Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Red face Cokin dwa pytania.

Witam serdecznie może to głupio zabrzmi,i muszę mieć 100%pewnośći co do uchwytu(holder).
    Mam obiektyw 58mm i 62mm czyli jak dobrze kumam mam kupić holder tyou P i dwa pierscienie rowne średnicy obiektywów? A na allegro jest holder za 25pln czy to jakiś chiński wynalazek czy normalna cena?
    Wybaczcie wykład Alfa przeczytałem ale zawsze musze się dwa razy zapytać.
    Pozdrawiam BAKU
    F80 kit.

Domyślnie

hej.
    jesli chcesz uzywac do tych dwoch obiektywow to wystarczy jak kupisz holder w systemie A. zaoszczedzisz duzo kasy na filtrach bo sa tansze (mniejsze). holder oryginalny do systemu P kosztuje cos kolo 45zl a za 25zl to chinskie badziewie. lepiej doloz pare groszy i kup oryginalny bo taki holder bedziesz uzywal przeciez latami.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

pebees
    Gość

Domyślnie

HYPER no co ty gadasz, A jest amatorski, a P jest profesjonalny

Sorki, NMSP

Domyślnie

do tych średnic filtrów możesz kupić holder A , adaptery i filtry równiez musisz kupować A, a cena - czy ja wiem - nie zauważylem zbyt wielkich różnic. Wiadomo oryginalne przeważnie jest lepsze od nieoryginalnego róznica w cenach nie jest taka znowu kolosalna więc lepiej kup holder oryginalny.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Do tych średnic faktycznie wystarczy typ A, ale czy wystarczy on do ogniskowych (o których w zasadzie nic nie napisałeś)??? Typ A jest dobry, bo tańszy (filtry), ale obiektyw szerszy niż 35mm będzie już winietował. Miałem cokina A w fuji s7000 (nie pamiętam czy tam najszerszy kąt był 38 czy 35mm) i było widać kawałek holdera na najszerszym kącie. Teraz mając obiektyw o kącie ~28mm zmieniam na cokina P.
    Oczywiście pisząc o kątach mam na myśli ekwiwalenty.

Domyślnie

Wielki dzieki wole zainwestować w system P ma zakres od 49-82 czyli tez bedzie ok. A jak kupię inny obietkyw to znowu wydam kasę, a mam zamiar kupić Sigme 400mm 1:5,6 a ona ma srednicę chyba 77.Sprawdziłem ceny no jest róznica jakies 30pln ale jak inwestować.....Powoli się uzbiera.
    Pozdro

Domyślnie

Dobrze rozumujesz. Kup od razu system P, bo potem zmienisz obiektyw i znowu będziesz kupował nowe holdery i pierścienie.
    Co do holdera to mam cokina i macałem podróbe i nie widziałem żadnej różnicy.
    Pamiętam jednak że Alf pisał kiedyś że te podróby potrafią pękać więc juz sam nie wiem
    Pierścionek mozesz spokojnie kupić podrabiany w końcu to tylko kawałek aluminium

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

odpuść sobie A...on jest do 62mm i może ciut winietować...wyłącznie P...odpuść sobie tą chińszczyznę z allegro...holder kupujesz raz na bardzo długooo, więc warto wydać na ten oryginalny...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

To juz wszystko jasne.Kupie system P. Poszukam czegoś na allegro jak kupię to dam znać.Na poczatek kupie jakąs połówkę.Dzieki za wyrozumiałość i odpowiedz.
    Pozdrawia Baku

Domyślnie

Tez chce kupic holder i polowki, nie wiem tylko jakie na poczatek. Co polecacie?
    Mam D70s z kitem 18-70, holder chyba typ P.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów