Bardzo dziekuje wszystkim za naprawde wyczerpujace wypowiedzi. Jestem naprawde milo zaskoczony.

d70s - Szybkosc AF tez jest dla mnie priorytetem.
No i poprawny blysk tez jest dla mnie wazny - ostatnio mialem 2 wesela..

Tak wiec czy w Kosciele czy w ciemnej sali mialem problem z tymi rzeczami.

pomiar blysku jest lepszy w zewnetrznych lampach czy rowniez i w wbudowanej?

Czy jesli nie bede powierzal aparatowi automatyki WB i bede to wszystko sam definiowal, to bedzie wszystko dobrze? Rowniez z kolorami? Bo tak jak piszesz ze Nikon ma dziwne kolory to..
No ale wole dziwne kolory niz nieostre zdjecie!

pn -
"Predkosc AFa przy takich samych szklach jest porownywalna. Z KM 28-75 2,8 jest nawet w D7D minimalnie szybszy niz z np. 18-70 DX w Nikonie, mimo silniczka."
O ile pamietam, sam obiektyw nie ma silniczka. To wszystko idzie z przekladni z korpusu..
Czy sie myle?

Dzisiaj spotkam sie ze znajomym i sprawdze to 28-75... ale nie wierze w to, ze bedzie porownywalny AF z kitowym 18-70. Bo wtedy bylaby OGROMNA roznica miedzy moim (podobno szybkim) 24-85 i 28-75. Pozyjemy, zobaczymy..

"- wbudowana lampa, bez wlaczonej redukcji cz. oczu: z D80 czerwone oczy na okraglo (palnik za nisko?), w D7D bardzo rzadko."
Nikon ma taki fajny efekt - korekcje czerwonych oczy w aparacie Ale bede inwestowal w SB.

Minolta szumi mniej on Nikona?! Przeciez to Nikon szedl na rowni z Canonem.. Az mi sie wierzyc nie chce.
Po wlaczeniu NR naprawde tak mocno detale rozmywa?

Z WB - takie samo pytanie jak zadalem koledze wyzej...

Moglbys wrzucic jakies zdjecie porownawcze tej samej sceny przy wykonaniu obu aparatow?

Z ostatnim postem zgadzam sie w 100%. Niby juz sie wydaje, ze jest ustawiona ostrosc - bo widac ja we wizjerze, to AF musi pojechac jeszcze do przodu i do tylu i wtedy zatwierdza ostrosc. Tak jak pisaliscie. I ta cecha mnie bardz boli..
No ale dzisiaj ide probowac tamten obiektyw i wszystko sie okaze..

Pozdrawiam wszystkich.