszyć nasycenie niebieskiego koloru i wraz z ustawieniem cieplejszym temperatury barwowej na pewno będzie lepiej. Daj kadr w proporcjach 2x3, np. możesz zostawić góry zdjęcia tyle ile jest a dołu daj więcej. A jak chcesz się bawić to te cienie występuj w Photoshopie.
Ps. w jakim programie obrabiasz foty?? Muszą tam być proporcje boków.
Skontaktuj się z nami