Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: D80 vs D7D

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja mam w tej chwili D7D i D80 na stanie. Wszystko ponizsze to moje subiektywne spostrzezenia:

1. AF

W Nikonie jest bardzo cichy jezeli podepnie sie obiektyw z silniczkiem. Bez silniczka jest tak samo.

Predkosc AFa przy takich samych szklach jest porownywalna. Z KM 28-75 2,8 jest nawet w D7D minimalnie szybszy niz z np. 18-70 DX w Nikonie, mimo silniczka.

Z tym KM 28-75 to w ogole rewelacja, AF jest mianowicie bardzo cichy. Za to z 18-70 Minolty dosyc halasuje.

Nikon ma swiatelko wspierajace AFa w body. Rewelacja. W D7D paskudna spawarka.

2. Lampa

- pomiar blysku Nikona (i-TTL) jest lepszy od ADI Minolty,
    - jak poprawnie blysnac, to zdjecia z D7D sa ladniejsze,
    - SB-600 kosztowala kiedys 180 euro. Ale chciwy Nikon podniosl ceny i teraz jest za 240 euro; Sony HVL-F36AM jest za 170 euro,
    - wbudowana lampa, bez wlaczonej redukcji cz. oczu: z D80 czerwone oczy na okraglo (palnik za nisko?), w D7D bardzo rzadko.

3. LCD

W D80 jest wyrazniejszy, jasniejszy, ladniejszy obraz. Za to nie mozna ocenic jakosci fotki. Zdjecia sa zawsze ladne, dopiero na kompie widac, ze do kitu. W D7D LCD jest slabszy, za to nie oszukuje. Latwo ocenic, czy zdjecie wyszlo-

4. Przycisk AEL

W D80 to tragedia. Nie moge go utrzymac wcisnietego.

5. AS

Cud malina. Bardzo mi brakuje w D80.

6. Wysokie ISO

Przy wylaczonym odszumianiu D7D szumi wyraznie mniej niz D80.

7. Ergonomia, obsluga, jakosc wykonania

No coz. D7D to aparat do kochania. D80 to bardzo fajny, plastikowy aparat. Swietnie lezy w lapie.

8. Wizjer

Taki sam. Roznice nieznaczace. Plus Nikona: ISO w wyswietlaczu po wcisnieciu odpowiednio skonfigurowanego przycisku funkcyjnego. I sensownie umiejscowionego.

9. WB

W D7D czasem nie trafi, ale za to w D80 to tragedia. Automat do niczego.

10. Matrycowy pomiar swiatla

W D7D przewidywalny i dziala poprawnie w sytuacjach w ktorych sie tego d niego oczekuje.

W D80 dziala znacznie gorzej. W wiekszosci standardowych sytuacji konieczna korekta na minus.

11. Zdjecia

Kwestia gustu. Mi z D7D podobaja sie bardziej. Sa bardziej naturalne i zblizone do filmu.

12. Banki pamieci

D7D - rewelacja. W D80 brak.
    Ostatnio edytowane przez pn ; 18-11-2006 o 08:51

Uprawnienia umieszczania postów