Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie do 'speców'- nie moge sformatowac laptopa

mam mały problem...

Zdaje się że posypała mi się Vista ( mam nadzieję że to vista a nie dysk).

Sprawa wygląda następująco:
    Jak zwykle, zamiast zamknąc system, hibernowałem go.
    Jak zwykle, nie czekając aż na moich oczach lapek się uciszy zamknąłem go i do torby...
    Jak zwykle nie pozamykałem wszystkich programów ( zdaje się że był otwarte okienko Excella)
    Jak zwykle odpaliłem lapka w domu...
    .... i pierwszy raz zobaczyłem na ekranie coś takiego;/
    na 2 sekundy wyskoczyło okienko z jakimś błędem excella, kliknąlem ok, i ekran zrobił się czarny....
    Tak więc restart lapka... no i d*pa...

Problem polega na tym, że nie działa vistowskie przywracanie systemu.. Co gorsza chciałem go sformatowac po przez vista recovery i stanął na 0%....
    Boje się o to, czy czasem nie schrzaniłem dysku twardego (choć jak próbowałem zrobić kopię zapasową to mielił wszystkie pliki, z tym że największy pen drive jakeigo posiadam ma 8 gb więc i tak nie udało mi się zapisac czegokolwiek.... no poza pocztą.

Do was mam takie pytanie, czy ktoś z was miał podobną przygodę z kompem ( głownie chodzi mi o niemożność sformatowania).
    Ewentualnie jakieś sensowne sugestie- tylko nie w stylu oddaj lapka do serwisu bo to "oczywista oczywistość", choć wiadomo że wolał bym tego uniknąć, bo wszyscy wiemy jak działają serwisy

Dodam że posiadam Lapka HP Pavilion.
    D90, 18-105 VR + dodatki

http://stachers.flog.pl/pf/

Domyślnie

Może spróbuj od znajomego pożyczyć płytę instalacyjną i sformatuj go, bo pewnie nie masz płyty z Vista do HP.
    podpis niezgodny z regulaminem forum

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Nie formatuj bo go schrzanisz. Laptopy mają ukrytą partycję z której możesz odtworzyć fabryczny stan systemu. Na moim HP jest to zdaje się F11 w momencie bootu, nie pamiętam. Sprawdź na internecie jaka to sekwencja.
    A jeśli nie ma partycji, to musisz znaleźć płytę CD z oryginalnym systemem (System Restore). Wtedy się zbootuj z płyty i zrób co tam każą. A jak CD zgubiłeś, to dupa blada. Nie odtworzysz systemu od zera, bo musisz mieć całą masą driverów na ten konkretny system. Wtedy po prostu musisz ściągnąć System Restore CD z samego producenta, a to kosztuje jakieś grosze plus przesyłka. A jeśli chodzi o pożyczanie płyty od znajomego, to tylko pod warunkiem że on ma dokładnie ten sam model co Ty. Inaczej spaprasz wszystko.
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 27-02-2010 o 01:52

Domyślnie

Ale napisał że próbował tak formatować i stanęło mu na 0%... więc zaproponowałem format z płyty instalacyjnej.
    podpis niezgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcogk Zobacz posta
    Ale napisał że próbował tak formatować i stanęło mu na 0%... więc zaproponowałem format z płyty instalacyjnej.
    a nie napisał czasem, że mu stanęło na 0% jak chciał sformatować przez vista recovery, a nie przez instalator systemu windows(ja to tak rozumiem). Ja bym radził jak kolega swiatlo spróbuj podczas odpalenia lapka wcisnąć f11 i powinien ci się odpalić instalator systemu z ukrytej partycji(o ile takową z systemem posiadasz-ale spróbować warto)

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

Nie do serwisu ale znajdź jakiegoś kumpla informatyka/programistę,
    Miałem podobną sytuację z laptopem niedawno - włączyć się włączył, pomielił trochę a potem restartował po minucie i tak bez przerwy...
    Też Vista.
    Przysługa kosztowała mnie flaszkę
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

Jak nie F11 to zaglądnij też do podręcznika użytkownika na pewno masz tam napisane jak postawić z ukrytej partycji system.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StachersDTR Zobacz posta
    Jak zwykle, zamiast zamknąc system, hibernowałem go.
    i polecam sobie ustawić w opcjach zasilania by przycisk ten czerwony, który w każdym innym windowsie wyłącza komputer służył do jego wyłączenia a nie hibernowania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Nie formatuj bo go schrzanisz. Laptopy mają ukrytą partycję z której możesz odtworzyć fabryczny stan systemu. Na moim HP jest to zdaje się F11 w momencie bootu, nie pamiętam. Sprawdź na internecie jaka to sekwencja.
    A jeśli nie ma partycji, to musisz znaleźć płytę CD z oryginalnym systemem (System Restore). Wtedy się zbootuj z płyty i zrób co tam każą. A jak CD zgubiłeś, to dupa blada. Nie odtworzysz systemu od zera, bo musisz mieć całą masą driverów na ten konkretny system. Wtedy po prostu musisz ściągnąć System Restore CD z samego producenta, a to kosztuje jakieś grosze plus przesyłka. A jeśli chodzi o pożyczanie płyty od znajomego, to tylko pod warunkiem że on ma dokładnie ten sam model co Ty. Inaczej spaprasz wszystko.
    A to Internet juz umarl? Producenci daja sterowniki na swoich stronach, nie trzeba kurczowo trzymac sie recovery CD, poblogoslawionego przez producenta mniejsza lub wieksza iloscia zbednych smieci (a w przypadku HP chyba wieksza).
    Bierze sie plyte z systemem, instaluje sie go jak bialy czlowiek, a potem dociaga potrzebne sterowniki. Zadna filozofia, a za to mamy w systemie tylko to, co chcemy.

BTW. na plycie instalacyjnej powinna byc opcja "napraw istniejaca instalacje" - polecam z tego skorzystac na poczatek. Oczywiscie, o ile w ogole instalator ten system zobaczy - ale jesli nie zobaczy, to znaczy ze jestes w ciemnej d... i prawdopodobnie tylko format Cie uratuje.

A zeby odzyskac dane, wyjmij dysk z laptopa i podlacz do innego kompa, najlepiej stacjonarnego (jesli to dysk SATA, to zadnych przejsciowek nie bedzie trzeba) i zgraj sobie z niego potrzebne dane.
    Od razu uprzadzajac pytania: wyjecie dysku nie powoduje utraty gwarancji
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Costi, Twoja metoda jest najlepsza jak wiesz co robisz, czyli jak jestes naprawde specjalista. Bo jak nie, to w ten sposob doprowadzisz swoj system do kompletnej bezuzytecznosci.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów