Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Portret malarza

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katasha44 Zobacz posta
    Miło, że się podoba. Pomysł na zdjęcie zrodził się przypadkiem podczas wizyty towarzyskiej. Miał być klasyczny portret formalny, pozowany, z nawiązaniem do obrazów starych mistrzów, gdzie najważniejsze było światło, a nie kolor często ograniczany do wąskiej gamy
    Rozumiem Jednak my tego bez opisu nie wiemy i mnie jest ciężko określić, czy obraz, który jest tłem został namalowany bardzo żywymi kolorami czy też jest szarawy

Ale rozumiem intencję
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Czepne sie. Moge?

Z technicznych detali:
    -- paleta za mocno wyeksponowana -- troche nienaturalnie to wyglada,
    -- jednolita, ciemna koszula bylaby lepsza -- krata za bardzo odciaga wzrok,
    -- nieco zbyt duzy kat -- trzeba bylo delikatnie sie pochylic lub kucnac,
    -- linie w tle nie sa prostopadle -- od prawej do lewej sa coraz bardziej krzywe i stwarzaja wrazenie przewracania sie kompozycji,
    -- niedopracowana winieta -- naturalna nie zmniejsza sie przy samych krawedziach zdjecia.

Co zas sie tyczy samego ujecia -- troche przegadane. Oczywisice, ze sztaluga, paleta i pedzel, to atrybuty malarza. Ale niepotrzebnie jest ich az tyle, zeby podkreslic jego pasje czy fach.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

woda
    Gość

Domyślnie

Podoba mi sie swiatlo na tym zdjeciu.
    Obraz na sztaludze to raczej w konwencji ilustracji do Misia Puchatka niz starych mistrzow . Samo zdjecie jednak wyszlo naprawde dobrze. Moze tylko cialbym u dolu tuz pod pedzlem. Ten widoczny kawalek kolana mi srednio pasuje.

Domyślnie

Dziękuję za konstruktywną krytykę wezmę sobie do serca. Bo w sumie zdjęcie było bardzo spontaniczne. Nie było czasu na przebieranki, malarz sam wybrał obraz (ja wolałabym czyste płótno). Żeby odpowiednio skadrować zdjęcie w małej pracowni musiałam spiąć się na wersalce, niestety nie pomyślałam żeby kucnąć. Za to nie widziałam nic nienaturalnego w eksponowaniu palety, sama studiowałam malarstwo i każdy ma inny sposób jej trzymania. A nad winietą jeszcze popracuję. Na tym zdjęciu i tak najbardziej podoba mi się spojrzenie i wyraz, typowe dla portretowanego
    D300s, F4s + N 80-200/f 2.8 D ED, N 35-70/f 2.8 D, N 50/f 1.8 D, T17-50/f 2.8, SB900

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów