Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Ostrość w D80

Question Ostrość w D80

Witm , przesiadłem się z D50 + 18-55 na D80 + 18-70 i nie mogę poradzić sobie z ostrością w pomieszczeniu przy sztucznym świetle + SB 800 jeden mały pkt jest ostry a reszta rozmyta, Robiłem przy F 3,5 i dalej jak obiektyw podał. Najwidoczniej coś robie nie tak , bo pewnei inaczej się zachowuje niż D50

Macie może jakieś rady ?

P.S przy NEF to już wogóle kaplica . nawet na statywie, może pomieszałem coś w ustawieniach , hmm może zresetować do fabrycznych i zacząć od nowa. Wsty powiedzieć ale nawet nie byłem jeszcze na dworze robić foty bo nie mam kiedy no i ostatnio podało na weekend , może w ten

wracając do tematu może ktoś ma jakieś uwagi lub propozycję (tylko proszę bez wytykania że amator bo w końcu kiedyś trzeba się nauczyć )
    puszki i szkiełka różne takie tam oraz graty do noszenia mam

Domyślnie

Erm... lekko nieskładny jest ten twój post. Co do ostrości, to jeżeli robisz przy f/3.5 to nie ma się co dziwić, że reszta rozmyta, wszak głębia ostrości mała. Poczytaj trochę o tym i potestuj jaki wpływ na głębię ostrości ma warość przysłony.

Mam nadzieję, że o to Ci chodziło

adrian.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

wrzuć przykładowe zdjęcie, obejrzymy, poradzimy
    pozdrówka

Domyślnie

musisz wiedzieć że im większa przysłona tym większa głębia ostrości
    Nikon D80 + 18-70, 80-200, 50 1,8, SB800

Domyślnie

jeszcze sporo zależy od zastosowanej ogniskowej, przy przysłonie 3,5 i 18mm GO będzie spora i z pewnością nie mówilibyśm o tylko jednym punkcie ostrym, zupełnie inaczej sytuacja się ma przy np. 70mm...
    pozdrówka

Domyślnie

o głębi ostrości to wiem , przecież fociłem D50. Bardziej mi chodzi o to, że mam wrażenie jakby D80 bardziej rozmywał.
    Idę w niedzielę na foty na zewnątrz i wtedy zobacze jak powychodziły. Ustawienia zresetowałem więc zaczynam próby na nowo.
    Odezwę się z jakim skutkiem mi to wyszło

P.S.
    Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Erm... lekko nieskładny jest ten twój post.(...)drian.
    No fakt jakieś bzdury napisałem , tylko do edycji z przełożenia z mojego na polski - sorki

Domyślnie

Może odszumianie włączyłeś na max, wtedy zdjęcia mogą być nieco rozmyte.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oneil Zobacz posta
    o głębi ostrości to wiem , przecież fociłem D50. Bardziej mi chodzi o to, że mam wrażenie jakby D80 bardziej rozmywał.
    Ale wcześniej miałeś inny obiektyw. rafau dobrze napisał, że głębia "zachowuje się" zupełnie inaczej przy obiektywie 70mm a inaczej przy 55mm.
    Podejżewam, że nie robiłeś zdjęć przy 70mm bo napisałeś że miałeś przysłonę 3,5 ale może oginiskowa była trochę większa niż 55mm. Niestety nie miałem tego obiektywu i nie wiem jak tam się zmienia przysłona w zależności od ogniskowej, ale może tutaj tkwi problem.

Smile

Zresetowałem ustawienia, wyłączyłem odszumianie, i się polepszyło. fakt że przy lampie błyskowej to lepiej uzywać F 8 - 11 bo przy mniejszym głębia przeszkadza jak focisz córcie w pomieszczeniu.

Muszę poczytać tylko o NEF-ie bo coć mi w nim nie pasuję. Zdjęcia prześwietlona i do tego po wywołaniu w PS2 i zapis na JPG z ustawieniem :
    - jakość max 12
    - profoto RGB
    - 8 bit/kanał
    - rozdzielczość 200 pix/inch

powiem że widzę po powiększeniu zdjęcia do 100 % widoczne szumy - zdjęcie robiłem z ustawieniami ISO 200, przeszłona F 8, przy 1/50 sek , SB-800 na 1/32 mocy w manualu (dopasowane do odległości) ogniskowa 50mm, WB na auto i AF-A na 1 pkt
    ale tak jak większość rzeczy w fotach , praktyka czyni mistrza i pewnie w trafię (kiedyś ) w jakieś pasujące do kadru ustawienia

thorgal27
    Gość

Domyślnie

co do ostrości, to ja mam podobne pytanie: D80 - optymalizacja zdjęcia - ustawienia osobiste - wyostrzanie zdjęć; co sugerujecie, tryb "auto", "normalne", czy "brak"? osobiście stawiam na "brak", ale ciekaw jestem opini bardziej doświadczonych

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów